Skocz do zawartości

[rower] czy w okresie posezonowym rzeczywiście jest taniej?

rewolF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na tym forum jest na pewno wielu pasjonatów i mam pytanie do Was. Biorąc pod uwagę, że Wasze zainteresowanie rowerami trwa od dłuższego czasu na pewno zdąrzyliście zauważyć trendy dotyczące cen rowerów.

Moje pytanie jest takie, czy w okresie posezonowym rzeczywiście jest taniej? W jakim miesiącu następuje najbardziej gwałtowna obniżka cen? I jakiego rzędu są to obniżki, 5%, 10%, 20%, więcej?

Ja się czaje na dwa modele. Northtec Gravity 27,5 DR lub Northtec Cayon DR. Obecnie kosztują 2599 i 2099, jak sądzicie do jakiej ceny max mogłyby zejść?

http://www.artex-rowery.pl/northtec-gravity-275-dr-2013-p-707.html

http://www.artex-rowery.pl/northtec-cayon-dr-2013-p-708.html

Zastanawiam się czy w ogóle opłaca mi się czekać.

Pozdrawiam

Obecnie kosztują 2599 i 2099, jak sądzicie do jakiej ceny max mogłyby zejść?

Z tym jest różnie, zależy od marki i sklepu. Ja w  2011 roku kupiłem Levela A4. On wtedy katalogowo stał chyba ponad 2200 PLN, kupiłem go w sierpniu za około 1950 PLN. Potem można było go kupić za około 1700-1800 PLN. Rozeszły się błyskawicznie i na początku 2012 był już nie do kupienia.

W Gravity płacisz praktycznie za inny amor. Na amorach się nie znam, więc nie wypowiem się, czy jest wart dopłacenia prawie 500 PLN. Oba rowery są niezłe. Jaki nie kupisz, będziesz zadowolony. Czy czekać? Nie wiem. Może się zdarzyć tak, że nagle rowery ze stanu magazynowego znikną i już się nie pojawią.

Wklej normalne linki.

Oprócz klawisza "Any" na klawiaturze mam też "ctrl+c" oraz "ctrl+v". A Ty nie?  :teehee:

Roznie to bywa. ja wlasnie polowalem na fajna rame z wegla do XC, chcac przeczekac sezon i w ostatni weekend sprzedaly sie 2, ktore byly na sklepie od wielu miesiecy, pomimo, ze cena byla niezmieniona. Swego czasu chcialem kupic dobra szose po sezonie i okazalo sie, ze pod koniec sezonu brakowalo juz kilku interesujacych modeli u dystrybutorw. Rynek po prostu jest w ciaglym ruchu :)

A części rowerowe - kiedy kupować najkorzystniej?

To jest tak że promocje i okazje trafiają się cały rok ale...... Poza sezonem jest ich więcej i łatwiej coś wyłowić. Sklepy robią miejsce na nowy towar a ludzie zbierają kasę na wypad na Snowboard i wyprzedają co mogą.

Jedyna recepta tutaj to jest codzienne dokładne przeszukiwanie neta w poszukiwaniu interesujących nas rzeczy.

Naprawdę w ten sposób można wyłowić perełki. Ja tak kupiłem mojego Bombera 66ATA za taką kasę że do tej pory nie wierzę w miejscu w którym się zupełnie nie spodziewałem takiego ogłoszenia.

• 3 tygodnie później...

oje pytanie jest takie, czy w okresie posezonowym rzeczywiście jest taniej? W jakim miesiącu następuje najbardziej gwałtowna obniżka cen? I jakiego rzędu są to obniżki, 5%, 10%, 20%, więcej?

Jadę dziś do Czechowic, żeby kupić Cayona 26 DR 2013 - kilkaset metrów od sklepu firmowego producenta jest firma, która sprzedaje rowery taniej niż producent. Ich oferta na Allegro oraz w sklepie internetowym jest zbieżna z ofertą producenta, ale dogadałem się z właścicielem, że sprzeda mi taniej o 10% więc za tego Cayona wartego 2100 mam zapłacić mniej niż 1900. Myślę, że na teraz to dobra okazja przy braku promocji u producenta (promują resztki rocznika 2012) dlatego polecam firmę F.H.U. Tomkari (prowadzą też sprzedaż wysyłkową z tego co wiem). Co do Northteca (Artexu) to ciężko powiedzieć czy będą dalsze obniżki - ostatnia duża z tego co patrzyłem w googlu była w połowie 2012.

Gość ma na Allageo login tomkari13, na jego aukcjach są też dużo lepiej niż u producenta obfotografowane rowery :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...