niebieskiczerwony Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Ciekawy temat. Nie mam zdjęć, bo to już stare dzieje: 1. Odłamana w okolicach spawu rura podsiodłowa w okolicy suportu w ramie aluminiowej - naprawiona, skręcona metalową obejmą do rur z Obi. Koszt - kilka złotych. Przejeździłem później z powodzeniem jeszcze kilka tysięcy, aż rama pękła przy sterach. Wtedy ją wyrzuciłem. 2. Skasowanie luzu w szczękach v-braków STX RC przy pomocy przyciętych na okrągło fragmentów dyskietki 3,5”. To było robione w czasach, gdy każdy miał w domu taką dyskietkę. Hamulce działają do dziś i przejechały taki dziesiątki kkm. 3. Mój kumpel postanowił przyoszczędzić pracy i kosztów na wymianie linek i pancerzy tarczowych hamulców, więc zamontował przy zaciskach dodatkowe sprężyny, które mają pomóc pokonywać opór zatartych linek przy odbijaniu hamulców. Działa od 2 lat. Inna sprawa to żeby zahamować, trzeba użyć siły większej niż przy canti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalconHeavy Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 (edytowane) Liczyłem na jakąś płentę, typu druciarstwo się opłaca Ja widziałem rower jakiegoś Żulka rok temu, miał od przedniego tarczowego zacisku doprowadzony sznurek do kierownicy, a na kierownicy kaczka. Ciągniesz kaczkę i hamujesz 😄😁 Edytowane 8 Czerwca 2023 przez FalconHeavy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Przerobiłem następną piastę 150x12 na 135x10 z mini-driverem. Tutaj nawet całą oś robiłem bo oryginalna była stalowa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Ja natomiast przedłużyłem redukcję piasty 15>9 100 pod 15>9 110 tzw. boost Zastanawiałem się co na przedłużenie, miałem złamaną ośkę tylnego koła Za nabyłem widelec Marin od Pine mountain z rozstawem 110 QR Koło też wisiało z boostem Pozdrow'er😘 Ps. jeszcze tą korbę dziecięcą od 24era próbuję wskrzesić pod NW 104bcd 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 @kazafaza @rambolbambol @MikeSkywalker Jak wyżej, w sprawie tematu z dnia 22 Lutego 2022 Z resztą koło jest od Tomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Próbowałem z jednej, próbowałem z drugiej, ale śruba od klatki pedałów nawet nie drgnęła. Na szczęście to tylko był „klucz" z IKEA. 2 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 A niby szwedzka stal taka dobra 😹 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Ale to chyba chodzi o szwedzki death metal. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 5 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 I teraz zamiast imbusa masz wykrętak do urwanych śrub 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Roballinho Napisano 6 Lipca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Porcja drutu sprzed chwili. Edytowane 6 Lipca 2023 przez Roballinho 3 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek232 Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 W dniu 5.07.2023 o 10:59, Garlock napisał: I teraz zamiast imbusa masz wykrętak do urwanych śrub 😁 Ale tylko do tych z lewym gwintem 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Pozdrow'er😘 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) O nie! Stronę wcześniej pokazałem, jak zrobić ładne kółko z takiej korby. Twoje kółko nie jest ani ładne, ani nie jest kółkiem. 🤔 BTW, na ali jest trochę dziecięcych korb ze zintegrowaną osią. Widziałem rozmiary 140, 150, 155, ale też mniejsze, w cenie do 160 PLN-ów. https://pl.aliexpress.com/item/1005005335472302.html Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez Roballinho 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 (edytowane) Jak wyjąć zapieczone tłoczki z zacisku? O, tak: Edytowane 12 Sierpnia 2023 przez Roballinho 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Przez pierwszy moment pomyślałem, że taką stopkę wykombinowałeś do jakiegoś paździerza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Trochę druciarstwo ale nie znalazłem w googlach takiego samego konusa, więc postanowiłem nieduże wżery zlikwidować domowym sposobem. Wkrętarka w imadle, we wkrętarce oś, papier ścierny na śrubokręcie a potem wygładzanie bieżni pastą polerską. Konus jest jak nowy, choć i tak kupię stożki Shimano, bo najbliżej im do średnicy moich oryginalnych z przedniej piasty Marina (moje 17mm - Shimano 15mm). Przy mniejszej średnicy konusa może być problem z uszczelnieniem piasty, bo osłonki mają wewnętrzną średnicę właśnie 17mm. Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez Marinbiker 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Z tym jak nowy to bym troszkę polemizował Może i świeci się jak nowy ale bieżnia ma już nieco inny kształt niż pierwotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Planując głowicę w aucie, też coś tam zbierasz, a jeździć potrafi latami. Dobry patent na niedostępne części. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Ale głowica wciąż ma ten sam kształt (tzn. wciąż jest płaska). A ten konus poszlifowaniu może mieć trochę inne promienie krzywizn. Ale jak to był drobny papier, to biorąc pod uwagę "precyzję" wykonania takich łożysk też posłuży latami. Sam tak robiłem 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 15 godzin temu, MikeSkywalker napisał: Z tym jak nowy to bym troszkę polemizował Może i świeci się jak nowy ale bieżnia ma już nieco inny kształt niż pierwotnie. Zgadzam się, choć bieżnia z wżerami, mimo że drobnymi, miała kształt jeszcze gorszy🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 4 Września 2023 Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Suntour XCR 32 26" z ułamanym rogiem dropout( stop magnezu). Dodrutowane z noża tokarskiego(8mm grubość akurat pasował). Koło 27,5- wsadzone dystanse między oś qr i dropout, by finalnie mieć 5-6 mm wolnego dla opony. Adapter do tarczy 185mm z podkładek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Września 2023 Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Najtańszy epixon 27,5 -650 zł, koło pod 15x 100 - 80 zł Btw weź załóż adapter PM/PM 180 a nie takie wieże z podkładek. Zdrowia szczęścia pomyślności życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FalconHeavy Napisano 10 Października 2023 Udostępnij Napisano 10 Października 2023 (edytowane) Lampka PROX. Normalnie ma górne mocowanie, które dodatkowo jest przesunięte do tyłu. Sprawiało to, że lampka opadała pod wpływem wstrząsów. Górny chwyt mi również nie pasował. Przewierciłem dwie dziury na trytytkę i dodałem gumkę pod mocowanie uchwytu by się nie ślizgało. Uchwyt jest teraz po środku. Edytowane 10 Października 2023 przez FalconHeavy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 17 Października 2023 Udostępnij Napisano 17 Października 2023 Po chamsku trzeba było wyciągnąć przy ludziach telefon i cyknąć dwie fotki, żebyście mogli zobaczyć to samo co ja pod sklepem. 2 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi