Skocz do zawartości

[kolano] ból okolic kolana po wymianie suportu na H II

Iron79

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie , mam spory problem po wymianie korby

było: korba Truvativ na octalink, ramiona 175

jest: SLX 2013, ramiona 175, suport bb70

pedały: spd m540

od czasu zmiany korby na system Hollowtech II po 30-40 km zaczyna mnie boleć kość?, ścięgno ? nie umiem dokładnie określić  po lewej od kolana (zewnętrzna strona) , 8 lat do tego czasu na octalinku, zero bólów tego typu

Pedał względem mufy jest znacznie oddalony na zewnątrz niż w przypadku gdy miałem suport na octalink ok 5-6 mm (dziś wkręciłem stary zestaw dla sprawdzenia, mierzona przerwa pomiędzy korbą a tylnymi widełkami w poziomie)...i w efekcie kolano pracuje w innej lini niż wcześniej

boli (taki przeszywający, promieniujący ból) jak prostuje kolano , ciężko ustać po 60 km ustawce , na schodach na ugiętej lewej nodze , idzie , ale kurde boli

na drugi dzień po nocy bólu nie ma , znika ..

Jestem na 99% pewny, że to jest przyczyną, to ma
cie jakieś rady, co z tym robić ? Przejdzie to samo ? Lubię dłuższe wycieczki , 30-40 km to tylko półmaratony

przejechałem od zmiany ok 300 km ( na poprzednim systemie w tym roku 2500km) i sytuacja się powtarza, 30-40 km i pojawia się przeszywający ból, kręcić się da , ale nie ma mowy o sportowej jeździe i mocniejszym depnięciu na pedał

A masz jeszcze podkładki na ośce od korb? Jeśli to możliwe to spróbuj skręcić je bez nich, żeby pedał przybliżyć do mufy 

standardowo 1 z lewej , 2 z prawej ..skręcić bez tej lewej nie da się (mufa 68) bo i tak zostaje przerwa , miska trafia na tą tuleję plastikową ..trzeba było by ją skrócić , ale tracę uszczelnienie i tuleja latała by w środku po ośce, 3 podkładki z prawej to też raczej głupi pomysł

Dzięki Przemek , przeczytałem ten artykuł , chyba trafiłeś w 10-tkę

http://www.medicycling.eu/artykul-27-itbs_-_syndrom_pasma_biodrowo-piszczelowego_a_bol_kolana_podczas_pedalowania.html

i wszystko się zgadza ...niestety :( , blok już przesunięty, nie pomogło, ostatni wyjazd to 73 km , ostatnie 20 w wielkim bólu, myślałem , że przewrócę się wysiadając z pociągu z rowerem ...jak schodziłem po schodkach , dziś po 2 dniach ból znikł całkowicie

podejmuję jeszcze jedną szansę , zakładam stary napęd i testuję , aktualnie wybieram się na urlop i 2 tyg odpoczywam od roweru , po powrocie jak bóle się ponowią idę do lekarza

Mnie to wygląda na ITBS, być może minimalne rozsunięcie nóg przeważyło szalę, jeśli byłeś już blisko tej kontuzji. Nie ma co lekceważyć, spróbuj jakichś ćwiczeń na rozluźnienie pasma biodrowo-piszczelowego, bo jak ta kontuzja przejdzie w stan przewlekły, to możesz parę miesięcy być pozbawiony roweru.

Edit. Nie zauważyłem, że już ktoś to napisał :)

Podepnę się pod temat

Ostatnio też boli mnie lewe kolano w jego górnej części, tak jakby zakończenie mięśnia czworogłowego. Ból zaczyna się tak po przejechaniu 5-10km, mimo to daję radę jechać dalej, ale jest to dyskomfort.

Przy bieganiu, pływaniu, siatkówce bólu nie ma.

Jeżdżę w pedałach zatrzaskowych.

Czy ten ból może być spowodowany, że na tym lewym pedale mam spore luzy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...