GrzesPL Napisano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Dzień dobry to napiszcie mi proszę jak "postarzyć rower" aby nie był atrakcyjny dla przypadkowych złodziei. Swego czasu myślałem o efekcie rdzy, ale mi przeszło Link: http://ecorson.com/pl/product/4/oxidecor_extra_fine_cienkowarstwowy_efekt_rdzy.html Pozdrawiam, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Prowizorka z kategorii szara taśma, czyli co zrobić, żeby pedały z 5 zeta przeżyły zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Korba też pęka i stąd i na niej taśma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Hehe jeden pasek taśmy jakoś tak przywarł w czasie montażu, więc go zostawiłem, ale to może być całkiem fajny pomysł na zniechęcenie złodzieja do kradzieży naszego miejskiego pomykacza. Obklejenie ramy albo innego elementu, żeby sobie pomyślał, że tak właściciel naprawia połamany rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Obklejenie ramy albo innego elementu, żeby sobie pomyślał, że tak właściciel naprawia połamany rower Toż to nowy design Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AkadaemiaStolarstwa Napisano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Toż to nowy design Design designem ale widziałem składaka z główką ramy która naprawdę była naprawianą taśmą do pakowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IvanDrago Napisano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Obklejenie ramy albo innego elementu, żeby sobie pomyślał, że tak właściciel naprawia połamany rower O! I to jest myśl! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teraw Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 W ramę na duct tape raczej nikt nie uwierzy, ale pomajstrować tym przy przerzutkach, hamulcach, klamkach czy manetkach i już wygląda jak stary syf. No i do tego sprawa najważniejsza - nie myć, a przynajmniej nie myć ramy. Można też założyć jakiś biedny bagażnik i wozić na nim jakieś guano - jakąś skrzynkę, karton, odrapane pudło, czy cholera wie co. Badziewne, stare i połamane błotniki też robią złe wrażenie. Jest może jakiś smar do łańcucha w kolorze rdzy? Też jakiś pomysł. Niestety porządne zapięcie może popsuć cały efekt, bo złodziej jak się zacznie zastanawiać czemu złom jest przypięty u-lockiem za 200 zł to szybko przejrzy maskaradę. Można też założyć tarczówki mechaniczne, zamiast hydrauliki - taki avid BB7 hamuje dobrze, a wygląda jak z makrokesza za 500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IvanDrago Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Zawsze chciałem mieć rower tylko z jedną lagą widelca - Cannondale Lefty. Śmiechowo byłoby do miejskiego kommutingu dorobić tę drugą lagę z kija z lasu przylepionego ductejpem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb3 Napisano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Po ostatniej mokrej przygodzie w zimowej brei postanowiłem sobie przyczepić solidny chlapacz. Baniak 6 litrowy po wodzie źródlanej z Lidla + trytka Wiem, że wygląda jak śmieć, ale najważniejsze, że działa. Buty i nogi suche! Następny update to wymiana błotników na pełne i dłuższe (na drutach) oraz nieco mniejszy chlapacz. Przy szybszej jeździe chlapie mi wciąż z tylnego koła na suport i tył butów. Na fotce widoczna pierwsza wersja mocowania. Po 1 minucie jazdy musiałem go podnieść niestety nieco wyżej, ponieważ cały błotnik gibał się jak po dropsie Pozdro Edytowane 17 Stycznia 2017 przez qb3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Następny update to wymiana błotników na pełne i dłuższe (na drutach) eeee tam nie kupuj nowego błotnika tylko dorób do tego podpórki ze starych szprych jak będą za krótkie, to połącz dwie razem + trytka do widelca druciarstwo zobowiązuje Edytowane 29 Stycznia 2017 przez bartnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanus Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 To mi się podoba! :-D .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 No genialne! - napinacz jet? jest - stylowy element jest? jest - szlachetny material / nierdzewka/ jest? jest - widelec pokazuje faka ewentualnym negujacym projekt? pokazuje. Geniusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 18 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Faktycznie genialne i jednocześnie jakieś takie niepokojące, może przez tego faka? Edytowane 18 Lutego 2017 przez BikerLight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 25 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Hmm, lepiej jakby ten widelec zamontowany był do ramy a nie do osi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 25 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Powitoł Macie jakiś pomysł, czym obciągnąć chwyty lock on? Nie chcę oklejać owijką, wolałbym jakąś rurkę piankową z odpowiednio dużym przekrojem. Tu skórzane krążki, ale też nie o to mi chodzi http://www.instructables.com/id/Leather-Mountain-Bike-Grips/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quell Napisano 25 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 wolałbym jakąś rurkę piankową z odpowiednio dużym przekrojem. Nie potrzebujesz zwiększonego przekroju,praktycznie każdy grip pianka+lakier do włosów da radę na to włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IvanDrago Napisano 27 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 (edytowane) No dobra. Chcę sobie kupić używanego roweru z piastą Rohloff. Zależy mi na tarczach. Rohloff pod tarcze wygląda tak: Są tam nietypowo 4 śruby, więc pasuje tylko tarcza Rohloff, która jest nb dość droga (ok 300 zł). Poza tym w internetach nie mogę jakoś znaleźć odpowiadającego mi uzywanego roweru z piastą przystosowaną pod tarcze. Wszystko co znalazłem to Rohloffy "nie pod tarcze", które wyglądają tak: Tutaj zdjęcia porównawcze samych kapsli. Beztarczowy: "Potencjalnie tarczowy": Można wysłać Rohloffa do Niemiec, gdzie zmienią kapsel w piaście i dodadzą tarczę, całość operacji za ok. 200 Euro. Sporo jak dla mnie, a poza tym będę już zawsze skazany na tarcze Rohloff, które są drogie i trudno dostępne. A gdyby tak przystosować jakąś tarczę aby podkręcić ją za pomocą śrub, które trzymają kapsel piasty? Np. Wykręcić te śruby z obwodu, zamiast nich dać dystansówki i na to dokręcić śrubami tarczę z nawierconymi w miejscu dystansówek otworami? Ktoś słyszał o takich zabiegach? Edytowane 27 Lutego 2017 przez IvanDrago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Marca 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Myślę ze taniej i szybciej być znalazł jakiegoś dobrego magika CNC co by ci ową część zaprojektował i wykonał na obrabiarce. No ale skoro uparłeś się na taką piastę, no cóż, koszty trzeba ponosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Powitoł Nie potrzebujesz zwiększonego przekroju,praktycznie każdy grip pianka+lakier do włosów da radę na to włożyć. Próbowałem naciągnąć silikony accenta na lakier do włosów... dziwnie zabrzmiało... i choćbym pipkę z tyłka puścił to nie naciągnę, taki to ciężar Kupię jakieś tanie proste pianki i sprawdzę jak pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IvanDrago Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Myślę ze taniej i szybciej być znalazł jakiegoś dobrego magika CNC co by ci ową część zaprojektował i wykonał na obrabiarce. No ale skoro uparłeś się na taką piastę, no cóż, koszty trzeba ponosić. Ależ odpowiednie do tarcz kapsle piasty Rohloff można kupić u chińczyka. Sęk w tym, że nie chcę się bawić w wybijanie łożysk i pasowanie simmeringów. Po prostu boję się zepsuć tak drogą piastę. Wolę dokręcić adapter do tarcz (wykonany przez "magika CNC") pod śruby na obwodzie. Plus jest taki, że jeżeli to rozwiązanie się nie sprawdzi, to bez problemu da się wrócić do stanu pierwotnego. No cóż, pozostaje mi być pionierem Edytowane 1 Marca 2017 przez IvanDrago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi