Skocz do zawartości

[Problem z oponą]Tarcie się opony o ramę.

tomcio99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z moja opona Schwalbe Sapce 26x2.35. Od jej założenia opona trze się o ramę na boku od hamulca tarczowego. Rama jest wymiarowa. Próbowałem coś zrobić, ale nic mi się nie udało. Gdy naciskam na pedała podczas jazdy to wtedy słychać je najbardziej . Gdy jadę bez pedałowania to słychać bardzo mało.

Jakie są wasze rady? 

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. ;)

Napisano

Zobacz, czy koło jest dobrze zaplecione, czy od strony tarczy obręcz nie jest bliżej widelca, jeśli jest - zanieś do jakiegoś mechanika, który Ci je trochę "przeciagnie" w prawo.

Napisano

Jaki jest prześwit z drugiej strony, z tej po której nie ociera? Tą przestrzeń możesz podzielić na dwie części i zabrać połowę przez przeciągnięcie koła.

Jeśli takie rozwiązanie Ci nie pasuje możesz trochę "ogolić" klocki opony w miejscu w którym zaczepiają o ramę.

Napisano

Opona jest luźna. Chodzi mi o to, że rusza się na boki. To jest chyba powód tego tarcia. Wie ktoś może jak to naprawić?

Przepraszam, że nie napisałem tego w pierwszym poście. :)

Napisano

To kompletnie zmienia postać rzeczy... Po 1 nie rusza się opona, tylko całe koło. Po 2 to wina Ośki, czyli masz za słabo dokręcone konusy(nakrętki trzymające kuleczki) ściągnij koło, i zobacz czy ośka się rusza. Dokręcasz konusy z umiarem i jedziesz dalej :) Tylko złóż wszystko tak jak było wcześniej. Tutaj masz łopatologicznie wytłumaczone 

Napisano

Przy centrze koło zawsze ociera/bije tak samo, nie zależnie od tego jak szybko jedziemy/przyspieszamy. Ale przy "luźnych kulkach" wychylenia się zmieniają raz w jedną raz w 2 a nawet, powiększają. 

Napisano

Opona jest po prostu za szeroka, 26x2.35 to sporo, za dużo na tylne widełki w twoim rowerze.

Nawet na tylnych widełkach mam napisane, że są do opony 26x2.35. :)

Napisano

No czyli nie możesz włożyć szerszej opony, a co za tym idzie, lekka centra koła, czy źle włożone koło w widełki, skutkuje ocieraniem. Same tylne widełki też nie należą do super sztywnych części w rowerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...