Skocz do zawartości

[Amortyzator] Suntour XCR - problem,wymiana.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam w rowerze już dobitego Suntoura XCR, który ma dość mocno starte chromowanie na lagach. Poprzedni właściciel totalnie olał sprawę, pod uszczelką było masę syfu, ziemi itd, co doprowadziło do obecnego stanu. Mniemam że takie przetarcia na lagach wpływają na pracę amortyzatora w sposób negatywny, jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Obecnie sprawa stanęła na chęci wymiany amortyzatora. Nadmienię że rower to Kross SFX500. Chciałbym zakupić coś czułego i dającego poprostu komfort jazdy. Moje trasy to 50% ścieżki rowerowe a pozstałe 50% to drogi szutrowe, nieutwardzone, łąki czyli ogólnie występujące nierówności.

Jako że moja jazda jest typowo rekreacyjna, szukam amortyzatora w przystępnej cenie. Nie musi to byś szczyt techniki, jednak nie chcę twardej tandety. Moja wiedza o amortyzatorach zatrzymała się na rowerze Fisher i amortyzatorze Balistic a teraz Suntour XCR, więc jest dość mglista. Zastanawiałem się czy Suntour Duro będzie odpowiedni ? Z drugiej strony chciałbym zachować hamulce vbrake a tego w duro nie widziałem. Możecie polecić coś sensownego w tej materii ?

Napisano

Może być to co kolega pisze. Ogólnie szukaj czegoś z komorą powietrzną. Najlepszym wyborem był by tutaj jakiś Epicon ewentualnie Raidon ale to dostać z piwotami to graniczy z cudem

Napisano

Tak, przy okazji tematu, bo mam podobną sytuację jak chodzi o rdzę i też się zastanawiam nad wymianą...

Ale czy ktoś próbował może jakąś pastą lekko ścierną lub czymś innym, robić polerkę i usuwać rdzę? Czy taki amortyzator będzie się jeszcze do czegoś nadawał i ewentualnie na jak długo da rezultat?

A także czy macie może jakieś spoosby, żeby uznać, że dany model już się nadaje tylko do wymiany, no bo skoro tłumik jest nierozbieralny, to raczej jakiekolwiek próby regeneracji nie są możliwe.

Napisano

Polecam ten amortyzator : http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-rl-x3-air-100mm-mod-2012-pivoty-i3473522662.html

Mam taki już od 5 miesięcy, jestem z niego w pełni zadowolony. Naprawdę po wielu kilometrach w lesie i na asfalcie, dalej sprawuję się jak nowy. Sporo czytałem o tym amortyzatorze przed zakupem i w 70% a nawet więcej, każdy się wypowiadał, że Raidon jest lepszy od Dart 3.

Napisano

Jaka jest różnica między aerisem a sw7?

SW7 ma golenie 28 mm, Aeris ma golenie 32 mm więc Aeris jest sztywniejszy od SW7. W swoim rowerze mam Spinnera Reason (prakktycznie to samo co ten Aeris) i jestem bardzo zadowolony. Ogólnie mogę polecić Spinnery na powietrze, nie ma się co bać, serwis jest w Polsce gdyby coś się działo. Amortyzatory jak za takie pieniądze są lekkie, ponizej 2 kg czyli lżejsze niż SR Raidon, powierzne no i i mają pivoty.

SW7 pewnie Ci wystarczy do rekreacji i nawet w teren od czasu do czasu. Od razu kup do niego pompkę, warto.

Napisano

IWażę ~80kg i raczej wiele już nie urwe bo już zgubiłem prawie 20, zazwyczaj jeżdżę po Jurze, bo tu mieszkam, po części kamienistej nie piaskowej chociaż zdarzają się błotne ścieżki. Chcę kupić amor, na którym pojezdze trochę czasu. Na razie mam V-ki ale mam zamiar zmienić. Tyle że amor idzie jako pierwszy, potem koła zmieniam na hybrydy piasty dysk, obręcze V-ki, na koniec hamulce po jednym. Nie ma szans by zmienić wszystko na raz.

Ale o co mi chodzi, na alego pełno jest aerisów lezakowanych w wersji OEM bez naklejek - czy to nie będzie mina? Za to SW7 wyglądają na świeże. Który będzie lepszym dla mnie wyborem - nie ścigam się i nie zamierzam. Dart 2 mi umiera i nie będę za nim tęsknił.

Napisano

a czy w spinnerze aerisie 300-100 bądz 320-100 będzie możliwość odkręcenia piwotów tak jak w SW7?? jak tak, to mogłby ktoś wysłać zdjęcie jak to wyglada po usunięciu piwotów? dziekuje z góry za fatyge:)

Napisano

To jak panowie z tym AERISEM z 2007roku? Bać się go, że mina i lepiej SW7 czy też nie?

Wydaje mi się jeszcze, że:

1. SW7 nie ma regulacji powroty a Aeris ma

2. SW7 ma skok 80 a Aeris 100

O grubości goleni już było. Wydaje się, że Aeris 300 jest lepszym wyborem ale czy na pewno?

Napisano

wczoraj właśnie znalazłem tą promocje napisałem im maila z zapytaniem o kolor bialy,  bo taki by mi pasował:) na razie niestety nie odpisują. Cóż trzeba czekać :)

To jak panowie z tym AERISEM z 2007roku? Bać się go, że mina i lepiej SW7 czy też nie? Wydaje mi się jeszcze, że: 1. SW7 nie ma regulacji powroty a Aeris ma 2. SW7 ma skok 80 a Aeris 100 O grubości goleni już było. Wydaje się, że Aeris 300 jest lepszym wyborem ale czy na pewno?

Po dłuższym czytaniu na temat tych dwóch widelców jestem przekonany, że spinner aeris będzie lepszym wyborem, nie ma co się zastanawiać:) 

Napisano

Ja tak dodam poza główny wątkiem tematu;

Witam.

Posiadam w rowerze już dobitego Suntoura XCR, który ma dość mocno starte chromowanie na lagach. Poprzedni właściciel totalnie olał sprawę, pod uszczelką było masę syfu, ziemi itd, co doprowadziło do obecnego stanu. Mniemam że takie przetarcia na lagach wpływają na pracę amortyzatora w sposób negatywny, jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Suntoury tak mają, posiadam Raidona i w moim odczuciu dbam o niego i lagi też są wytarte, a więc starte chromowanie na lagach jest zasługą nie tylko syfu, ale też takiej, a nie innej natury amorków tej firmy

Napisano

może nie miałeś go wystarczająco długo lub trafiłeś "złoty" egzemplarz, ale mimo wszystko Suntoury mają taką tendencje do wycierania tej czarnej anody

Napisano

Witam.

Obecnie sprawa stanęła na chęci wymiany amortyzatora. Nadmienię że rower to Kross SFX500. Chciałbym zakupić coś czułego i dającego poprostu komfort jazdy. Moje trasy to 50% ścieżki rowerowe a pozstałe 50% to drogi szutrowe, nieutwardzone, łąki czyli ogólnie występujące nierówności.

Jako że moja jazda jest typowo rekreacyjna, szukam amortyzatora w przystępnej cenie. Nie musi to byś szczyt techniki, jednak nie chcę twardej tandety. Moja wiedza o amortyzatorach zatrzymała się na rowerze Fisher i amortyzatorze Balistic a teraz Suntour XCR, więc jest dość mglista. Zastanawiałem się czy Suntour Duro będzie odpowiedni ? Z drugiej strony chciałbym zachować hamulce vbrake a tego w duro nie widziałem. Możecie polecić coś sensownego w tej materii ?

na takie warunki jak piszesz to - sztywny widelec

Napisano

może nie miałeś go wystarczająco długo lub trafiłeś "złoty" egzemplarz, ale mimo wszystko Suntoury mają taką tendencje do wycierania tej czarnej anody

Ta czarna powłoka to nie anoda a czernienie i tak wyciera sie ona.

Raidon z chromowanymi goleniami wygląda tak http://image.ceneo.pl/data/products/15161517/i-suntour-raidon-rld-coil-2011-bialy-z-piwotami-blokada-z-manetki-regulacja-odbicia-skok-100mm-2590g.jpg i takiego też miałem przez 4500km. Teraz ma go kolega jayjay

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...