Keke Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Panowie u góry chyba za bardzo wiążą jakiekolwiek posty na forum z chęcią "zaistnienia". Gdzie jest napisane że druciarstwo to musi być oklepane, podrapane, krzywo pospawane, generalnie brzydko naprawione?Niektórzy jak coś robią to porządnie, wykorzystał części jakie miał i fajnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Września 2014 (edytowane) Musiałem zmienić zębatkę w singlu, ale nie chciało mi się jechać do sklepu rowerowego.. ... Opsiakostka To sie nazywa zręczne paluchy. Gratulacje za wykonanie! Szacunek... I. Edytowane 16 Września 2014 przez safian Nie trzeba cytować całego posta, który zawiera 100 zdjęc, bo zajmuje dużo miejsca :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Mysle ze nie jednej osobie zdarza sie zrobic cos co defakto taniej i szybciej jest pujsc i kupic w sklepie, nie mniej wlasne dzielo cieszy oczy ja tylko czekam, az ktos wlasnorecznie zaplecie sobie linke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szaler Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Mysle ze nie jednej osobie zdarza sie zrobic cos co defakto taniej i szybciej jest pujsc i kupic w sklepie, Jestem nawet pewny, że większość ma taką akcję za sobą Sam nie raz "tworzyłem" coś i kosztowało to mnóstwo czasu i energii, mimo że da się to łatwo kupić. Akcje typu "co ja nie zrobię" są wpisane w umysł faceta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Musiałem zmienić zębatkę w singlu, ale nie chciało mi się jechać do sklepu rowerowego.. A mnie koncept się bardzo podoba i za ten koncept plusik. A posta odbieram w kategorii - "jak można ze starej zębatki zrobić nową" i tyle bez dopatrywania się w tym lansu i innych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 zastanawia mnie jedno, powlekanie elementu cynkiem ma na celu stworzenie powłoki antykorozyjnej, gdzie taki zabieg będzie działał w przypadku, gdzie między częściami nie ma pracy - tarcia. Na zębatce zaraz ten ocynk zniknie ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Powitoł I odemnie plusik Jako facet wolę błądzić niż spytać o drogę, wolę zrobić niż kupić Zara będę rzeźbił górny odbłyśnik do latarki zebralight sc52 - poważna robota nie ratująca życia fotki, materiał to alu ze starej obudowy dysku twardego. Wrzucać tu czy gdzieś indziej żeby o lansiarstwo nie być posądzonym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Dla mnie (i pewnie nie tylko dla mnie) druciarstwo to tymczasowe i prymitywne rozwiązania które mają tylko działać, do czasu wymiany/naprawy/wykonania czegoś bardziej starannie albo i bez tego bo jest grono osób którym wystarczy że rower jedzie do przodu, nawet jak połowa elementów z niego odpad(ł)a. Robi się to na kolanie i kropka. Z określeniem "druciarz" spotykam się w sytuacjach gdzie ktoś w przypadku gdzie dana część jest ewidentnie do naprawy/wymiany wprowadza jakieś patenty żeby jeszcze działało używając drutu, trytek czy taśmy Nie ukrywam że i ja często wolę coś dorobić zamiast kupić bo satysfakcja jest nieporównywalnie większa. Ale jak w grę wchodzi szlifowanie, piaskowanie i cynkowanie to sorry ale nie potrafię tego nazwać druciarstwem, to już całkiem przemyślane majsterkowanie a tak wykonane przedmioty często trwałością przewyższają nowe. Wrzucać tu czy gdzieś indziej żeby o lansiarstwo nie być posądzonym? Załóż temat o majsterkowaniu albo chałupniczej produkcji części/akcesoriów rowerowych. Edytowane 17 Września 2014 przez MikeSkywalker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Zgadzam się z Panem wyżej w 100% Druciarstwo ma działać przez jakiś czas. Droga powrotną do domu itp.Tak jak np. W moim przypadku uchwyt bilonu przywiązany sznurkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 MikeSkywalker, możesz wyjść z propozycją założenia działu "Warsztat", lub "Zrób To Sam" w dziale propozycje, uwagi i życzenia : http://www.forumrowerowe.org/forum/15-propozycje-uwagi-zyczenia-i-krytyka/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 http://www.forumrowerowe.org/topic/170605-propozycja-dzialzbiorczy-temat-zrob-to-sam/ Wyszedłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komuchomor Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Zacna zębatka, KubaW. Na rynku brak zębatek nakładanych na 3 wypustki o ilości zębów większej niż 25, więc miło wiedzieć, że ktoś umie zmajstrować takowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 i tak oto jesteśmy świadkami narodzin legendarnej wkrótce manufaktury bardzo ładna zębatka, jako że ocynk i tak się zetrze lepsza byłaby oksydowana (ładniejsza, niewiele trwalsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Root Admin Mieciu Napisano 17 Września 2014 Root Admin Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Mały OT:http://www.forumrowerowe.org/topic/170605-propozycja-dzialzbiorczy-temat-zrob-to-sam/?do=findComment&comment=1572081 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Oto moje druciarstwo , kto zgadnie o co chodzi . Podpowiadam chodzi o kierownice i jej okolice Edytowane 17 Września 2014 przez grzechu2410 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 18 Września 2014 Udostępnij Napisano 18 Września 2014 widzę zegarek na kierownicy:) (pewnie z pusometrem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabZIRO Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Widzę, że dawno nikt nic nie działał w tym temacie już nikt druciarstwa nie stosuje czy jak... ja tam ostatni popełniłem coś takiego, że jak uszkodziły się oryginalne uchwyty od przedniego błotnika i zostały gołe pręty bez żadnych oczek.. to trzeba było podjechać do Leroya, zakupić 2 spinki metalowe i 4 sprzączki zaciskowe do linek stalowych.. i coś takiego powstało: ...trzyma się lepiej niż oryginał aa... i jak tu nie wspomnieć jeszcze w tym projekcie o chlapaczu wykonanym z płaskiej gumy i przynitowanym do błotnika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusztmk Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 ładny dzyndzel przy klamce Oto moje druciarstwo , kto zgadnie o co chodzi . Podpowiadam chodzi o kierownice i jej okolice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Panie! wyreguluj mi hamulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemektyka Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Panie! wyreguluj mi hamulec Kurcze, ubiegłeś mnie kolego :-D Ja dziś też zastosowałem ten mega patent w czasie oczekiwania na adapter też da radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 na szczęście to nie mój "patent" tylko klienta,który przyjechał na serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 jedna przerzutka zlozona z trzech http://allegro.pl/przerzutka-tylnia-rd-m980-xtr-10rz-dyna-sys-sgs-i5101896748.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 24 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 (edytowane) bikepacking wersja hard. Edytowane 24 Lutego 2015 przez anarchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Z przodu widzę klatka na jakiegoś zwierza. To pewnie na wypadek spięć na drodze. Rambo, bierz chama! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapibara Napisano 4 Marca 2015 Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Gdy Zéfal robi zbyt krótkie błotniki PET i taśma izolacyjna pomogły Edytowane 4 Marca 2015 przez Kapibara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi