DamianPGN Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Witam! Na moim rowerze przejechałem już 2000 km, hamulce zaczynają mi piszczeć i myślałem, że to wina brudu i kurzu, ale po dokładnym wyczyszczeniu nadal piszczą, więc powód jest prosty - wytarte klocki. Dziś chciałem je wyjąć, ale pierwszy raz spotkałem się z tarczówkami i jestem kompletnie zielony. Przesyłam foty i proszę pomóżcie mi, co mam zrobić, jakie śruby odkręcić, aby wyjąć klocki hamulcowe. PS. Przesyłam także zdjęcie tarczy, czy jest w dobrym stanie po tak małym przebiegu? Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Na zdjęciu 2 między tymi dwoma czarnymi śrubami widać zawleczkę. Chyba ją powinieneś wyciągnąć, a klocki wtedy powinny wyjść Ale moge się mylić, lecz u mnie są trzymane przez taką właśnie zawleczkę. Wysłane z mojego Live With Walkman za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Z jednej strony zawleczka jest wygięta , musisz wyprostować i ją wyjąć . Klocki wypadną same . Polecam te http://m.allegro.pl/przedmiot,klocki-a2z-eco-shimano-deore-m-445-polmetaliczne,3456015655.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Co to za pytanie ... klocki sie wymienia jak sie zepsują np zaoleją lub mechanicznie sie pokruszą lub skończą ... Piszczenie to w 90% przypadków zatłuszczone klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPGN Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Co to za pytanie ... klocki sie wymienia jak sie zepsują np zaoleją lub mechanicznie sie pokruszą lub skończą ... Właśnie dlatego pytam jak wyciągnąć klocki z hamulca i chcę sprawdzić czy już się skończyły czy jeszcze pojeżdżę Z jednej strony zawleczka jest wygięta , musisz wyprostować i ją wyjąć . Klocki wypadną same . Dzięki bardzo Spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 tarcza powinna miec jakas minimalna grubosc powinno na nich byc napisane, zmierz suwmiarka. Ew. sprawdz czy jest rant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPGN Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Ok, wyjąłem zawleczkę i wyciągnąłem klocki. Wydaję mi się, że wogóle nie są zużyte. 2i regulaminu Na tarczy jest napisane "min - 1,5", zmierzyłem suwmiarką grubość i ma 2mm więc ponad normę Przesyłam foty klocków, czy dobrze myślę, że wystarczy je tylko wyczyścić i odtłuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Jeśli są "tłuste" to ich reanimacja kiepsko wygląda. Gdybam że raczej trzeba szlifnąć powierzchnię papierem ściernym a tarcze umyć i to wystarczy. Wyczyść też wnętrze zacisku. Tarcza jest podziurawiona więc tłusta niespodziewajka może czaić się w jej zakamarach - przydatnym narzędziem rowerowym jest stara szczoteczka do zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPGN Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 2i regulaminu One nie są aż tak bardzo tłuste, hamują bardzo dobrze i nie mam z nimi problemów, jedyny problem to piszczenie, myślałem tez, że może już metal ociera o metal, bo od nowości ich nie rozkręcałem. Ale widzę, że jest w porządku i chcę się tylko pozbyć małych zabrudzeń i kurzu PS.Czy benzyna ekstrakcyjna będzie dobra do czyszczenia klocków i tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Skoro piszczą to może są poprostu brudne. Benzyna ekstrakcyjna nie bardzo bo sama w sobie jest tłusta. Klocki możesz lekko potraktować papierem ściernym(kładąc go na płaskiej powierzchni) jeśli są tylko brudne. Wysłane z mojego Live With Walkman za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 "Zwykły" brud nie wymaga agresywnego usuwania, wg mnie tarcze można umyć nawet zwykłym płynem do mycia naczyń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPGN Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Okey z klockami pobawię się papierem ściernym, a tarcze przetrę wilgotną szmatką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Jeśli już bawisz się w czyszczenie to spróbuj dokładniej odgruzować tarcze - choćby z powodu otworów lub wycięć na niej. W pracy myję tarcze preparatem do czyszczenia układów hamulcowych - i po wspomnianym przetarciu szmatką/papierem tarcza wydaje się być czysta. Wystarczy jednak wsadzić tą szmatę w którykolwiek z otworów w tarczy by zmienić zdanie. W czasie hamowania tarcza się nagrzewa, brud przyklejony do niej może zmieniać swój stan skupienia i efekt będzie taki sam jak przed "sprzątaniem". Może być też tak że mimo czyszczenia klocków i tarczy nadal będą powstawały piski. Jeśli nie przeszkadzają Ci one zbytnio ani taki stan klocków nie upośledza skuteczności działania hamulców to możesz jeździć. W pracy zauważyłem jednak że czasami klocki które masz, czyli "żywiczne" Shimano mimo czyszczenia zachowują się tak samo po jak przed czyszczeniem. Może być to spowodowane właściwościami materiału klocka (jest on porowaty) lub też - jakkolwiek absurdalnie może to zabrzmieć gdy weźmie się pod uwagę czasami niezbyt agresywną eksploatację roweru - jego przegrzanie. W takim przypadku nie pozostanie nic innego jak wymiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.