Skocz do zawartości

[Rama i koła] Na wycieczki rowerowe.

SerJack

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich :>

Jest to mój pierwszy mam nadzieje nie ostatni temat na forum.

Mam kilka pytań ponieważ od 1,5roku jeżdze bardzo dużo rowerem i nadszedł czas na lekkie zmiany.

A mianowicie jakie polecacie ramy do jazdy asfalt/ teren . na pewno MTB ale chodzi mi dokladnie o modele do 400zł. Byłem w tym roku nad morzem rowerem 286km w jedną strone i stwierdzilem że moja rama nie nadaje sie to takich tras, stalowa, ciezka i zle dobrana do mnie , stwierdzam to po bólu barków. Regulacje zostały wykonane jezeli chodzi o wygode itp. No i druga sprawa to wielkosć koł. Na wycieczki lepsze są 26 czy 28 cali? wiem że opinie są podzielone i to raczej kwestia indywidualna.

Z góry dziękuje za odpowiedzi :>

Pozdrawiam.

Napisano

nikt nie pomoze :<?

Witam wszystkich :>

Jest to mój pierwszy mam nadzieje nie ostatni temat na forum.

Mam kilka pytań ponieważ od 1,5roku jeżdze bardzo dużo rowerem i nadszedł czas na lekkie zmiany.

A mianowicie jakie polecacie ramy do jazdy asfalt/ teren . na pewno MTB ale chodzi mi dokladnie o modele do 400zł. Byłem w tym roku nad morzem rowerem 286km w jedną strone i stwierdzilem że moja rama nie nadaje sie to takich tras, stalowa, ciezka i zle dobrana do mnie , stwierdzam to po bólu barków. Regulacje zostały wykonane jezeli chodzi o wygode itp. No i druga sprawa to wielkosć koł. Na wycieczki lepsze są 26 czy 28 cali? wiem że opinie są podzielone i to raczej kwestia indywidualna.wzrost 185cm

Z góry dziękuje za odpowiedzi :>

Pozdrawiam.

Napisano

a czy rama MTB daje rade na asfalcie w sensie jezeli chodzi o w miare wygodna pozycje? bo chciałbym zeby ten rower służył na dłuższe wypady ale tez przejazdy do 60km po asfalcie czy jazdy po lesie trochę. nieraz lubie sobie pojezdzic niezbadanym terenem ;p

Napisano

60 km, jak masz zdrowy kręgosłup i kończyny, to zrobisz na wszystkim. Równie dobrze możesz brać ramę MTB o mniej wyścigowej geometri, jeżeli masz taką fantazję, nie mniej, ja bym brał ramę crossową do takich zastosowań, ale to Twój wybór.

Napisano

a co byś polecił z ram do 400zł ? mój wzrost 185cm . 18-19 cali? jakies przykładowe linki mógłbys podac?

60 km, jak masz zdrowy kręgosłup i kończyny, to zrobisz na wszystkim. Równie dobrze możesz brać ramę MTB o mniej wyścigowej geometri, jeżeli masz taką fantazję, nie mniej, ja bym brał ramę crossową do takich zastosowań, ale to Twój wybór.

Napisano

A mam pytanie, jaką szerokość rury sterowej ma kolega i jakie koła?

Rura sterowa 22,04 mm

OBRĘCZ ALUMINIOWA KAPSLOWANA 28''

Opony Continental top touring 28x1,75

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...