Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dlatego najbardziej uniwersalny rozmiar to 27.5, oczywiscie posiadajac 2 rowery-  29 i 26.

Napisano

Rama to Gary Fisher Mako.

Co prawda szukałem modelu Piranha ale ta trafiła mi się prawie za darmo więc ją wziąłem.

Na następnej wyprawie będę miał trochę górek więc sprawdzi się dla mnie idealnie.

20170427_095614.jpg

Napisano

Dlatego najbardziej uniwersalny rozmiar to 27.5, oczywiscie posiadajac 2 rowery-  29 i 26.

Spokojnie, Szfalbe już wpadło na coś podobnego:

73e1de8c98284a94med.jpg

Napisano

Wg nich rozmiaru 26 nie obejmuje, a dzieciak ma taki rower. Pozostaje przy starym rozwiazaniu. NIe wliczam oczywiscie kasy za nowosc jaka pewnie kosztuje.

Napisano

Czy to nowość to nie wiem, gdyż produkty tej firmy średnio mi podchodzą. Wyciągnąłem to z koła w nowym rowerze 27,5". Jest delikatnie większa niż 27,5", ale nie na tyle ile by wynikało w faktycznej różnicy między 650b a 29". Poza tym zwykła dętka. Ot, księgowy wymyślił oszczędność w produkcji, tu się upchnie, tam naciągnie ;) A 26" przecież "umarło" więc po co mieli się tym przejmować. Obstawiam, że też by jakoś wlazło.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Po prostu te kilka cm rozejdzie się w tę czy w tamtą stronę    ;)

Oto druciarstwo mojego autorstwa, dłuższa sztyca 350 mm przytwierdzona na stałe pode mnie   ;)

Pozdrower

A to stalowa rama? Nie boisz się że pęcnie?

Napisano

Pomysł na ratowanie nie jest zły, ale można to było zrobić dużo bardziej estetycznie. Ja bym użył ładnej śruby ( np tytanowej) a od drugiej strony zamiast nakrętki użył wpuszczonej w ramę nitonakrętki.

Napisano

A to stalowa rama? Nie boisz się że pęcnie?

Amelinium 6061

Jaka średnica sztycy ?

27,2

tej śruby prawie nie widać, kilka już zdjęć ulepa wrzuciłem, z resztą rama jest teoretycznie tylko na ten sezon, później może jakiś "Sruly" ;)

Pozdrower

Napisano (edytowane)

Powitoł

Straszny mrok ta śruba :D

Jeździsz tylko na sztycy, cienkiej w dodatku. 

W sumie tak czy siak jeździsz na sztycy ;) ale tu dźwignia i punkt podparcia są sporo niżej niż przewidział producent.

Nie odważyłbym się :)

Edytowane przez porcelanowy
Napisano

Cytuję
"Dzień dobry,

niestety nie jesteśmy w stanie pospawać aluminium serii 6, ponieważ wymaga ono po spawaniu wygrzania w temperaturze koło 450 stopni przez kilkanaście godzin.

Pozdrawiam,
Tomasz Rychtarski"

Pozdrower