Franiuu Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Witam! Szykuję się powoli do wymiany napędu. Pomyślałem, że wypadałoby również wymienić sfatygowaną acerę na przerzutkę Alivio (top swing, górny ciąg). doczytałem, że przerzutka FD M430 przeznaczona jest do ram z kątem pochylenia rury podsiodłowej 66 - 69 stopni. Mój Author Dexter ma najprawdopodobniej 71 stopni. Prawdopodobnie, ponieważ nie znalazłem starszych danych. Są szanse na poprawne działanie takiej przerzutki? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 doczytałem, że przerzutka FD M430 przeznaczona jest do ram z kątem pochylenia rury podsiodłowej 66 - 69 stopni. Mój Author Dexter ma najprawdopodobniej 71 stopni. Zdemontuj przerzutkę z roweru i sam zobacz,jaki tam masz kąt. Ilu rzędową masz kasetę? Przerzutka przednia,jaki masz model? Korba na blacie,ile ma zębów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 13 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 przeznaczona jest do ram z kątem pochylenia rury podsiodłowej 66 - 69 stopni Nie jest 66-69 oznacza kąt między rurą podsiodłową a dolną rurką tylnego trójkąta (gdyby kąt był zbyt mały to wodzik mógłby zahaczać), generalnie 66-69 na 99% będzie ok. A tak w ogóle zobacz jaki kąt ma stara przerzutka i kup taka samą (zapewe jest to napisane po wewnętrznej stronie wodzika) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franiuu Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Kaseta hg 51 8rz, korba będzie fc m590 44-32-22. Przerzutka niby jest przeznaczona do napędu 9, lecz myślę, że nie będzie większych problemów w działaniu. Nie pamiętam teraz dokładnie modelu przerzutki. Pamiętam tylko, że to Acera. Jutro po pracy zerknę, żeby już się dzisiaj nie tłuc po piwnicy. Demontowałem ją kilka razy do dokładniejszego czyszczenia i nie pamiętam, żeby było zaznaczone, jaki jest kąt. być może jest wewnątrz obejmy. Nie pamiętam . Pytam o ten model, ponieważ jest w tym samym sklepie co kaseta, korba i smar do łańcucha. Zaoszczędziłbym nieco na przesyłce Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Nie pakuj przerzutki przedniej 9 rzedowej do napedu 8 rzedowego, poniwaz masz szerszy lancuch, i bedzie problem z ocieraniem lanucha o wozek przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Kaseta hg 51 8rz, korba będzie fc m590 44-32-22. Przerzutka niby jest przeznaczona do napędu 9, lecz myślę, że nie będzie większych problemów w działaniu. Dokładnie tak jak myślisz. Bez problemu da radę w napędzie 8 sp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franiuu Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Obecna przerzutka to FD M330. Co Wy na to? Alivio, które podałem da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.