Skocz do zawartości

[Piasta] Novatec D042SB bębenek

kriso12319

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

prawdopodobnie oś jest krzywa, lub posypało Ci się lożysko

Lożyska na pewno nie, oś też jest prosta. Wydaje mi sie ze to może być coś związane z bębenkiem.

Napisano

bębenek to jest tylko odlew stalowy/aluminiowy, nie ma co tam pukać, no chyba że zapadki są ukruszone, ale to są elementy umieszczone pod bębenkiem, choć stanowią jego integralną część

Napisano

Otwórz piaste. To minuta roboty.

Odkręcałem tylko bębenek, głębiej już nie zaglądałem ale to na pewno nie jest wina środka piasty tylko bardziej bębenka(zapatek), wieczorem jak odkręcę bębenek to zrobię zdjęcie zapatek i bębenka. Piasta jest nowa, więc nie ma nic zużyte. Problem występuje tylko przykręceniu korbami do tyłu i jak jadę na luzie. 

Napisano

Mam tak samo w nowej piaście, tylko dużo ciszej jest ten przeskok i występuje nie zawsze więc tak bardzo nie denerwuje. Zależy chyba od ułożenia bębenka względem piasty. Ale to dziwne, że stuka, zrobię pół obrotu korbą w przód, nie stuka, bo bębenek sam podczas pracy się obraca.. Chyba że mi sie wydaje xD Może to jakieś złe spasowanie elementów. na razie nic się więcej nie dzieje to jeżdżę. Jakbyś znalazł rozwiązanie, prosze napisz w czym był problem. Jeśli nie - może warto reklamować z tytułu wady fabrycznej, czy czegoś?

Wysłane z mojego Live With Walkman za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Mam tak samo w nowej piaście, tylko dużo ciszej jest ten przeskok i występuje nie zawsze więc tak bardzo nie denerwuje. Zależy chyba od ułożenia bębenka względem piasty. Ale to dziwne, że stuka, zrobię pół obrotu korbą w przód, nie stuka, bo bębenek sam podczas pracy się obraca.. Chyba że mi sie wydaje xD Może to jakieś złe spasowanie elementów. na razie nic się więcej nie dzieje to jeżdżę. Jakbyś znalazł rozwiązanie, prosze napisz w czym był problem. Jeśli nie - może warto reklamować z tytułu wady fabrycznej, czy czegoś?

Wysłane z mojego Live With Walkman za pomocą Tapatalk 2

Wczoraj wyjąłem bębenek, wyczyściłem i nasmarowałem w środku jak i zapatki. Nie ma już takiego zgrzytu ale czasem występuje. na pewno jest lepiej niż wcześniej :) 

Nie wiem czy by przyjęli na reklamacji bo już rozkręcałem :(  

Napisano

Wczoraj wyjąłem bębenek, wyczyściłem i nasmarowałem w środku jak i zapatki. Nie ma już takiego zgrzytu ale czasem występuje. na pewno jest lepiej niż wcześniej :) 

Nie wiem czy by przyjęli na reklamacji bo już rozkręcałem :(

Jednak problem występuje nadal, nie wiem czy to może być spowodowane. Dzisiaj znowu wyjąłem bębenek wyczyściłem do zera nałożyłem trochę smaru do środka piasty tam gdzie są takie ząbki, zapatki wytarłem pod zapatkami również, dałem trochę oleju pod zapatki, zapatki dobrze odbijają, złożyłem wszystko i problem nadal występuje.

Napisano

Też próbowałem i nic to nie daje. Może to jakieś złe spasowanie bębenka z piastą, ale dziwne, że raz działa prawie normalnie, a raz stuka. Jak stuka, przekręce trochę korbą w przód, i zazwyczaj przestaje. Dziwna sprawa. Może zapadki są jakieś nierówne, czy nie wiem co.. Może te ząbki w korpusie piasty w pewnym miejscu są jakieś krzywo wycięte i jest inny dźwięk.

Edit: Może zapadki się przesuwają wzglębem bębenka i to powoduje taki dźwięk? Kręcąc bębenkiem powoli, zauważyłem że nie ma jednego równego dźwięku gdy zapadki zaskakują, tylko są dwa dzwięki szybko po sobie. Może to jest problemem? A może tylko ja tak mam :D

Wysłane z mojego Live With Walkman za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Też próbowałem i nic to nie daje. Może to jakieś złe spasowanie bębenka z piastą, ale dziwne, że raz działa prawie normalnie, a raz stuka. Jak stuka, przekręce trochę korbą w przód, i zazwyczaj przestaje. Dziwna sprawa. Może zapadki są jakieś nierówne, czy nie wiem co.. Może te ząbki w korpusie piasty w pewnym miejscu są jakieś krzywo wycięte i jest inny dźwięk.

Edit: Może zapadki się przesuwają wzglębem bębenka i to powoduje taki dźwięk? Kręcąc bębenkiem powoli, zauważyłem że nie ma jednego równego dźwięku gdy zapadki zaskakują, tylko są dwa dzwięki szybko po sobie. Może to jest problemem? A może tylko ja tak mam :D

Ja mam coś takiego że 2 zapatki ciszej 1 głośniej. Oo 

Może to przez łożyska w bębenku bo jak kręcę palcem to czuć, że gładko nie chodzą. 

Napisano

Nie chodzą gładko, bo mają uszczelnienie, które stawia pewien opór. Chyba. Ja mam głośniejszy stuk, przy każdym obrocie bębenka, w takim samym miejscu, położeniu. Więc nie wiem.

Napisano

Nie chodzą gładko, bo mają uszczelnienie, które stawia pewien opór. Chyba. Ja mam głośniejszy stuk, przy każdym obrocie bębenka, w takim samym miejscu, położeniu. Więc nie wiem.

A wymieniałeś zapadki i sprężynkę ?? ja może tak zrobię choć nie wiem czy to pomoże 

Napisano

Ostatnio zmieniałem właśnie łożyska w swoim egzemplarzu, szczere mówiąc nie wytrzymały zbyt długo jak na piastę tej klasy (luz po 3 kkm).

Były firmy NSK, numer 6001-2RS. Włożyłem nowe firmy Koyo, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ja bym polecał jeszcze metodę pt. rozebrać, wyczyścić i złożyć od nowa (cały mechanizm, łącznie z zapadkami i sprężynkami) - czasami pomaga  :)

ps. zapaDki

Napisano

Coś nie chce mi sie wierzyć, że gdy stukanie jest regularne w tym samym miejscu, a do tego występuje nie tylko podczas jazdy, ale i na sucho, gdy koło jest ściągnięte, to winne będą szprychy

Napisano

Coś nie chce mi sie wierzyć, że gdy stukanie jest regularne w tym samym miejscu, a do tego występuje nie tylko podczas jazdy, ale i na sucho, gdy koło jest ściągnięte, to winne będą szprychy

Też mi się wydaje że to nie przez szprychy, ale ten dźwięk coraz bardziej drażni  :verymad:

Napisano

Rower postał jeden dzień, a wczoraj pojeździłem i była cisza.. Ciekawe co bęszie dzisiaj. Sam nie wiem co mam o tym już myśleć.

Napisano

Również posiadam tą piastę i też mam problem z tym dziwnym dźwiękiem, myślałem że tak ma być bo gość w serwisie sprawdził i nic nie mówił że coś jest nie tak. widzę jednak że coś jest nie tak :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...