Skocz do zawartości

[oś piasty] wysuwa się do dołu podczas zakręcania

kox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Tak jak w tytule. Jak zakręcam nakrętkę to oś przesuwa się względem widełek co rezultuje krzywo ustawionym kołem. Rower ma trochę lat (jakieś 5-6), koło tylnie odkręcałem dopiero wiosną kiedy musiałem je wymienić. Miałem problem z zakręcaniem nowego koła. W miarę prosto ustawiłem, ale podczas zakręcania musiałem całym ciałem przycisnąć rower do ziemi, tak żeby oś nie mogła pójść do dołu i jakoś się udało. Ostatnio podczas jazdy pękła mi opona razem z dętkąi musiałem wymienić. na razie nie mam opony nowej to mam trochę czasu żeby rozwiązać wszystkie problemy z tym rowerem a jest ich sporo. Już nie udało mi się wtedy równo zakręcić i jechałem z hamulcem latającym na boki bo było tak krzywo. Nawt jakby znowu mi się udało zrobić to równo, to i tak jest to niedpouszczalne bo jak koło trzeba będzie odkręcić i przykręcić znowu  to będzie problem.

Tak więc sprawa wygląda tak, oś jest dociśnięta do końca, zakręcam nakrętke po jednej stronie i się przesuwa. Po drugiej stronie zamiast stykać się z końcem, oś jest jakieś dobre 3mm od miejsca gdzie powinna być.

2013_08_16_15_12_45.jpg

Napisano

Dzięki, trochę pomogło, chociaż nadal mogę zauważyć, że koło zmienia pozycje podczas zakręcania. Odkręciłem jedną śrubę to zobaczyłem, że minimalnie było miejsca. Koło jest teraz równo i chyba to jest najważniejsze. Tak mam pytanie, czy oś piasty musi koniecznie dotykać końca czy można jeździć spokojnie nawet jak jest trochę dalej od końca?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...