Skocz do zawartości

[dętka]problem z tylnym kołem

gallus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.

chciał bym zapytać jakiegoś fachowca, bo ja nim nie jestem a nie chce zbabrać roboty ;)

dopiero się uczę pracy przy rowerach.

Otóż sprawa wygląda tak:

rower mam od tygodnia... a wczoraj zauważyłem w trakcie jazdy że mam lekkiego flaka, dopompowałem i jeździłem dalej, rano patrze a tu znów mniej powietrza... nie uchodzi całkiem ale ewidentnie jest różnica w ciśnieniu.

W tym momencie widzę ze już po 2h powietrza jest mniej, mam wrażenie że uchodzi do pewnego momentu i przestaje uciekać.

Co zrobić z tym fantem?

szukałem po oponie ale nie widać żeby była gdzieś jakaś dziurka czy coś wbitego, a jednak powietrze uchodzi...

opony schwalbe jimmy więc grube mięcho a kapeć :/

Czy żeby zdjąć tylne koło trzeba zdjąć również łańcuch? gdzie szukać przyczyny? dętka? czy może zawór?

za podpowiedzi z góry dzięki :)

pozdrawiam

Dariusz

Napisano

Przed zdjęciem tylnego koła wrzuć łańcuch na największy blat korby i najmniejszą koronkę z tyłu na kasecie. Nie trzeba zdejmować łańcucha a do zlokalizowania problemu konieczne jest wyjęcie dętki i sprawdzenie po napompowaniu w wodzie skąd uchodzi powietrze. Trzeba też sprawdzić dokładnie oponę od środka czy nie ma w niej czegoś ostrego.

Napisano

Wiadro z wodą i dętką w środku prawdę Ci powie. Nie wymyślono nic lepszego nad wodę by sprawdzić dętkę gdzie ucieka powietrze.

Ja obstawiam zaworek, ale może też być dziura w dętce na tyle mała że jak napompujesz mocno to popuszcza, a jak trochę powietrza ujdzie to się zasklepia.

Napisano

Witam 

Podłączę się do tematu, gdyż mam podobny problem. Często przebija mi się tylna dętka. Dziura powstaje od strony obręczy. Wymieniłem opaskę, ale nic to nie pomogło. Poniżej przedstawiam zdjęcie dziury. 

e6dcd1f8e98e00dcm.jpg

Teraz wsadziłem nową dętkę, a obręcz okleiłem dodatkowo taśmą izolacyjną i zobaczymy co się będzie działo. 

Napisano

temat rozwiązany.

Ja miałem przy wentylu tą gumę rozerwaną... podejrzewam że sam to zrobiłem pompując koło :(

pozdrawiam

rozwiązany mozna zamknąć ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...