Darek1978 Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam jako że chcicabym złożyć sobie rower od podstaw poszukuje ramy która posłuży mi kilka ładnych lat. Poszukałem na forum tematów o ramach w przedziale plus minus 1000zł ale jakoś nie jestem przekonany którą wybrać. W oko wpadłą mi rama RAMA MTB 26" ACCENT PEAK http://www.rove.pl/rama-mtb-accent-peak.html ale razi mnie ten słaby lakier człowiek kiedyś musi się przewrucić nie:) a serce by mi pekło jakbym porysował sobie ostro rame:) kolejna to Author Egoist http://allegro.pl/author-2013-rama-mtb-egoist-17-5-alu-i3460356974.html Oraz Cube http://allegro.pl/cube-ltd-sl-disc-nowa-sportowa-rama-mtb-20-cal-i3473076012.html Dodam że rower ma służyć do jazdy w terenie i w mieście troszke:) oczywiście pod hamulce tarczowe, planuje też włozyc jakiś amortyzator Reby i kasete chyba 3x10:) Kompletnie nie znam się na geometri i czy ma ona jakiekolwiek znaczenie przy kupnie ramy. Ale chciałbym aby wygląd mój na rowerze i samego roweru był w 100% sportowy. Co powiecie o tych ramach? która będzie najlepsza? mi najbardziej podoba sie Cube. Macie może jakieś propozycje dla niedoświadczonego kolegi:)
burz Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 Cube ma 20", a Author 17,5" - to zasadnicza różnica. Na Twoim miejscu najpierw bym ustalił, jakiego rozmiaru potrzebuję...
Darek1978 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Napisano 19 Sierpnia 2013 Cube ma 20", a Author 17,5" - to zasadnicza różnica. Na Twoim miejscu najpierw bym ustalił, jakiego rozmiaru potrzebuję... Wiem jaki rozmiar potrzebuje. Aukcje z różnymi rozmiarami podałem tylko dla przybliżenia sprawy jaka mnie nurtuje.
burz Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Ja bym brał ramę Authora, bo odpowiada mi jakość i geometria tej czeskiej firmy:)
Mod Team durnykot Napisano 20 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2013 Halo:) pomoże ktoś? Ale w czym? W decyzji? Ty decydujesz, bo to Twoja kasa. Ale chciałbym aby wygląd mój na rowerze i samego roweru był w 100% sportowy. Twój wygląd na rowerze nie może być punktem odniesienia przy wyborze ramy. Ma być Ci wygodnie , a pozycja ma odpowiadać Twoim gabarytom i możliwościom . Źle dopasowany rower może powodować dosyć duże dolegliwości w krótszym lub dłuższym odstępie czasowym. Zresztą sam fakt kupienia ramy, to nie wszystko. Wymagane jest odpowiednie dobranie długości mostka, sztycy ( z seatbackiem lub bez ) i szerokości kierownicy W temacie: Aby cokolwiek pomóc musisz podać ,jaki rozmiar chcesz kupić i ile masz wzrostu . Im więcej danych tym lepiej. Porównując Authora i Cuba w zbliżonych rozmiarach widać,ze Author będzie spokojniejszy w prowadzeniu i bardziej komfortowy. Cube jest krótszy i wydaje się być bardziej nerwowy.
Darek1978 Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Napisano 21 Sierpnia 2013 Decyzja już zapadła chce złożyć rower:) Wiem że to dopiero początek ale jako że rama jest najważniejsza chce wybrać taka która będzie najlepsza.Potem poszukam kółek amora i kierowncy reszta powolutku się zmontuje:) Faktycznie nie podałem za dużo szczegłów. Tak więc mam 174 wzrostu waże jakieś 75kg. długość nogi to 80, według mnie rozmiar ramy 17,5 lub 18 będzie idealny. Obecnie mam 18 w Treku i jest ok. Jak na razie z tych co podałem to cały czas ten Accent mi się podaoba mimo tego lakieru, Author z tego co widze jest tylko w jedym kolorze i to jakimś takim dziwnym. Cube jest nerwowy? No prosze człowiek cały czas się uczy:) POprosze o jakieś inne propozycje i opinie:) A dodam że troszke mi na wadze też zależy bo nosze rower na plecach na 4 piętro więc przydało by się coś lżejszego:)
ppawel239 Napisano 22 Sierpnia 2013 Napisano 22 Sierpnia 2013 Hej Jakieś może 2 miesiące temu byłem w identycznej sytuacji, szukałem ramy do 1000 zł max i powiem szczerze że dokładnie te same modele brałem pod uwagę: cuba i authora. Parametry mam nawet praktycznie identyczne co Ty, 175 cm wzrostu, waga 70 kg i długość nogi 80. Aż dziw bierze Skłaniałem się do cuba, jakoś mi osobiście bardziej odpowiadała i malowanie fajne. Ale po prześledzeniu wielu tematów na necie zdecydowałem się na authora. Egoist jest jakby odpowiednikiem wyższego modelu cuba reactiona (ale wiadomo marka marce nie równa). Co do wagi to egoist jest jedną z najlżejszych ramek na rynku. Ja osobiście jestem mega zadowolony. Rama na żywo prezentuję się ekstra. Rowerek jest super zwinny i stabilny. Pozycja jak najbardziej sportowa. Rozmiar 17,5 - jak szyty na miarę. Ale decyzja należy do ciebie. Aha jak znajedziesz dobry sklep to idzie spokojnie zbić z ceny. Ja za swojego dałem 850 zł a na velo.pl stoi 1000 z gorszami więc trochę w kieszeni zostało.
wiczek Napisano 22 Sierpnia 2013 Napisano 22 Sierpnia 2013 w tej cenie dobry stosunek wagowo-jakościowy ma centurion http://allegro.pl/rama-centurion-backfire-light-disc-r-18-i3460483435.html horyzontalnie ma 590 mm i obniżany przekrok więc powinno byc ok
caveman Napisano 22 Sierpnia 2013 Napisano 22 Sierpnia 2013 Możesz jeszcze zwrócić uwagę na Specialized Hardrozk XC Pro DIsc. Na necie znajdziesz taka w rozmiarze 17'' jak dobrze poszukasz. A i budżetu nie nadwyrężysz, co więcej zostanie ci zapas na coś lepszego niż reba. A o samej ramie mam dobre zdanie ponieważ sam jeżdzę na takiej tylko w wersji v-brake 21''. Nie wiem jakiej jakości Author robi teraz ramy, ale pare lat temu miałem A. Introverta i pękło się tej ramie, a dokładnie na spawie (!!!) przy łączeniu górnej rury z podsiodłową i to podczas jady po mieście (!!!). Od tamtego czasu nie mam najlepszego zdania czeskich ramach aluminiowych Author. Z tych co podałeś to raczej Cube. Ewentualnie można by się zastanowić nad Accent Peak 29''. Pytanie tylko, czy 29'' Cie interesuje. Od jakiegoś czasu jest to dość modny temat... Kompletnie nie znam się na geometri i czy ma ona jakiekolwiek znaczenie przy kupnie ramy. Ale chciałbym aby wygląd mój na rowerze i samego roweru był w 100% sportowy. Jeśli głównym kryterium jest sportowy wygląd, to polecam Corratec Super Bow. Jak dobrze poszukasz to również znajdziesz na sieci. Mega sportowa rama, będziesz wyglądał jak kozak na mieście. W lesie zresztą też.
Darek1978 Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Napisano 23 Sierpnia 2013 Paweł masz racje Author rama fajna ale kolorystyka jakoś do mnie nie przełamia ale kto wie może się przełamie:) Cube właśnie kolorki ma super dlatego wpadło mi w oko. Ale jakoś nie moge znaleśc rozmiaru ramy 18. same 20 lub 16 . CENTURION BACKFIRE LIGHT DISC jakoś mi nie przypadł do gustu a Specialized Hardrozk XC Pro DIsc jest dosyć ciężka:) Jeżel małabym brać Accent Peak to tylko 26. Jeśli głównym kryterium jest sportowy wygląd, to polecam Corratec Super Bow. Jak dobrze poszukasz to również znajdziesz na sieci. Mega sportowa rama, będziesz wyglądał jak kozak na mieście. W lesie zresztą też. Nie no bez przesady jeżdzić też chce na tym rowerze:) ale wiadomo jak pro to pro:) A ta rama Corratec Super Bow jest boska:) ale waga 1950 jest zbyt dużo jak dla mnie a tu artykuł o niej http://bikemarket.pl/rama-corratec-super-bow-team-world-cup-2009 Mysle że jakby były inne kolory egoista to już bym ją kupił a tak dalej szukam i dalej waham się pomiędzy tymi trzema typami z początku posta.
Mod Team michuuu Napisano 23 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2013 Chcesz jeździć sportowo czy tylko wyglądać? Jak jeździć to wygląd nie powinien być priorytetem (a wygląda na to że jest), ale jeżeli chcesz wyglądać sportowo na rowerze to faktycznie temat geometrii ramy nie jest potrzebny. http://twomark.pl/mtb-sztywna-centurion-backfire-hydro-disc,p,17377 Tak wygląda rower fabrycznie złożony na tej ramie. http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/803/foto:1/ no i możesz popatrzeć na geometrię czy odpowiada.
caveman Napisano 23 Sierpnia 2013 Napisano 23 Sierpnia 2013 Paweł masz racje Author rama fajna ale kolorystyka jakoś do mnie nie przełamia ale kto wie może się przełamie:) Cube właśnie kolorki ma super dlatego wpadło mi w oko. Ale jakoś nie moge znaleśc rozmiaru ramy 18. same 20 lub 16 . CENTURION BACKFIRE LIGHT DISC jakoś mi nie przypadł do gustu a Specialized Hardrozk XC Pro DIsc jest dosyć ciężka:) Jeżel małabym brać Accent Peak to tylko 26. Nie no bez przesady jeżdzić też chce na tym rowerze:) ale wiadomo jak pro to pro:) A ta rama Corratec Super Bow jest boska:) ale waga 1950 jest zbyt dużo jak dla mnie a tu artykuł o niej http://bikemarket.pl/rama-corratec-super-bow-team-world-cup-2009 Mysle że jakby były inne kolory egoista to już bym ją kupił a tak dalej szukam i dalej waham się pomiędzy tymi trzema typami z początku posta. Widać że jeszcze nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi. Szukasz po prostu ładnej i lekkiej ramy. Tylko co z tego że kupisz cieniowaną "wylightowaną" aluminiową ramę skoro sztywność (a w zasadzie to raczej jej brak) pochłonie większość siły i tu już nawet te 200-300gr mniej nic nie pomoże w bardziej efektywnej jeździe.
Darek1978 Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Napisano 25 Sierpnia 2013 Chcesz jeździć sportowo czy tylko wyglądać? Jak jeździć to wygląd nie powinien być priorytetem (a wygląda na to że jest), ale jeżeli chcesz wyglądać sportowo na rowerze to faktycznie temat geometrii ramy nie jest potrzebny. Oj tam oj tam żle zacząłem temat i teraz się wszyscy czepiają tego wyglądu:) Wiadomo że ma się dobrze jeżdzić i wygląd nie jest tak ważny. a rama CENTURION BACKFIRE HYDRO DISC ciekawa ciekawa poczytam więcej i pomyśle:) dzięki michuu Widać że jeszcze nie wiesz o co w tym wszystkim chodzi. Szukasz po prostu ładnej i lekkiej ramy. Tylko co z tego że kupisz cieniowaną "wylightowaną" aluminiową ramę skoro sztywność (a w zasadzie to raczej jej brak) pochłonie większość siły i tu już nawet te 200-300gr mniej nic nie pomoże w bardziej efektywnej jeździe. Masz racej ładna i lekka jest idealna do mojego stylu jazdy i takiej szukam. Coś za coś jeżeli jazdy efektywnej będzie mniej pogodze się z tym, zresztą nie jestem zawodowcem i raczej tego nie odczuje.
Mod Team Maniak Napisano 25 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 25 Sierpnia 2013 W podanej kwocie mieści się jeszcze No Saint Angel, bardzo fajna rama chociaż niestety dystrybutor widzę ma tylko skrajne rozmiary :\ Dysponujesz już takim budżetem że możesz myśleć nad ramą z włókna węglowego zakupioną z zaprzyjaźnionego kraju azjatyckiego. Kilka przykładów, od najtańszych do droższych: rama, rama, rama, rama, rama, rama, rama, rama , rama, rama Osobiście dałbym sobie spokój z aluminiakami z tych kwotach, obecnie chyba już nie sprzedaje się alu ram z prawdziwego zdarzenia, wszystkie wysokie modele producentów są robione z carbonu. Moim zdaniem nawet chińczyk ale carbonowy jest lepszy od alu, mam porównanie do gianta xtc za 1600zł i tani carbon z nim spokojnie wygrywa parametrami jezdnymi.
tobo Napisano 25 Sierpnia 2013 Napisano 25 Sierpnia 2013 Ja też nie jestem zawodowcem, styl jazdy mam mało agresywny, jestem w miarę lekki a czułem że koła mają "niezawodową" sztywność.
caveman Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 To jeszcze może Author Vision. http://www.rowerowy.pl/sklep/czesci/ramy/ramy_author/prd,rama-aut-mtb-vision-20-czesre-07-s,rid,856.html Zdaje się sztywniejsza od Egoista, choć również widziałem, że lubią sobie pęknąć. A sorry, wlaśnie doczytałem, że niedostępna...
peepeepee Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisano 26 Sierpnia 2013 Hej Jakieś może 2 miesiące temu byłem w identycznej sytuacji, szukałem ramy do 1000 zł max i powiem szczerze że dokładnie te same modele brałem pod uwagę: cuba i authora. Parametry mam nawet praktycznie identyczne co Ty, 175 cm wzrostu, waga 70 kg i długość nogi 80. Aż dziw bierze Skłaniałem się do cuba, jakoś mi osobiście bardziej odpowiadała i malowanie fajne. Ale po prześledzeniu wielu tematów na necie zdecydowałem się na authora. Egoist jest jakby odpowiednikiem wyższego modelu cuba reactiona (ale wiadomo marka marce nie równa). Co do wagi to egoist jest jedną z najlżejszych ramek na rynku. Ja osobiście jestem mega zadowolony. Rama na żywo prezentuję się ekstra. Rowerek jest super zwinny i stabilny. Pozycja jak najbardziej sportowa. Rozmiar 17,5 - jak szyty na miarę. Ale decyzja należy do ciebie. Aha jak znajedziesz dobry sklep to idzie spokojnie zbić z ceny. Ja za swojego dałem 850 zł a na velo.pl stoi 1000 z gorszami więc trochę w kieszeni zostało. Hej Też stałem przed wyborem i wybrałem Egoist'a, na Velo ponad 1000, w jednym sklepie widziałem za bodajże 990, jakby co to jestem chętny na Egoista 16"-kę w cenie 850. p.s. Rowerzysta rowerzyście powinien pomóc a Paweł Pawłowi to już na 100% ;-)
assassInql Napisano 27 Sierpnia 2013 Napisano 27 Sierpnia 2013 A co z Cube Reaction? Zdarza sie, ze cena oscyluje w okolicach 1k - lub mozna probowac do 1k zbic cene u sprzedawcy. Btw jestem w identycznej sytuacji. Bije sie z myslami i zastanawiam Cube Reaction vs Author Egoist. Jesli natkne sie na wiecej informacji o pekajacych Authorach wybor bedzie pewnie przesadzony. Niemniej czekam na zime by urwac jakas promocje.
Darek1978 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Napisano 27 Sierpnia 2013 Karbonowe ramy dobra sprawa ale nie wiem czy to dobry pomysł dla osoby która składa pierwszy rower w życiu:) chociaż warto się tematem zainteresować. Ale miałbym bardzo dużo wątpliwości przy kupnie takiej ramy z Chin. Co do wytrzymałści największe. Kurcze żadnego egoista nie ma w fajnym kolorze wolałbym coś ciemniejszego biały rower już jeden mam:) albo chociaż coś takiego jak Accent Peak z dodatkiem czerwonego itd. Myślałem że łatwiej jest kupić samą rame, a tu same wątpliwości:) Albo nie ma rozmiaru Cube Reaction albo kolor nie ten Egoist , a nie kupie takiej która mi nie leży. Chyba też dam se na luz i spokojnie poczekam na jakąś okazje zimową.
Mod Team Maniak Napisano 27 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2013 Nie chce burzyć twojego światopoglądu ale taki Accent Peak to czystej krwi chinolec i to jeszcze bardzo losowej jakości (niestety), podejrzewam że ramy cube'a czy autora też są produkowane gdzieś w Azji chociaż z pewnością są dużo lepszej jakości. Jeśli kupujesz chińską ramę ze znanej fabryki np. hongfu albo sprawdzonego źródła np. sklep flyxi to obawy o wytrzymałość są zupełnie nieuzasadnione, bardzo dużo ludzi jeździ na takich, z powodzeniem, oraz pochlebnie się o nich wypowiadają. Moim zdaniem na pierwszy raz wcale nie jest to zły wybór, czasem warto od razu rzucić się na głębszą wodę ale oczywiście to twój wybór, ja tylko radzę zgodnie ze swoim przekonaniem
ppawel239 Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Dużo czytałem opinii na necie przed zakupem ramy i z tym pękaniem ram Authora to uważam lekka przesada. Może faktycznie starsze modele miały taką tendencję, ale obecnie nie spotkałem się osobiście z taką sytuacją. Uważam, że każda rama może mieć jakąś wadę i pęknąć, nie ma reguły. Jedynie co może jest mankamentem to jakoś lakieru, nawet sprzedawca mi to otwarcie przyznał. Natomiast ja mam Egoista od ponad dwóch miesięcy i na razie żadnych problemów z tym faktem nie widzę, a jeżdzę dość ostro.
burz Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Ramy Authora są z Tajwanu. Przynajmniej modele wyżej. Co do lakieru, to nie mam zastrzeżeń (po kontakcie z 4 ramami, piąta - traction asl - kupiona i będzie przez zimę uzbrojona, dla koleżanki małżonki)
ro35 Napisano 31 Sierpnia 2013 Napisano 31 Sierpnia 2013 hmm, jak komuś odpowiada "germany handmade" to w okolicach 1kzl można mieć Voteca: http://www.bruegelmann.de/fahrradteile/rahmen/votec-vxc-rahmen-schwarz-matt/329295.html solidna rama
Darek1978 Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 Moim zdaniem na pierwszy raz wcale nie jest to zły wybór, czasem warto od razu rzucić się na głębszą wodę ale oczywiście to twój wybór, ja tylko radzę zgodnie ze swoim przekonaniem Powoli zaczynasz mnie przekonywać co do zakupu ramy z Chin, czasami lubie ryzyko:) a to chyba mi się opłaci bo nadal nie moge znaleśc u nas ramy która mnie użeknie:). Tak jak piszesz większość ram jest robiona w Azji i znaje sobie z tego sprawe. I jak już coś kupić to może od razu u producenta:) Tylko czy w granicach zakładanego budżetu się zmiesze? no i czy nie ma problemu z montarzem części? Kiedyś robiłem zakupy w Australii i żeby nie płącić cła paczki był wysyłane jako prezent, czy taka jest z zakupem z Chin? jak to wyglada u was? Przyznam szczeże że chętnie zobaczył bym taki rower na ramie karbonowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.