Skocz do zawartości

[ koło ] pomoc w dobraniu przedniego kółka

Budzik1502

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , jestem nowy na forum i nowy w temacie rowerów. Bardzo bym prosił o pomoc w dobraniu przedniego koła. Nie dawno kupiłem Krossa Black Edition 2 i niestety nie jest on dobrze dobrany co do mojej wagi :) . Szkoda że na to forum trafiłem dopiero po zakupie roweru.

Ale wracając do rzeczy, waże około 93 kilo i niestety już przednie koło wykrzywiłem :( . W przyszłym roku chciałbym założyć z przodu jakiegoś hydraulika, dlatego planuje wymienić kółko na w miarę mocne, ale żeby na razie działało pod V . 

Piastę znalazłem taką:

http://allegro.pl/piasta-przod-novatec-pod-tarcze-nt-d041-32h-36h-i3412777085.html

Tylko nie wiem jaką do tego dobrać obręcz i szprychy. 

Proszę o pomoc i dziękuję

Napisano

nie przegapiłeś przypadkiem pierwszego przeglądu?

... bo żeby przednie załatwić spokojną jazdą to pierwsze słyszę... a może jakieś schody? kamyczek 10t? ... w jakich to było okolicznościach - dzikiej szarży to przy słuszniejszej wadze nic nie wytrzyma ;-)

... co to za dokładnie było koło, bo specyfikacji nie widać na stronie krossa.... [?]

ile szprzych? jaka obręcz?

a jak nic nie popękało to może oddać do dobrego mechanika, może naprawi [zaplot drogi Panie jest kluczowy, jak się mawia tu i ówdzie]??

{powyższe napisał człek, który za młodu zaliczył precelka w bardzo durnych okolicznościach :sick: }

Napisano

Co do pierwszego przeglądu to na pewno przegapiłem , chociaż wydaje mi sie że to raczej nie powinno miec wpływu na wytrzymałośc koła. Ale mogę się mylić.

Jeśli chodzi o okolicznosci to nie jestem pewny , ale chyba przy zjeździe po polnej drodze z "kilkoma" wystajacymi kamieniami załatwiłem koło. 

Ja raczej wyczynowo nie jeżdże, pare lat temu roztrzaskałem kolano i teraz jazda na rowerku to raczej rekreacja powiązana z rehabilitacją :) 

Szprych mam 36 , co do obręczy to jutro postaram sie cos więcej powiedzieć.

Nic nie popękało ale wolałbym się zaopatrzyc na przyszłośc w coś bardziej wytrzymałego ...

Napisano

Pierwszy przegląd jest obowiązkowy bo mi.in:

- wszystko się dociera itd - trzeba skasować luzy i podokręcać to i owo - w szczególności naprędce sklecone koła....

- ....utrata gwarancji/itp (ale to już zależy od warunków gwarancji, konkretnych wskazówek w instrukcji)

z drugiej strony to może miałeś niefart z kamyczkiem, a samo kółko dałoby się naprawić, zwłaszcza że piszesz że nie jesteś

dokładnie pewien gdzie i kiedy to się stalo - ergo bicie jest symboliczne? {precelka nie sposób nie zauważyć :icon_confused: }

Napisano

Serwisuje sobie rower sam , niestety oprócz centrowania i zaplatania kółek. Zamierzam w przyszłości i z tym tematem powalczyć , ale nie wszystko na raz :)

Co do awarii koła to jest to symboliczne bicie i na pewno dam koło do centrowania , ale chce je założyć do roweru syna. A ja obecnie mam troszkę kasy na zbyciu i chciałbym złożyc koło troche mocniejsze z piastą pod tarczę. Tak jak pisałem w przyszłym sezonie będę chciał do przodu załozyć hamulec tarczowy. 

No chyba że ktoś mnie przekona że lepiej w takim przypadku założyc odrazu obręcz pod tarczówkę chociaż nie chciałbym tak robic , bo pewnie nie będę miał naraz tyle kasy żeby wymienić i koło i kompletny hamulec. Dlatego ponawiam pytanie jaką obręcz i szprychy dobrac do piasty która wybrałem. Ewentualnie jężeli ktoś zna lepszą piastę w podobnej cenie to też bardzo bym prosił o info. Dzięki

Napisano

... przy adeklarowanych łącznie 115kg obciążeniu (perspektywa bagażnika i sakw... ;-))

i podobnej wadze mojego cielska: polecany na forum daveo [jest na allegro, ma www] złożył mi kółko na

obręczy alexrims dh19,

szprychy wrzucił jakie miał [z tego co czytałem na forum to nie ma dużej różnicy co do producentów,

ważne by nie były z tych cieńszych, u mnie 2mm?, a NAJWAŻNIEJSZE JEST JAK KOŁA ZOSTAŁY ZAPLECIONE],

a piasta w wypadku mojego kółka to ten najpopularniejszy novatec [bez mocowania na tarcze]

o ile dobrze czytam to wbrew nazwie dh19 nie ma 19mm szerokosci wewn tylko 18mm, o czym warto pamiętać

ttp://www.alexrims.com/product_detail.asp?sc=1&cat=19&cat2=21&pid=69

mając na uwadze http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilno%C5%9B%C4%87-opon-z-obr%C4%99czami/

... były raporty z wyprawy na Sybierię o zgonach dh19....

Jeszcze jedno: oba kółka mam 36 szprychowe, oczkowane (tylne na dm24* i piaście oczko wyższej) :-)

*pojechałem na całość ? ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...