Skocz do zawartości

[Amortyzator] - Magura Durin X 100 czy Rock Shox Recon Gold TK?

Quba88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do kupna nowego widelca XC za około 1000-1200zł i zainteresowały mnie dwa modele z opisu:

Magura:
http://allegro.pl/magura-durin-x-100-dlo2-amortyzator-bc-pl-i3420374273.html

RS:
http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-recon-gold-tk-26-czerwony-i3461047125.html

Oba amorki są za praktycznie taką samą cenę, więc tu moje pytanie: który z nich wypada lepiej (wady, zalety)? Który jest łatwiejszy w serwisowaniu? (Nie zależy mi za bardzo na tłumiku Motion Control w RS-ie, gdyż TK zupełnie by mi wystarczyło).

I jeszcze pytanie o Magurę, a dokładniej o wytrzymałość dolnych lagów. Może i ma dwa boostery, ale wyglądają na dość delikatne. Jest ktoś posiadaczem tego amorka? Jak ze sztywnością? Słyszałem też, że Magura jest raczej wycofywana z polskiego rynku i chyba ciężko z ewentualnymi częściami zamiennymi.

P.s.
W grę wchodzą raczej tylko nowe amortyzatory, nie mam przekonania do używek. 
Z informacji o mnie mogę podać, że ważę 77kg przy wzroście 188cm.

Pozdrower!

Rock Shox za 1200zł z TK to może rzeczywiście trochę za dużo. Nad Epiconem również myślałem.

A jak z tą Magurą?

Wydać 1200zł na amor z TK to moim zdaniem pomyłka. Lepiej pozostać przy Epiconie za 800zł. Praca ta sama, serwis prosty a 400zł w kieszeni.

Epicon tak samo pracuje jak Recon? Myslałem, że RS to jednak trochę lepsza firma od SR, ale to tylko moje przemyślenia z tego co już dowiedziałem się na forum.

Rock Shox za 1200zł z TK to może rzeczywiście trochę za dużo. Nad Epiconem również myślałem.

A jak z tą Magurą?

Epicon tak samo pracuje jak Recon? Myslałem, że RS to jednak trochę lepsza firma od SR, ale to tylko moje przemyślenia z tego co już dowiedziałem się na forum.

I tak pewnie I RS i Suntour są z jednej fabryki.

Ten link do Axona jest mocno interesujący.

Niższe modele RS są po to, żeby firma mogła być obecna w całym spektrum rynku amortyzatorów. Jeśli poszukasz opinii na forum to przekonasz się że wiele osób przetestowało na sobie użytkowanie tanich RS i np Sr i w mniemaniu różnicy na niekorzyść Sr nie ma.

No dobra, coraz bardziej przekonuję się do Epicona (a może Axon?). Zawsze jeszcze zostanie trochę kasy na jakiś nieduży upgrade. Tylko jakiej wersji najlepiej szukać, a jakiej się wystrzegać? RLD? LOD? Czym się różnią? 

No i co z tą Magurą? Nadal niedużo o niej wiem a cena chyba jest przystępna.

• Mod Team

I jeszcze pytanie o Magurę, a dokładniej o wytrzymałość dolnych lagów. Może i ma dwa boostery, ale wyglądają na dość delikatne

Nie ma co się obawiać- pomijając stary temat kilku pękniętych Durinów ,  obecnie jest dobrze. Sporo jeździłem na niższym modelu Magury- Menji i nie narzekałem na brak sztywności.  Magura obecnie nie ma swojego dystrybutora w Polsce, więc dostępność ewentualnych części może być kiepska. Obecnie na polskim rynku za niewiele ponad 1200 pln można, oprócz Suntoura , kupić wspomniane Manitou Minute Pro lub R7 Pro, które biją na głowę Suntoura. 

Z dwóch podanych w tytule - zdecydowanie Magura.

Ten to starszy model, rocznikowo 2009. Powinieneś szukać przynajmniej przynajmniej SF-11 a nie SF-9.

Musi mieć złoty kapselek na komorze powietrznej i czerwone pokrętło rebound.

Fakt faktem zdjęcia pokazują SF9 i tu dla sklepu minus, ale konstrukcja jest identyczna. Wszystkie zmiany to kosmetyka.

Możesz też kupić epicona x2 na ebayu lub aliexpress za jakieś 200$ z przesyłką do PL. Mają tam też Manitou R7 Pro za ~245$. Jedyny minus jest taki, że amorki idą prosto z Taiwanu lub innego kraju azjatyckiego, wiec raczej nie ma GW oraz trzeba przestudiować sprawy cła oraz vatu, których myślę, że nie powinni doliczyć :)

Różnica to tłumik:

http://www.srsuntour-cycling.com/customGates/scripts/download.php?filename=explosions2013%2FSF13-EPICON%2FSF13-EPICON-DS-RL-R+lite-26-140-120-100-80-%281%29.PDF SF13

http://www.srsuntour-cycling.com/customGates/scripts/download.php?filename=explosions2011%2FSF11EPICON-DS-RLD-15QLC.pdf SF11

Konstrukcja jest zapewne identyczna, ale oleju z racji zmniejszenia średnicy musi być mniej. Stąd sam raczej brałbym starsze roczniki. Zawsze to parę groszy w portfelu więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...