Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] u-lock kryptonite czy onguard

skizzo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

rower do zabezpieczenia to unibike viper gts (około 2.000 zł), będzie on zostawiany ewentualnie przed sklepem podczas zakupów. Na zabezpieczenie chciałym wydać możliwie najmniej gdyż na sam rower wydałęm sporo więcej niż planowałem. Z tego co czytałem najlepszym rozwiązaniem jest u-lock (stosunkowo najtansze, dość lekkie i skuteczne). Zależy mi aby ta prosta część w u-locku nie była bardzo gruba (jak np. ma to miejsce w u-lockach firmy magnum). To co udało mi się znaleźć do tej pory to :

1.U-Lock KRYPTONITE Keeper 12 STD uchwyt 1.09kg około 70 zł

2. ONGUARD 8010 115x230mm 13mm 0.95kg około 85 zł

Macie może jeszcze jakieś inne propozycję, może dasię znaleźć jeszcze coś sensownego i trochę tańszego co nie przegra w przeciagu 5 sec z nozycami  ? Wychodzę z założenia, że może nikt nie chodzi po mieście z nożycami do cięcia i nie ukradnie mi roweru zapiętego u-lockiem z pod sklepu w którym będe góra 30 min.

Napisano

To nie wiem, może ten ONGUARD 8003, mieszkam w małej miejscowości więc, myślę że nie ma tu profesjonalnych złodziei. Nie widziałem też żeby ktos w ogóle zabezpieczał rower jakimkolwiek u-lockiem, chociaż jakiś fajnych rowerów też nie widziałem. Chociaż jeśli u-lock poniżej 100 zł da się przeciąć nożycami, które można schować w plecaku to nie różni się to wiele od jakieś zwykłej linki...

Napisano

Wychodzę z założenia, że może nikt nie chodzi po mieście z nożycami do cięcia i nie ukradnie mi roweru zapiętego u-lockiem z pod sklepu w którym będe góra 30 min.

To jest pierwszy krok, żeby się pozbyć roweru. Osobiście stawiałbym na coś pokroju Evo4.

Jeżeli zdecydujesz się na tego Onguarda 8003 to weź wersję z linką, żeby zabezpieczać przednie koło. Warto też wymienić zacisk sztycy, żeby nie dało się jednym ruchem wyciągnąć siodła.

Nie ma zapięć nie do przecięcia, kwestia czasu i użytych środków. Osobiście miałem okazję bawić się nożycami (prawdopodobnie 60cm) i Keeper-a zmęczyłem. Evo4 jedynie drasnąłem. Jakby miał większe nożyce to też by puścił.

Różnica między linką, a tanim u-lockiem przy niezbyt dużych nożycach to kwestia 10s vs minuty.

Napisano

kryptonite z linką kosztuje jakieś 240-250 zł natomiast on-guard 170 zł za zestaw więc warto dopłacać ??

dodam że ma posłużyć do zapięcia roweru za 2000 zł unibike vipera 2013

Napisano

Ja z ponad miesiąc temu zakupiłem Onguard Pitbull DT 8005+linka.

Po pierwsze to nie dajmy sie zwariować, to nie nowy york gdzie co sekundę kradną rower, dobrej klasy u lock wystarczy żeby odstraszyć potencjalnego złodzieja, a jeśli ktoś naprawdę chce i potrafi to i drogiego abusa rozbroi.

Krypto jest troszkę lepszy do Onguarda, ale uważam, że na polskie warunki, gdzie 95% ludzi przypina się linką nie ma sensu żeby dopłacać do Krypto.

Natomiast wracając do Pitbulla 8005 to samo zabezpieczenie z początku trochę przeraża rozmiarem, ale szybko się idzie przyzwyczaić. Jest wystarczająco długie, żeby na standardowych stojakach rowerowych (na koło) przypiąć za tylnie widełki (choć u mnie ledwo ledwo - 29" ) i wystarczająco szerokie, żeby przypiąć się do jakiejś rury/słupa.

Czy linka jest solidna ciężko powiedzieć - tak wygląda, ale wygląd bywa mylący. Nie widziałem nigdzie testu gdzie samą linkę by cieli, ale pewnie nożycami by dali radę. Linke da się zawinąć o przednie koło, tylne, a końcówkę zaczepić o ulocka zapiętego o ramę, więc dodatkowe zabezpieczenie kół jest. Choć muszę przyznać, że sama linka jest diabli niewygodna - bardzo mało elastyczna, ciężko ja sensownie zwinąć, żeby nie zajmowała miejsca w plecaku.

Wydaje mi się, że rozwiązanie Zefal Lock N'Roll lub podobne sprawdzi się lepiej niż ta dodatkowa linka.

Co do Keepera 12 STD i Kryptoloka 2 to co prawda długopisem ich się już nie da otworzyć ja kiedyś, ale podobno nadal sam zamek jest fatalnej jakości i po prostu któregoś dnia możesz go kluczykiem sam nie otworzyć :)

Napisano

Ja w końcu kupiłem Onguard 8003, ale żeby to gdzieś zamontować sensownie na ramie w Unibike Viper 19" to nie ma szans. Mocowanie u-locka do roweru odbywa się poprzez przekecenie całego u-locka w mechanizmie mocującym więc tym bardziej zawsze u-lock zawadza gdzieś o ramę. Może jeśli ktoś by nie chciał mieć bidonu, jakoś by to wcisnął. Umiejscowienie mocowania u-locka jest jeszcze o tyle trudne, że przeszkadzają przy tym linki od hamulców czy przerzutek. Pozostaje więc wożenia zamknięcia w plecaku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...