Skocz do zawartości

[obręcz] Co powinno wytrzymać koło

mst

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jechałem sobie wczoraj spokojnie do pracy i na parkingu przy 5 km/h nagle coś się w przednim kole zacięło/złamało i rower się wywrócił. Obręcz puściła w miejscu łączenia i powykrzywiała się. W nic nie uderzyłem, nie skakałem, poprzednie 4 kilometry były zupełnie bezproblemowe. Nie mam pojęcia, co o tym sądzić. Czy to jest normalne zużycie materiału? Jeżeli takie rzeczy się po prostu zdarzają, to ja z większą obawą będę wsiadał na rower.  Gdy próbowałem reklamować koło, zostałem potraktowany jak oszust, który próbuje oddać na gwarancję koło powypadkowe. Co o tym sądzicie?

Kilka informacji:

• Roweru Scott Aspect 20 - obręcz Alexrims XC44
  • Przejechałem na rowerze 2500 km, sporo po Kampinosie
  • Ważę 80kg
  • Rower miał zrobiony przegląd gwarancyjny

post-168570-0-64036400-1376776330_thumb.jpg

Napisano

Jeżeli nie ma śladów uderzenia w pobliżu miejsca usterki, to jedyną odpowiedzią może być wada fabyczna. Wszystko zależy od czasu zakupu (patz ustawa o sprzedaży konsumenckiej). Jeżeli nie poprzekraczałeś terminów to wybieraj niezgodność towaru z umową. Postępowanie gwarancyjne jest przewlekłe i wcale nie musi być obiektywne. Po ok. dwóch miesiącach (gwarancja plus odwołania) możesz dostać dalej odpowiedź, że to twoja wina. W przypadku niezgodności dostajesz zwrot kosztu zakupu i możesz kupić nowe koło tego samego dnia. Według mnie coś musiało się wydarzyć kilkaset km temu i od tamtego czasu na każdej dziurze (wystarczy do tego asfalt na ścieżce rowerowej) pęknięcie się pogłębiało, aż na parkingu obręcz strzeliła całkowicie i naciąg szprych ją powyginał. Podczas procesu zgrzewnia sprawdza się co którąś sztukę metodą niszczącą. Pomiędzy sprawdzeniami z paraetrami może się dziać wszystko. Fabryki mają takie sytuacje wliczone w proces produkcyjny, a wadliwe sztuki są liczone z reguły w zakresie 1-4 ppm (sztuk na milion), więc po prostu Ci się trafiło. Spróbuj wysłać Lotto, może masz dobrą passę.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Jest to wada obręczy, coś takiego nie powinno się stać, tym bardziej że koło jest pod hamulec tarczowy, obręcz nie ulega zużyciu od hamowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...