Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy] opłaca się zmieniać v-brake na tarczówki ?

xDRedi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy opłaca się zmieniać V-brake na tarczówki w hexagon x5 chodzi mi o sam tył bo do przody trzeba było by nowy widelec.

post-168482-0-67961200-1376648993_thumb.jpg

Ile by to kosztowało?

Co trzeba było by kupić ?

• Mod Team
Napisano

Samego tyłu zdecydowanie nie warto, zablokować tylne koło to i v-brake powinien, jedynie modulacja byłaby lepsza i hamowanie w gorszych warunkach atmosferycznych, ale tylny hamulec jest mało istotny, więc IMO nie warto wykładać kasy,

Musiałbyś kupić nowe koło i hamulec (jeżeli masz klamkomanetki to same manetku musiałbyś też kupić), koszt? Koło + przyzwoity hamulec to pewnie jakieś 300-350 PLN.

• Mod Team
Napisano

Ogólnie przód moim zdaniem warto tarczą zastąpić, jednak nie byle czym a dobrym hamulcem. Licząc po kosztach, używana piasta ok 50zł, szprychy ok 30zł i zapleść samemu lub szukać używanego koła, Hamulec nie tak dawno był deore za 596 za 170 zł teraz mniej jak 200 chyba sie nie da.

I jak to safian podał 300zł dać należy. Za nowy oczywiście bo za połowę tego można wszystko używane kupić.

Jeżeli masz klamko manetki to jeszcze koszt manetki dochodzi ...

Napisano

Ja zmieniałem sam tył z powodu zmiany napędu. Jak chcesz przejść z wolnobiegu na kasetę to możesz nie czekać tylko kupić hamulec tarczowy na tył, a v-brake z przodu. Jak nie musisz zmieniać wolnobiegu na kasetę, a z tego co widzę masz kasetę pojawia się pytanie... Na cholerę? Jak chcesz fajniejszej jazdy, inwestuj w napęd i widelec. Tarczówki to dodatek do fajnego widelca i napędu, bez w/w są one bez sensu. 

Napisano

Chciąc przejść na kasete można złożyć koło VB+Disc, i wtedy w przyszości nie ma problemu z założeniem tarczy, więc gdybyś kiedyś zdecydował się na zmiane widelca pod tarcze + piasta przód, to tył byś miał gotowy.. ;) Ale skoro sam tył chcesz założyć, to to nie ma najmniejszego sensu..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...