Kolmark Napisano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Akurat mam XT, więc już jakiś czas temu przykleiłem magnes na taśmę dwustronną, złapałem zipem i całość owinąłem izolacją. Trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 34 minuty temu, Kolmark napisał: złapałem zipem i całość owinąłem izolacją Słowem ... zgodnie z tematem wątku Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) A ja zmodziłem patent, oddaliłem czujnik od suportu, odłamałem kawałek magnesu aby się mieścił w gniazdko osi pedału i tam go umocowałem. Jak się zgubi to trudno, dysków Ci u mnie dostatek Ale se chyba to kupię, jak się zgubi to będę szlochał po nocach http://allegro.pl/sigma-sport-magnes-cadence-magnet-00166-cm-i7177656503.html Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez cervandes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 W dniu 23.04.2018 o 09:27, Kolmark napisał: krzaczki potrafią ściągnąć magnes neodymowy z osi pedału. Dwa tak straciłem. Really ?? Pozostaję sceptyczny czy na pewno były to neodymowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Drogi kolego, wiem co piszę. Na pewno neodymowe, tego nie dało się zdjąć palcami, trzeba było podważać śrubokrętem, ale nie spadły tak po prostu podczas rekreacyjnego przejazdu leśną drogą Jeden spadł na zjeździe, kiedy nieostrożnie zabrałem lewą korbą krzaczor jagód czy innych borówek (zjeżdżając mam lewą nogę z przodu, więc magnes na osi pedału dostaje pierwszy strzał), a drugi kiedy przebijałem się przez gęste krzaki takież właśnie, omijając nieprzejezdną część ścieżki. Też się zdziwiłem, że to możliwe, zwłaszcza drugi przypadek, a jednak... Możliwe, że powodem były rozmiary magnesów, a zwłaszcza grubość, bo średnica to 1cm, za to grubość na pewno 5mm lub więcej, nie mierzyłem. Gdyby były płaskie, np. 1mm, to pewnie by się tak nie działo. Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez Kolmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) OK, OK - żeby tak wszyscy wiedzieli co piszą, a nie pisali co wiedzą... Fakt, że zsunąć go się da duuużo łatwiej niż oderwać .. Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Ja też kilka dni temu zgubiłem oryginalny magnes Sigmy. Był przymocowany grubą trytytką, a nawet nie jechałem przez chaszcze i coś go odpięło Muszę coś dokupić albo faktycznie poszukać w domu kawałka magnesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość cepelia Napisano 5 Maja 2018 Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Ma ktoś fantazje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Kreatywny, no i napęd na dwa koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Jeżdżą takie wynalazki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Może rowerowo powiązane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 (edytowane) Erm trenazer ! Wiecej pod tym linkiem -> http://allegro.pl/trenazer-rolkowy-treningowy-rower-gorski-diy-i7402857918.html#thumb/1 Szkoda ze rolki pcv a nie metal :-( byloby rozwiazanie full eco, jeszcze jakby jakies dynamo przyczepic... ;-) Edytowane 18 Czerwca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 (edytowane) Adapter presta=> av z zatyczki od balonu: odcinamy, fazujemy, skracamy tak, by po nakręceniu wentyl wystawał na tyle, by bolec z ciśnieniomierza go wciskał, idealny do sprawdzania ciśnienia(nie wypuszcza ani odrobiny), akceptowalny do pompowania( wtedy może trochę popuszczać, ale dużo zależy od głowicy pompki). edit: adapter uszczelnia się na po nakręceniu na ten sam gwint, na który nakręcamy małą nakrętkę Edytowane 24 Lipca 2018 przez Blueforce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 I kompatybilny tylko z jednym zestawem - dętka/obręcz/siła skręcenia nakrętki kominka Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 25 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Powitoł Gdzieś już tu to wrzucałem - na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Ja wiele rzeczy rozumiem, ale adapter kosztuje 5zł O_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Lipca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Ale nakrętka się pęta bezproduktywnie po półce w piwnicy i nie kosztuje 5 zł. No i w razie co awaryjnie można się podeprzeć jak adapter akurat został w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 25 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Powitoł Lecz nie bardzo wiesz po co ten temat Adapter kosztuje 2,5 (Windsport Stoczniowców/KRK), ale trzeba go mieć ze sobą Adapter z zatyczki wentyla to minuta szurania tą nakrętką o asfalt - sprawdzone niestety osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Druciarstwo, ale praktyczne, tanie, trwałe i w zależności od gustu może być i ładne. Osłonki na pancerze i rurę łańcuchową. Żadne neoprenowe szmatki nie mają racji bytu, kilka chlapnięć łańcucha i już przecięta. A poza tym to się brudzi i jak każda szmata chłonie wodę i śmierdzi i trudno to umyć itp... A osłonki na pancerze są drogie więc nawet się nimi nie interesowałem. Potrzebne materiały: Kawałki dętek z końcami uciętymi pod mniej więcej takim kątem jak na fotce. Im cieńszy obiekt do nawinięcia, tym węższy powinien być pasek. Dobre nożyczki, benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczania i klej błyskawiczny. Zalecam używanie rękawiczek, żeby nie zatłuszczać powierzchni elementów. Paski z uciętej dętki myję wodą z mydłem, żeby pozbyć się talku. Przed przystąpieniem do jakiegokolwiek klejenia, należy nawinąć pasek, żeby wiedzieć gdzie go ulokować. A następnie po upewnieniu się trzeba odtłuścić pasek i element owijany. Dajemy odrobinę kleju na koniuszek paska, dociskamy do elementu pod odpowiednim docelowym kątem i czekamy aż się sklei. Potem trzeba to ciasno owijać żeby nie robiły się fałdy. Ale naciągać to z umiarem żeby nie pękło. Pod każdą warstwę nawiniątka kropelka kleju. Wychodzi coś takiego: Albo i nawet takiego: Ta pod łańcuchem jest u mnie już ponad rok... Jak się pobrudzi to przecieram ją papierem zamoczonym w benzynie ekstrakcyjnej i staje się czysta i suchutka. Zrób tak z neoprenową szmatką... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Tylko tam zapomniałem dodać, a edycji nie ma... Że do ramy, czyli tam pod łańcuch lepiej nie przyklejać tej gumy. Nie będzie się dało tego zerwać. U mnie to się trzyma tylko na tyrytytkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Można dodać, że jest takie coś jak taśma samowulkanizująca, która po nawinięciu spaja się sama ze sobą tworząc równą i trwałą osłonę, a nie klei się do metalu, ani pancerzy, więc jakby co to i usunąć łatwo. Jest bardzo rozciągliwa, więc można nawinąć naprawdę cienko i ciasno. W zasadzie efekt identyczny jak powyżej, ale bez kleju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Efekt byłby lepszy, bo przy dętce trzeba nieźle się starać żeby nie wyszedł bubel, a i tak nie jest idealnie. Może kupię sobie taką, dobry pomysł. Tylko cienka ona jest, pod łańcuch trzeba byłoby że 3 warstwy nalepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 19 godzin temu, Borsuczy napisał: A osłonki na pancerze są drogie więc nawet się nimi nie interesowałem 1zł za sztukę. 19 godzin temu, Borsuczy napisał: Żadne neoprenowe szmatki nie mają racji bytu, kilka chlapnięć łańcucha i już przecięta Miałem osłonę XLC. Używałem jej 3 sezony, praktycznie zero śladów zużycia. Myłem ją raz na rok przy pełnym serwisie roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Borsuczy napisał: Tylko cienka ona jest, pod łańcuch trzeba byłoby że 3 warstwy nalepić. Pod łańcuch można tylko lekko naciągać i nawijać "na zakładkę". U mnie po paru tys. km jeszcze jej nie przebił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Samowulkanizująca jes bardzo spoko ... Grubości chyba są różne. Ja mam taką co ma jakiś 1 mm grubości. W poprzednim MTB po nawinięciu okleiłem ją dodatkowo jedną warstwą taśmy izolacyjnej, zrobiłem to raz i zapomniałem o temacie na 3 sezony. Potem rower poszedł na handel ... Jak go kiedys wygooglowałem to po kolejnych 2 sezonach widziałem jego ofertę sprzedaży dalej był tak oklejony :). Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi