tomcio99 Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam, mam problem z moja opona Schwalbe Sapce 26x2.35. Od jej założenia opona trze się o ramę na boku od hamulca tarczowego. Rama jest wymiarowa. Próbowałem coś zrobić, ale nic mi się nie udało. Gdy naciskam na pedała podczas jazdy to wtedy słychać je najbardziej . Gdy jadę bez pedałowania to słychać bardzo mało. Jakie są wasze rady? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
wojtasin Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Zobacz, czy koło jest dobrze zaplecione, czy od strony tarczy obręcz nie jest bliżej widelca, jeśli jest - zanieś do jakiegoś mechanika, który Ci je trochę "przeciagnie" w prawo.
Marcint96 Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Opona jest po prostu za szeroka, 26x2.35 to sporo, za dużo na tylne widełki w twoim rowerze.
tobo Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Jaki jest prześwit z drugiej strony, z tej po której nie ociera? Tą przestrzeń możesz podzielić na dwie części i zabrać połowę przez przeciągnięcie koła. Jeśli takie rozwiązanie Ci nie pasuje możesz trochę "ogolić" klocki opony w miejscu w którym zaczepiają o ramę.
tomcio99 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Napisano 14 Sierpnia 2013 Opona jest luźna. Chodzi mi o to, że rusza się na boki. To jest chyba powód tego tarcia. Wie ktoś może jak to naprawić? Przepraszam, że nie napisałem tego w pierwszym poście.
Marcint96 Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 To kompletnie zmienia postać rzeczy... Po 1 nie rusza się opona, tylko całe koło. Po 2 to wina Ośki, czyli masz za słabo dokręcone konusy(nakrętki trzymające kuleczki) ściągnij koło, i zobacz czy ośka się rusza. Dokręcasz konusy z umiarem i jedziesz dalej Tylko złóż wszystko tak jak było wcześniej. Tutaj masz łopatologicznie wytłumaczone
Marcint96 Napisano 14 Sierpnia 2013 Napisano 14 Sierpnia 2013 Przy centrze koło zawsze ociera/bije tak samo, nie zależnie od tego jak szybko jedziemy/przyspieszamy. Ale przy "luźnych kulkach" wychylenia się zmieniają raz w jedną raz w 2 a nawet, powiększają.
tomcio99 Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Napisano 18 Sierpnia 2013 Opona jest po prostu za szeroka, 26x2.35 to sporo, za dużo na tylne widełki w twoim rowerze. Nawet na tylnych widełkach mam napisane, że są do opony 26x2.35.
Marcint96 Napisano 18 Sierpnia 2013 Napisano 18 Sierpnia 2013 No czyli nie możesz włożyć szerszej opony, a co za tym idzie, lekka centra koła, czy źle włożone koło w widełki, skutkuje ocieraniem. Same tylne widełki też nie należą do super sztywnych części w rowerze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.