skimir Napisano 8 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Widać, z czego Sram wiął zapadki... :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Czy wie ktoś jak zrobić na łebku w wytoczonej osi otwór nieprzelotowy imbusowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Frezarka cnc Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 można wydłutować, choć nie wiem czy to możliwe na tak małej średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Przecinakiem i młotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwozdziu325 Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Czy wie ktoś jak zrobić na łebku w wytoczonej osi otwór nieprzelotowy imbusowy Zależy jak twarda oś, możesz nawiercić otwór np fi 4 i potem wbić tam imbusa 4-ke. Klucz spinline łatwiej wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Przecinakiem i młotkiem Znam te powiedzenie: Bez majzla i młota to nie robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Znajdujesz sobie srube z otowrem pod imbus jaki ci pasuje i toczysz sobie pod wymiar. Ja potrzebowalem srube M8 z wejsciem na imbusa 6 i duzym lbem, dobralem sobie w pracy z utwardzanych sworzni , ktore mialy takie gniazdo i dalem do toczenia. Toczenie poszlo gladko, ale co sie naklneli jak gwintowali z drugiej strony to ich....Sruby do linkow dampera. Edytowane 9 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Zależy jak twarda oś, możesz nawiercić otwór np fi 4 i potem wbić tam imbusa 4-ke. Klucz spinline łatwiej wchodzi. Próbowałem to nawiercić a potem przez prasę imbusem wbić. Wbiłem i potem wyciągnąć nie umiałem. Także próbowałem palnikiem podgrzewać lecz zaś bardzo osłabia materiał bo to aluminium Znajdujesz sobie srube z otowrem pod imbus jaki ci pasuje i toczysz sobie pod wymiar. Ja potrzebowalem srube M8 z wejsciem na imbusa 6 i duzym lbem, dobralem sobie w pracy z utwardzanych sworzni , ktore mialy takie gniazdo i dalem do toczenia. Toczenie poszlo gladko, ale co sie naklneli jak gwintowali z drugiej strony to ich....Sruby do linkow dampera. To nie śruba lecz coś tego typu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwozdziu325 Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Imbusa możesz wyjąć jakimś ściągaczem, ale jak to ma być pro to dajesz do frezera i ci frezem zrobi taki otwór.Ps. nie zrobisz tego swoją frezarką ??http://www.cnc.info.pl/topics66/wykonanie-gniazda-imbusowego-jak-vt13939.htm Edytowane 9 Listopada 2016 przez gwozdziu325 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_KJ Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Czy wie ktoś jak zrobić na łebku w wytoczonej osi otwór nieprzelotowy imbusowy Poszukać czegoś co się nazywa sztyft gwintowany - to taka śruba bez łba właśnie na imbus w odpowiednim rozmiarze, a miejsce gdzie to ma być osadzone wywiercić, nagwintować i wkleić na permament loctite czyli nierozłączny klej do gwintów. Dla gwintu M6 da Ci to imbusa rozmiar 3mm KJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Poszukać czegoś co się nazywa sztyft gwintowany - to taka śruba bez łba właśnie na imbus w odpowiednim rozmiarze, a miejsce gdzie to ma być osadzone wywiercić, nagwintować i wkleić na permament loctite czyli nierozłączny klej do gwintów. Dla gwintu M6 da Ci to imbusa rozmiar 3mm KJ Te kleje niby super a są już gó,,,,o warte. Co mi da 3mm jak tam trzeba sporą siła dokręcić i imbus ma być 5mm Imbusa możesz wyjąć jakimś ściągaczem, ale jak to ma być pro to dajesz do frezera i ci frezem zrobi taki otwór. Ps. nie zrobisz tego swoją frezarką ?? http://www.cnc.info.pl/topics66/wykonanie-gniazda-imbusowego-jak-vt13939.htm Sam z zawodu jestem tokarz - frezer lecz jeszcze nie widziałem na manualu żeby dało się zrobić 6 - kątowy otwór pod imbus 5mm. Z zewnątrz to jak najbardziej da się za pomocą podzielnicy. Kombinują coś na tokarkach lecz tego nigdy nie próbowałem Edytowane 9 Listopada 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 otwory imbusowe się wygniata... wydłutować można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Taki klej co byl wyzej trzymal walek silnika na przekladnie gdzie idzie obciazenie 200N w ulamku sekundy, wytrzymal 7 lat pracy praktycznie non stop. To jest oska do piasty przedniej? Ma btc pusta? W alu to na szybko jechalismy jak kolega wyzej pisal. Dlugi bit z Bety, wstepnie nawierocny otwor i wprasowalismy w srodek, fakt faktem czasu zeszlo, zeby go wyciagnac. Bity dokladnie te - https://www.narzedziowy.pl/img_prod/BETA-Zestaw-52-koncowek-wkretakowych-z-chwytem-10-mm-i-z-2-akcesoriami-model-867-C52-w-pudelku.jpg , maly imbus typu do 5- 6mm to nawet na wiertarce pionowej wcisnelismy, oczywiscie bez obrotow. Edytowane 9 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Pogadam z kumplami z fabryki OPLA gdzie pracowałem. Może mi doradzą jak szybko i łatwo zrobić takie otwory imbusowe Edytowane 9 Listopada 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_KJ Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Te kleje niby super a są już gó,,,,o warte. Co mi da 3mm jak tam trzeba sporą siła dokręcić i imbus ma być 5mm Sam z zawodu jestem tokarz - frezer lecz jeszcze nie widziałem na manualu żeby dało się zrobić 6 - kątowy otwór pod imbus 5mm. Z zewnątrz to jak najbardziej da się za pomocą podzielnicy. Kombinują coś na tokarkach lecz tego nigdy nie próbowałem Jak się dobrze posmaruje to loctite trzyma, ale fakt że 3mm imbus w sztyfcie momentu przeniesie symboliczne kilka Nm. 5mm to może faktycznie wygnieść bitem, nie praktykowałem ale brzmi sensownie. Z prostych rzeczy to zostaje jeszcze szczelina pod płaski śrubokręt ale też za wiele Nm nie przeniesie, pewnie co nieco powyżej 10 (jak się ma dobre narzędzie i ładnie obrobi). KJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Oglądałem to na filmiku. Wszystko robione jest szybko za pomocą maszyny i na goraco. Edytowane 9 Listopada 2016 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Na mikrofrezarce cnc bez problemu się natnie nawet na torxa ale to będzie gniazdo jednorazowe. Fabrycznie łby śrub są odkuwane na odpowiedniej matrycy co robi gniazdo na klucz. Podobnie gwinty - zwykle są walcowane na gorąco (w alu na zimno) co daje znacznie większą wytrzymałość niż nacinane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 10 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Jeśli to pojedynczy otwór, to poszukaj kogoś, kto oferuje usługi elektrodrążarką np: http://www.metal.marbo.pl/elektrodrazenie-wglebne-i-drucikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Właśnie to ma być otwór imbusowy kilkukrotnego użytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 10 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 A to ma być imbus w części stałej czy nakrętce-śrubie. Jeśli w śrubie to zrób nową na klucz ;-)) Pewnie próbujesz naprawić przekręconą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 To ma być otwór pod klucz imbus w wytoczonej osi zacisku koła w przednim amorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysz Napisano 10 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Musi być imbus? nie lepiej to zalatwić nacięciem prostym przez prawie całą średnicę i choćby za pomocą monety 5PLN to przytrzymywać przy dokręcaniu? W końcu temat o druciarstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorkelis Napisano 10 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Ja u siebie drążyłem, w osce pedału z imbusa 6 na 8 . Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Próbowałem z nacięciem płaskim lecz wtedy mocno koła nie dokręcisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi