Skocz do zawartości

[Druciarstwo] Największe rowerowe druciarstwo

Rekomendowane odpowiedzi

Też się pochwalę swoim autorskim, hybrydowym rozwiązaniem, które jest klasycznym druciarstwem... Wymyślonym jednak w szczytnym celu, bo dla bezpieczeństwa w użytkowaniu. ;)

IMG-20241205-235455.jpg

IMG-20241205-235343.jpg

To co widać na zdjęciach to tani uginacz firmy Zoom z prostą sterówką 1 i 1/8", która okazała się za krótka o jakieś 1,5cm aby przy tej ramie zamontowanie mostka typu a-head było bezpieczne.

Z braku laku wymyśliłem wpuszczenie jakiegoś byle jakiego mostka od starej damki do tejże sterówki, a same stery,  złożone z 3 różnych kompletów, ściągnąłem obejmą na stożku z jeszcze innego, czwartego kompletu sterów DiaTech. 

Muszę podziękować koledze @rambolbambol za to, że mi kiedyś dorzucił te stery gratis do innego uginacza. ;) Dzisiaj się przydało. Bez tej obejmy cały misterny plan w p... 

Całość się trzyma elegancko. Stery chodzą jak złoto. Luzów żadnych nie ma... A nawet jakby się co chwilę pojawiały, to już na pewno jest to lepsze rozwiązanie od łapania rury sterowej jakąś jedną trzecią mostka a-head. 

Jak to mówią: Jeździć obserwować.

• +1 pomógł 4

7 godzin temu, Brombosz napisał:

PS. A właśnie... Gdyby ktoś kiedyś marudził, że nabijanie gwiazdki w sterówkę jest upierdliwe, to niech sobie taką nabitą spróbuje z powrotem wyciągnąć. ;)

wiertara, wiertło 10mm czy podobnie i brrrrr. Nabijanie też jest trywialne,, nawet filma na jutubach kiedyś popełniłem na ten temat.

8 godzin temu, Brombosz napisał:

PS. A właśnie... Gdyby ktoś kiedyś marudził, że nabijanie gwiazdki w sterówkę jest upierdliwe, to niech sobie taką nabitą spróbuje z powrotem wyciągnąć. ;)

Oj tam! Żaden problem. W swoim pierwszym rowerze wyjąłem gwiazdkę dokręcając kapsel sterów ;)  Oczywiście przypadkiem 

• Haha 2

Tak chciałem właśnie, ale okazało się, że ten uginacz ma od dołu odlany w sterówce, wewnętrzny kołnierz . ;) Jakoś porozbijałem młotkiem na boki, co by nie trzymało tak mocno i było wykręcanie przez tuleję do góry. Dobrze, że gwint wytrzymał, bo wiercenie raczej bym już odłożył na inny dzień. ;) Po północy to trochę późno było.

Z nowym nabojem spełnia funkcję, ale jak jest mniej gazu w butli, to wtedy jest zbyt niskie ciśnienie.

IMG20241210101757.jpg

Wężyk, jak i cała soda stream też ma swoje za uszami i trochę dławi przepływ co2. Myślę, że podłączone bezpośrednio pod butlę działało by lepiej. Niestety nie mam żadnego adaptera, żeby to sprawdzić.

Edytowane przez Roballinho
  • +1 pomógł 2