Skocz do zawartości

[suport] dobranie odpowiedniej długości

lesieque

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Temat poruszany niejednokrotnie ALE nie znalazłem dokładnie tego czego szukam. Jest mnóstwo tematów o suntourach czy innych altusach, ale o korbach dwurzędowych już niekoniecznie...

Do rzeczy, mam korbę CODA na kwadrat. Korba jest dwurzędowa i nie wiem jaką mam założyć długość suportu. Ponieważ od kilku lat jeździłem na hollotechu i nigdy w życiu nie miałem okazji kupować suportu na kwadrat nie wiem jak mam się za to zabrać.
W PDFie shimano znalazłem informację, że korba szosowa (FC-2300) potrzebuje suportu o długości 110mm. Problem w tym, że korba ma jeździć w rowerze wyścigowym co wymusza na mnie cześci lekkie, ale i wytrzymałe. Chcę przetestować suporty tytanowe (chociażby z ebaya). Niestety w większości są to suporty 113mm lub 107mm.
I tu pytanie. czy posiadając lewą manetkę z mikroindeksem, dzieki czemu posiadam "pół biegi" mogę zaburzyć linię łancucha o te 3mm skłaniając się ku 107mm? Nie wiem jak może to wpłynąć na pracę napędu i nie wiem czy w przypadku linii łańcucha jest to tylko kwestia ocierania o wózek przedniej przerzutki przy sporych przekosach(która łatwo wyelimuje posiadając mikro indeksację) czy linia łańcucha ma tez wpływ na cos innego... no nie wiem, zuzycie łańcucha czy np spadanie Łańcucha/ześlizgiwanie się z zębatek.

Z góry dzięki za pomoc

• Mod Team
Napisano

Jeżeli masz prawdziwy mikro indeks, ja np u siebie 0.33 biegu spokojnie manetka sobie poradzi z niedobraną osią suportu. Półbiegi z manetek szosowych także powinny sobie poradzić choć może to być uciążliwe. Obecnie masz korbę zamontowaną w ramie ??

Jeżeli tak, sprawdź jak sie ma korba do kasety, ewentualnie jak byś chciałby było i bazując na obecnej osi suportu prawidłową lub żądana długość można policzyć. Jeżeli nie masz suportu do tej korby i nie jest ona zamontowana to albo szukać po necie danych korby albo założyć na pierwszy lepszy najlepiej właśnie 110mm i zmierzyć .

Napisano

mam gripshifta, sram plasma więc mam troche regulacji pomiędzy poszczególnymi przełożeniami.
Jeździłem na innej korbie, a teraz kupiłem same ramiona. teraz czekam na blat, a nastepnie musze kupić suport i dlatego mam problem, bo w internecie nie moge nic znaleźc z racji wieku korby (no cóz, korba CODY na kwadrat to lata 90te i nawet na retroMTB nic nie ma...), a jakbym mial stary suport lub jakikolwiek suport w domu to byłbym wstanie określić czy może być krótszy/dłuższy. No ale właśnie nie mam jak sprawdzić, a kupowanie suportu tylko żeby przymierzyć jest IMO troche bez sensu.

• Mod Team
Napisano

No to trzeba liczyć na szczęści i kupić taki jak prawdopodobnie będzie odpowiedni :P można kupić 107mm w razie czego można podłożyć podkładkę 2mm pod suport przez co można zrobić 109 a nawet i 110.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...