Skocz do zawartości

[Bagażnik] Jaka alternatywna platforma na hak?

kapec07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem, Thule jest dobre, jest solidne, ale też jest drogie. Dużo za drogie jak na moje użytkowanie. Z reguły wożę rowery w aucie, ale ostatnio jechałem na przedłużony weekend i rowery się nie zmieściły. Mam busa T4, mam bagażnik na klapę, ale jest on tak skonstruowany, że w 2 miejscach podpiera się na klapie i zauważyłem, że dość mocno ją wgniata. Dlatego postanowiłem zakupić bagażnik na hak na 3-4 rowery. 

Czy takie coś jest odpowiednio solidne 

http://allegro.pl/bagaznik-na-hak-4-rowery-platforma-odchylana-w-w-i3429231732.html

ewentualnie takie, tańsze

http://allegro.pl/bagaznik-na-hak-4-rowery-platforma-zamek-gratis-i3476099952.html

Czy z automatu należy te oferty odrzucić, sprzedać nerkę i kupić Thule?

Podrzućcie rozwiązania z jakich korzystacie i jesteście zadowoleni, ewentualnie informacje czego unikać jak ognia?

Aha, jeszcze jedno.

Platforma musi być odchylana, bo muszę mieć dostęp do bagażnika. 

Napisano

Ja mam to drugie, w teorii jest odchylanie, ale to tylko teoria chyba ze 2 śruby trzeba odkręcać i coś tam jeszcze, więc w praktyce nigdy tego nie użyłem, wolałem do bagażnika dostać się zza tylnych siedzeń, prostsze to i łatwiejsze, a tak ogólnie ok, choć był czas, że się zastanawiałem, czy nie lepiej było by wziąć markowy ->Thule...ale po poprawieniu haka u mnie już ok, choć system mocowania rowerów na paskach... cóż trzeba jeszcze pamiętać by coś podłożyć pod nie, by się ramy nie porysowały. 

• 3 miesiące temu...
Napisano

Hej, A czy ktoś z Was słyszał o bagaznikach na hak firmy Twinny Load ? W internecie nie znalazłam zbyt wiele info na ten temat. Jedyne co wiem to są produkowane w Holandii i wnioskując po ilości wyników w wyszukiwarce są mało znane w Polsce. Czy ktoś z Was miał styczność z produktami twinny ?  Na zdjęciach wyglądają solidnie, są składane i odchylane.

Napisano

Ja bym wybrał model nr 2 gdyż ów bagażnik ma przekładki na każdy rower.

Ja kilka ładnych lat temu kupiłem platformę na 4 rowery na hak i nieco ją zmodyfikowałem poprzez dołożenie dodatkowego mocowania gdyż w oryginale były tylko 3 mocowania. Owa platforma chociaż także miała opcję odchylania to w praktyce ciężko ją było wykorzystać.

Obecnie platforma jest do sprzedania.

Napisano

Ja wtrące swoje 3 grosze w kwestii odchylanego bagażnika.

To czy bagażnik odchylany umożliwi otwarcie klapy to kwestia indywidualna modelu samochodu i (sic!!!) zamontowanego haka - trzeba to niestety sprawdzić fizycznie. To, że w moim busie (Citroen Jumpy) uda mi się otworzyć klapę nie znaczy, że ten sam bagażnik umożliwi to np. przy zamontowaniu w T4.

Ogólnie ze swojego doświadczenia mogę napisać, że busy są najtrudniejsze w doborze takowego bagażnika ze względu na gabaryty klapy. Ja uzywam Atery (ten model odsuwany - Strada DL3) i to jeszcze przy dorabianym haku na zamówienie ("fajka" jest bodajże 1-2cm dłuższa niż standardowa) . Cena nie jest niska ale było warto - obłsuga beznarzędziowa, załadunek i rozładunek (rowerów jak i bagażnika) jest szybki i prosty. Jak ktoś się przymierze do Thule to Atera moim zdaniem będzie lepszym wyborem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...