Skocz do zawartości

[siodło] Poszukiwane siodło na trasy 100-200 km (5-10h)

Yarpenn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bry!

Poszukuję nowego siodła.

Do tej pory miałem jakieś kilkuletnie kanapowe Velo Plush. Na mniejsze trasy kompletnie mi nie przeszkadzało, ale od jakiegoś czasu robię sobie rekordy życiowe 100km wzwyż, co mi zajmuje 5-8 godzin. Od 80-100ego kilometra zaczyna mnie boleć tyłek, ale nie kości, bo jest miękko tylko czuję, jakby się odparzało.

Waga: 85 kg.

Pozycja: raczej wyprostowana

Gdzie jeżdżę - crossowo niemalże wyłącznie po asfalcie.

W sklepie zaproponowano mi dzisiaj coś takiego:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/gear/product/siodelko.giant.flow.1.meskie/1044/47396/ za 110 PLN.

Nie jestem przekonany do tego, no ale ... wentylacja może być remedium na mój ból.

Ktoś coś doradzi, poleci? Raczej nie chcę wydawać więcej niż 250 PLN.

Napisano

Tyłek zapewne Ci się nie odparza, bo to byś czuł i po następnych km, tylko drętwieje, dlatego że siodło jest zapewne za szerokie. Ale to tylko moje domysły.

Co rozumiesz poprzez "pozycja raczej wyprostowana"? Jeżeli bardziej wyprostowana niż 70* to polecane CI przez sprzedawcę siodełko nie będzie wygodne.

A zanim tu wpadną chłopaki i każą Ci kupić Brooksa, ;) to może ja Ci zaproponuję jakieś Selle Royal np. respiro soft moderate, albo lookin moderate, ale z siodłem to jest taka bajka, że każdy musi znaleźć swój typ, metodą prób i błędów...

edit.  http://www.selleroyal.com/find-your-saddle/

Napisano

To może naprawdę, kup używanego Brooksa. (jeżeli Ci nie przeszkadza że jest ze skóry) Moim zdaniem jest paskudne, ale jeżeli Ci nie podpasuje, to je sprzedasz bez wielkiej straty na cenie, bo ludzie to badziewie zawsze będą chętnie kupować. :P

Napisano

Spoon

Zaskakująco wygodne siodło,zwycięzca wielu testów.Do kupienia na ebay albo w angielskich sklepach online za około 100zł a czasem mniej.

Mowa o wersji z prętami cr-mo i sztuczną "skórą"

Kupiłem z ciekawości czytając opinie na zagranicznych forach i uważam,że spokojnie dorównuje wygodą siodłom Speca,które do tej pory u mnie były No.1.

Napisano

Pojechałem do jednego z dużych sklepów we Wro i poradziłem się. Proponowano mi te siodła WTB, co tu sporo osób chwali. Rozpiętość cenowa spora. I już bym się zdecydował na siodło za ok 230 PLN, gdy nagle pracownik powiedział, że w moim rowerze ustawione jest źle siodełko, źle zamontowane, źle ustawiona kierownica i że w zasadzie przydałby mi się nowy rower. Na pytanie, czy ewentualne reparacje zrobi mi technik odpowiedź brzmiała, że technika nie ma, będzie w poniedziałek. Brak najważniejszej osoby w sklepie przy długim weekendzie? No to się wkurzyłem i kupiłem Velo siodełko za stówę z wentylacją, lekko kanapowe, bardzo podobne do mojego. Ustawię je sobie porządnie i nie będę się wygłupiał ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...