Skocz do zawartości

[Dętka] Kapeć, jaka przyczyna?

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, takie pytanko jest. Pewnie nie raz łapaliście kapcia w różnych okolicznościach i pomożecie mi rozpoznać przyczynę.

Opona - Kenda Khan 1.5

Dętka - Ritchey lightweight 1.0-1.5

Obręcz - Kands Maxx (17mm wew)

Więc tak. Założyłem dętki, dobiłem 4bar na oba koła i przez kilka km nic się nie działo. Teraz wyjechałem, 5km i kapeć.

Wygląda to tak:

http://i.imgur.com/4CCOg7X.jpg Tutaj nie wiem czy widać, ale obok białych napisów są takie dziwne ślady jakby prążki. Od opony?

http://i.imgur.com/X0rDsPO.jpg Tutaj widać, jakbym przyszczypał oponą dętkę...

Wada fabryczna raczej odpada. Ritchey chyba nie wypuściłby tandety...

Rozebrałem przód, wszystko idealnie leży, nie ma żadnych problemów.

Wg. producenta, dętka nadaje się jak najbardziej do 1.5" opon...

Więc, czy jest to wyłącznie moja wina, czy coś przeoczyłem?

Napisano

Te prążki, to jakby ślad po frezowaniu przed położeniem łatki. Na drugim zdjęciu widać guzy, więc guma w tych miejscach jest cieńsza niż w innych - wada techniczna. Miałem podobnie w michelin w miejscu klejenia wentyla. Mały guzek, a pół godziny po napompowaniu dętka strzeliła nim zdąłem rower ze stojaka.

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Napisano

Te wzorki pasuje idealnie do tych z opony w okolicach druta. To raz.

Dwa, pompowalem delikatnie obie przed zalozeniem i nic takiego nie bylo, zauwazylbym. Druga jest w stanie idealnym.

Napisano

Ja na obu dętkach mam taki wzorek od oplotu opony.

Obstawiałbym albo gdzieś podczas montażu delikatnie ją "przyszczypnąłeś" albo wada fabryczna. To czy ona jest od Conti, Schwalbe czy Ritchey nic nie znaczy. Każdemu może się przytrafić wadliwa seria.

Napisano

Według mnie nie. Przy dętkach/oponach będzie bardzo trudno udowodnić, że była to wada fabryczna, a nie powstała podczas zakładania/użytkowania.

Jednak zawsze można spróbować.

Napisano

I tak bede w tym sklepie jakos w tygodniu to zagadam moze jednak sie uda.

Myslalem nad wycieciem z innej detki takiej latki wiekszej na to miejsce ale nie wiem czy ma to sens. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...