Skocz do zawartości

[Nawigacja] rowerowa na Androida. Google czy Locus?

pikmen36

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Na początku chciałbym się przywitać, poinieważ to mój pierwszy temat i post na tym forum :) Proszę też o wyrozumiałość dla nowicjusza :P
Dobra, przechodzę do sedna:
Który program do nawigacji na Androida  jest lepszy dla rowerów: Google maps czy Locus? A może znacie jakiś inny? Na początku słyszałem, że tylko Locus nadaje się do nawigowania roweru, ale niedawno Google wprowadziło m.in. w Polsce opcję nawigacji właśnie rowerowej.
Wyjażdżam teraz na parę dni do Jury Krakowsko-Częstochowskiej aby dość intensywnie pojeździć rowerem (gdyby ktoś pytał posiadam Meridę Crossway 100-D z 2013). Kupiłem z tej okazji mocowanie na smartfona i przydałaby mi się jakaś dobra nawigacja, ponieważ tamtych terenów nie znam. Chodzi o to, by program wybierał jak najbardziej przyjazne dla cyklistów trasy (mały ruch drogowy etc.), posiadał jak najbardziej szczegółowe mapy z małymi ścieżkami itd. oraz jeśli to możliwe także oficjalnymi szlakami rowerowymi.
Mógłby mi ktoś coś doradzić? Ktos z Was korzysta z nawigacji an rowerze?

Z góry dzięki i pozdrawiam! :)

Edit: Chyba umieściłem temat w złym dziale. Napiszę go jescze raz  w dziale Akcesoria rowerowe, a ten prosze skasować (sam nie widzę nigdzie opcji skasowania). Przepraszam za problemy.

Napisano

Ja korzystam z map Google i w sumie, to jestem zadowolony. Nie jeżdżę co prawda w nieznane dla mnie tereny, ale po okolicy potrafi odnaleźć drogi, o których nie miałem zielonego pojęcia. Należy tylko uważać przy słuchaniu (speakera?), ponieważ po komunikacie "za 200 metrów skręć w lewo" lubi po 50 metrach powiedzieć "skręć w lewo", co może wprowadzić w błąd. Ostatnio zrobiłem 2 kółka dookoła blokowiska przez coś takiego, aż w końcu stanąłem i spojrzałem na mapę. ;c

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Witam, nawigacja Google jest w miarę okey. Jeżeli masz mocowanie na ramę i będziesz spoglądać w razie niepewności na ekran to w ogóle będzie super. Ja ostatnio testuję navi z google rowerową na stronie aby ustalić trasę i daje radę. Zrobione kilka razy po około 100 km i po autostradach ani pokrzywach nie jechałem. Naprawdę omija ruchliwe drogi, jedynie jak się jeździ szosówką to trzeba uważać bo puszcza nierzadko przez pola, lasy, itp.

No i jak ktoś u góry pisał trzeba uważać na komunikaty głosowe, teraz nie wiem jak działają ale jeszcze w lipcu były często opóźnione. Również myliło jazdę jak pojawiały się zakręty, źle mówiło bo na mapie trasa była np. kręta a w rzeczywistości jechało się ciągle główną drogą więc navi nie powinna kazać skręcać. Wiem, że teraz dziwnie podpowiada na rondach.

Podsumowując nawigacja okey pod warunkiem patrzenia co jakiś czas na ekran. Ja przeważnie używam do ustalenia trasy, którą potem zapamiętuję więc już z komunikatów nie korzystam. No i najważniejsze, potrzebujesz połączenia z Internetem.

Wysłane z Nokii 3310 za pomocą Tapatalk

Napisano

Witam, nawigacja Google jest w miarę okey. Jeżeli masz mocowanie na ramę i będziesz spoglądać w razie niepewności na ekran to w ogóle będzie super. Ja ostatnio testuję navi z google rowerową na stronie aby ustalić trasę i daje radę. Zrobione kilka razy po około 100 km i po autostradach ani pokrzywach nie jechałem. Naprawdę omija ruchliwe drogi, jedynie jak się jeździ szosówką to trzeba uważać bo puszcza nierzadko przez pola, lasy, itp.

No i jak ktoś u góry pisał trzeba uważać na komunikaty głosowe, teraz nie wiem jak działają ale jeszcze w lipcu były często opóźnione. Również myliło jazdę jak pojawiały się zakręty, źle mówiło bo na mapie trasa była np. kręta a w rzeczywistości jechało się ciągle główną drogą więc navi nie powinna kazać skręcać. Wiem, że teraz dziwnie podpowiada na rondach.

Podsumowując nawigacja okey pod warunkiem patrzenia co jakiś czas na ekran. Ja przeważnie używam do ustalenia trasy, którą potem zapamiętuję więc już z komunikatów nie korzystam. No i najważniejsze, potrzebujesz połączenia z Internetem.

A co sądzisz o Locusie? Testowałeś? Ściągnąłem sobie tą appkę z ciekawości i wygląda bardzo spoko, tyle, że z map online działa tylko klasyczna (przynajmniej w miesjcu, w którym teraz jestem). Gdy włączam mapę Hike&Bike, to wyświetla puste pole z napsiami "Nie istnieje". Można ściągać na to własne mapy, ale nie wiem jak je zaimplementować i w jakim formacie muszą być. Podobno aplikacja Locus czyta mapy TrekBuddy, więc ściągłem jedną z chomika i wrzuciłem do folderu "maps", lecz występuje błąd i nie da się zaimportować. Ktoś miał do czyniania z Locusem i wie jak to działa?

Podobno nawigacja Google słabo radzi sobie na bezdrożach, ale skoro mówisz, że fajnie Ci się z niej korzysta, może to nieprawda.

Napisano

Ja korzystam z Locusa i jestem bardzo zadowolony. Nigdy nie korzystałem z map Google, ale wydaje mi się, że jest ona tylko online, a w Locusie możesz sobie zrobić taki bajer, że tworzysz dwie mapy jako warstwy. Pierwsza to mapa zapisana na urządzeniu (w moim przypadku wektorowa), a druga, która jest nad nią to ump. Gdy nie ma zasięgu sieci to mam wektorówkę oraz elementy z cache, a jak jest sieć to pobiera mi online i wyświetla zamiast niej. Myślę, że to optymalne rozwiązanie.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e

Napisano

Proszę bardzo :) Jest aplikacja na kompa Mobile Atlas Creator za pomocą której możesz stworzyć swoje mapy offline, w kilku warstwach i różnych skalach. Jest jedno ale, program nie pozwoli na zrobienie dużego obszaru w najlepszej dokładności bo jest w programie ograniczenie dotyczące ilości kafelków żeby nie obciążać serwerów map. Ja stworzyłem swoje mapy offline i z nich korzystam w terenie. Nigdy nie korzystałem z nawigowania w terenie na rowerze więc tu nie wiem czy Locus się sprawdzi.

Napisano

Proszę bardzo :) Jest aplikacja na kompa Mobile Atlas Creator za pomocą której możesz stworzyć swoje mapy offline, w kilku warstwach i różnych skalach. Jest jedno ale, program nie pozwoli na zrobienie dużego obszaru w najlepszej dokładności bo jest w programie ograniczenie dotyczące ilości kafelków żeby nie obciążać serwerów map. Ja stworzyłem swoje mapy offline i z nich korzystam w terenie. Nigdy nie korzystałem z nawigowania w terenie na rowerze więc tu nie wiem czy Locus się sprawdzi.

A istnieją jakieś gotowe mapy rowerowe dla Polski? Jeśli tak to jakie są najlepsze i gdzie je można zdobyć?

Chyba jednak będę korzystał z nawigacji Google, bo wydaje mi się, że z tym Locusem za dużo roboty jak na takiego amatora jak ja :P Gdy zabłądzę może wychwyci większe dróżki by wskazac mi drogę powrotną, a cały czas i tak nie będę jeżdził z nawigacją, bo bateria w smartfonie długo nie wytrzyma. ;)

Napisano

Są gotowe mapy do Locusa i paru innych programów, a nazywają się UMP i Open Street Map

Mapy, o które wymianiłeś są doistępne od razu w programie jako mapy online, pobierane automatycznie (w zakładce Poland). Ktora z nich jest lepsza do jazdy rowerem? Krzystałes z obydwu?

Są też dostępne Hike&Bike od osmapy, ale po włączeniu wyświetla się pusta mapa i napisy "Nie istnieje", jak już pisałem wcześniej. Wie ktoś czy i jak da się włączyć mapę Hike&Bike?

Edit: Przyjrzałem się dokładniej obu mapom (osmapa i UMP) i z tego co widzę UMP jest dokładniejsza pod względem zaznaczonych szlaków turystycznych, zawiera też mniejsze i mniej ważne szlaki, też piesze, których nie ma na osmapie. Poza tym gdy osmapę bardziej przybliżę, to szlaki znikają, a na UMP pozostają do największego stopnia zbliżenia. Natomoast UMP nie zawiera z kolei pewnych mniej istotnych ścieżek, nie powiązanych ze szkalami, które są z kolei widoczne w osmapie. W sumie nie wiem co wybrać. :) Takie moje pierwsze wrażenie, dokładniej ocenię juz podczas jazdy. No i chcialbym włączyć tą HIke&Bike osmapy...

Napisano

OSM to w gruncie rzeczy jedna mapa występująca w kilku wariantach graficzno - kolorystycznych. Na 'hike/bike' nie będzie nic wiecej; może tylko niektóre szlaki rowerowe będą wyraźniej zaznaczone.

~wysmyrane z galaktykiiii via ciapciak 4 beta~

Napisano

OSM to w gruncie rzeczy jedna mapa występująca w kilku wariantach graficzno - kolorystycznych. Na 'hike/bike' nie będzie nic wiecej; może tylko niektóre szlaki rowerowe będą wyraźniej zaznaczone.

A która wg Ciebie lepiej się sprawdza podczas jazdy? OSM czy UMP?

Jeśli o czywiście z nich korzystałeś.

Mam jeszcze pytanie: Czy Google prowadzi również po całych szlakach rowerowych także przez pola, mniejsze ścieżki itp., czy wybiera tylko trasy przyjazne dla rowerów spośród głównych dróg i ścieżek dostępnych także dla samochodów?

Napisano

Mam jeszcze pytanie: Czy Google prowadzi również po całych szlakach rowerowych także przez pola, mniejsze ścieżki itp., czy wybiera tylko trasy przyjazne dla rowerów spośród głównych dróg i ścieżek dostępnych także dla samochodów?

Prowadzi też przez mniejsze ścieżki. Ostatnio jak mnie poprowadziła najkrótszą trasą, to aż się zdziwiłem. Trasa oczywiście dla mtb przejezdna, szosą bądź mieszczuchem bym nie dał rady czasami. Mi się podobało.

Napisano

Google też umożliwa zapisanie fragmenta mapy. Jeszcze nie testowałem dokładnie .. ale zapisuje w buforze ok 16km od wybranego miejsca okolicę.

Napisano

po pierwsze dostawca mapy której obszar cię interesuje musi mieć mapę dla tego obszaru, jeśli w programie wyświetla się żę brak jest mapy oznacza to że ten dostawca nie ma mapy dla tego obszaru. Dla mnie UMP w mojej okolicy jest najdokładniejszą mapą, częściowo też korzystam z Open street map hike&bike i te mapy też są ok uzupełniają się z UMP. Ten program do tworzenia map jest prościutki i zaoszczędzi na pewno wydatki na transfer danych :)

Napisano

A która wg Ciebie lepiej się sprawdza podczas jazdy? OSM czy UMP?

To zależy od rejonu, raz jedna dokładniejsza, raz druga. Używam obu naraz - OSM jako mapy wektorowej wygranej do pamięci i UMP jako mapy online w postaci półprzezroczystej nalozonej drugiej warstwy.

Napisano

Używam obu naraz - OSM jako mapy wektorowej wygranej do pamięci i UMP jako mapy online w postaci półprzezroczystej nalozonej drugiej warstwy.

A da się jakoś w Locus'ie ustawić aby wyświetlane były te warstwy na raz, jak mówisz, czy trzeba to dopiero zrobić w tym programie do tworzenia map?

Napisano

Da się tak ustawić. W programie jest bardzo dużo opcji przenikania mapy z różnymi poziomami przezroczystości. Jedyny problem to nic nie mówiące nazwy tych opcji. Pozostaje metoda prób i błędów.

Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e

• 4 tygodnie później...
Napisano

A da się jakoś w Locus'ie ustawić aby wyświetlane były te warstwy na raz, jak mówisz, czy trzeba to dopiero zrobić w tym programie do tworzenia map?

Nic nie trzeba ustawiać; wybierasz w Locusie dwie mapy i tyle. Suwakiem wybierasz przezroczystość tej, która jest nakładana. Reszty opcji przenikania/nakładania nie musisz ruszać.

W moim przypadku bazą jest wektorówka OSM offline a nakładana jest UMP online. Zatem gdziekolwiek jestem jedna jest zawsze widoczna niezależnie od zasięgu.

Można to zrobić jeszcze lepiej: ustawić UMP jako bazę i "zdownloadować" przez WiFi w domu. Potem znowu ustawić wektorówkę jako główną i jako warstwę nakładaną wybrać UMP, która będzie już wtedy offline :) I mamy dwie mapy zawsze dostępne niezależnie od zasięgu sieci, w dodatku na raz. Pokrycie szlaków i dróżek mam obłędne :D

Szukający mapników na Androida: sprawdźcie sobie program ViewRanger, bardzo sympatycznie wykonana aplikacja. Chwilowo nie ma map UMP (są OSM), ale jeśli zostaną kiedyś dodane, program może być konkurencją dla Locusa Free (wersja Pro nie ma konkurencji :D)

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Napisano

Nic nie trzeba ustawiać; wybierasz w Locusie dwie mapy i tyle. Suwakiem wybierasz przezroczystość tej, która jest nakładana. Reszty opcji przenikania/nakładania nie musisz ruszać.

No właśnie nie wiem jak ustawić te 2 mapy. Jak z manu mapy wybieram Osobiste -> Podbraną przeze mnie OSMapę, a potem z online chcę wybrac UMP, to zmienia mi całkowicie na tą drugą. Nie widzę żadnych opcji przezroczystości etc. Ktoś wytłumaczy jak to dokładnie sutawić? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...