Skocz do zawartości

[klocki hamulcowe] Pierdzący hamulec v-brake przy nowym kole

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kilka miesięcy temu kupiłem nowe przednie koło. Klocki hamulcowe zostały stare. Przy starym kole hamulec hamował normalnie cicho. Przy nowym kole strasznie pierdzi/piszczy (tak coś pomiędzy piszczeniem a pierdzeniem). Myślałem, że to minie, że nowe koło itd itd. Minęło kilka miesięcy, zrobiłem kilkaset kilometrów. Jak pierdziało, tak dalej pierdzi.

Nowe klocki załatwią sprawę?

Napisano

Zdarte klocki nietrudno zauważyć ;) Klocki jeszcze są w miarę dobre. No to kupię jakieś, zobaczę czy będzie poprawa.

Aaa i jeszcze mam taki mały problem, bo przednie koło jest lekko rozcentrowane, tak minimalnie, że to w niczym nie przeszkadza. Tylko problem jest w tym, że gdy hamuję, to w klamce czuję to krzywe koło. Naciskam klamkę i nie jest tak jak zwykle, tylko tak jakby w klamce coś pulsowało. Z hamulcem wszystko ok?

Napisano

Skoro koło jest nowe prawdopodobnie złapało jakieś luzy, i musisz wycentrować czasami tak się zdarza. Z hamulcem powinno być ok.

Napisano

Spróbuj naprawdę bardzo dobrze klocki ułożyć względem koła (przyłóż się do tego). Dodatkowo obręcze oraz klocki przetrzyj szmatką namoczoną benzyną lub jakimś innym odtłuszczaczem. 

Napisano

Zamówiłem sobie nowe klocki i zobaczę czy to rozwiąże sprawę.

Cała powierzchnia klocka ma przylegać do obręczy? Bo w tej chwili mam zrobione tak że przednia część klocka bardziej przylega, a z tyłu klocka odległość między obręczą a klockiem jest większa niż między przodem klocka a obręczą. I generalnie jakiś 1 mm klocek wystaje mi z dołu, bo po prostu authory 3cc które mam obecnie są dosyć grube, mam też opony które mają takie wypukłe, duże ścianki boczne, i gdy klocek przesunę tak żeby stykał się całą powierzchnią z obręczą to będzie tarł o oponę.

Napisano

Jeśli klocek jest szerszy niż powierzchnia cierna obręczy lub wymuszone jest inne ustawienie klocków z powodu opony to zetrze się on nierównomiernie a przy dolnej krawędzi zrobi się stopień/rant, którym klocek będzie zawieszał się na obręczy blokując ramię hamulca i w konsekwencji koło. 

Klocki można zwęzić by tak się nie stało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...