maciekelga Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam, przymierzamy się w tym roku wraz z dziewczyną aby pojechać na wakacje w góry na kilka dni (4-5 dni) i zabrać rowery. Byłby to nasz pierwszy taki wypad w góry z rowerami i zastanawiamy się gdzie warto pojechać? Myśleliśmy i Bieszczadach? Głównie zależy nam o śmiganiu po drogach nieasfaltowych (szutry,lasy,polne drogi), w miarę widokowe na otwartych terenach, aby było można przysiąść, jakąś fajną fotkę zrobić Ale też oczywiście się trochę pomęczyć podczas jazdy. Fajnie gdyby znalazły się również jakieś szybsze zjazdy, długie podjazdy itp...Kondycyjnie myślę, że nie jest najgorzej, rowery jakimi dysponujemy to coś pokroju Kross Level A2... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Hej Ja polecalbym Ci Gory Izerskie, co prawda jest tutaj dużo asfaltu, ale gdybyś wybrał tutejsze singltreki to bylibyscie na pewno pod dużym wrażeniem jak mozna bawić sie jazdą Mam na myśli kompleks Singltrek pod Smrkiem, to jest dopiero frajda z jazdy! Ubite ścieżki, szybkosc, dynamika, tego trzeba spróbować! W tym roku mieliasmy tam zlot forum i wszystkim się podobalo Wyklepane z Nexus 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Góry Dolnego Śląska są bardzo "zjadliwe" dla początkujących, na wypady dla osób na różnym poziomie i niezbyt zaawansowanych sprzętowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazyjones Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Góry? To może Góry Sudawskie? Suwalszczyzna też potrafi dać w kość. ~wysmyrane z galaktykiiii via ciapciak 4 beta~ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikes90 Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Dobrze myślicie ja bym na waszym miejscu wybrał Bieszczady. Co prawda nie byłem tam rowerem,ale chodziłem pieszo więc polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekelga Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Ok, dzięki za podpowiedzi... A Beskid Niski albo Mały? te tereny też wydają się być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktotek Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 A Beskid Niski Magia. Szczerze polecam. Połemkowskie cerkwie, cmentarze, krzyże... - tereny niesamowicie klimatyczne, malownicze, jest co fotografować i gdzie pojeździć. Bywam często. Macie własny transport (auto) do (na) którego włożycie rowery? Jak chcecie spędzić te kilka dni- zalokować się w jednym punkcie wypadowym i stamtąd wybierać się na różne warianty wycieczek, czy chcecie się przemieszczać noclegując za każdym razem w innym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekelga Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Magia. Szczerze polecam. Połemkowskie cerkwie, cmentarze, krzyże... - tereny niesamowicie klimatyczne, malownicze, jest co fotografować i gdzie pojeździć. Bywam często. Macie własny transport (auto) do (na) którego włożycie rowery? Jak chcecie spędzić te kilka dni- zalokować się w jednym punkcie wypadowym i stamtąd wybierać się na różne warianty wycieczek, czy chcecie się przemieszczać noclegując za każdym razem w innym miejscu? O super słyszeć, bardzo mi się podoba Dokładnie tak jak piszesz, mamy własny transport, jedziemy autem i rowery idą na dach więc jesteśmy mobilni. Myśleliśmy ulokować się w jednym ewentualnie dwóch miejscach i stamtąd robić wypady, jeżeli pogoda pozwoli to rowerami, a w razie gorszej pogody itp tak aby też pieszo coś pozwiedzać. Masz jakieś szczególnie ulubione fajne trasy? Jakieś miejsca gdzie można by się zatrzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Też jestem przekonany o słuszności pomysłu, który zaproponował @ktotek. Ta część Beskidów jest wprost idealna na rower bo mało jest miejsc nie dostępnych i takich które trzeba robić z buta. Każdy znajdzie coś dla siebie i jak dla mnie najważniejszy atut czyli dzikość tych gór. W tej kwestii ostały się jeszcze tylko Bieszczady i właśnie Beskid Niski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Z Niskiego to genialny jest Piotruś. Start może być z doliny Jasiołki (Jaśliska) lub od Dukli, ale drugiego wariantu nie testowałem. Podjazd/podejście żółtym szlakiem, szczyt zalesiony, ale po prostu rewelacja. Takiego klimatu to nigdzie jeszcze nie widziałem. Sami zobaczycie Polecałbym Jaśliska jako jedną z baz wypadowych, Piotruś obowiązkowy. Jedyny nocleg jaki tam znam to "Na Jamie" i mogę go szczerze polecić. Nie dość, że ceny przystępne (jak na Niski przystało), ludzie w porządku, to jeszcze bardzo gościnni. Gospodyni grzała agregat tylko dla mnie w połowie października po zmroku...możesz ją pozdrowić Rower zamknięty w garażu tuż obok, standard budynku dobry. Materace trochę skrzypią, ale to nic. http://www.nocowanie.pl/noclegi/posada_jasliska/agroturystyka/123176/ Natomiast jeśli chcesz zmienić potem miejsce, to przemieszczajcie się na zachód. Krempną warto odwiedzić ze względu na zabudowę i sieć szutrów, niestety póki co byłem tylko przelotnie. Mogę polecić trasę do kościoła w Olchowcu, łatwa i w typowym klimacie tych ziem. Dużo lepiej znam okolice Wysowej Zdroju - stamtąd możecie robić wypady w okolice zalewu lub jeszcze bardziej na zachód. No i oczywiście atakować Magurę Małastowską - świetne odludzia. Oderne, Kunkowa i Nowica - tu się ma wrażenie, że jesteśmy na końcu świata. Mała zajawka - fotka pstryknięta gdzieś powyżej Huty Wysowskiej, kilka km na zachód od Wysowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekelga Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Jest moc:D już mi się tam podoba! Właśnie to jest to o co nam chodzi, dzikość, odludzie cisza spokój:) Wielkie dzięki za wszystkie informację, bardzo fajnie, że zaproponowaliście także trasy bo ja zupełnie nie znam tych terenów a bardzo chcę to zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktotek Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Jakieś miejsca gdzie można by się zatrzymać? Polecałbym Jaśliska jako jedną z baz wypadowych Wschodnia część Beskidu Niskiego, okolice Jaślisk, jak w domu ;-). Jaśliska są świetną bazą wypadową ale również niesamowitym miejscem samym w sobie. Przepięknie położone, z niesamowitą historią. Pod częścią budynków są piwnice winne z XVI wieku - pogadać z miejscowymi, zabrać latarkę i opad szczeny gwarantowany. Lekturą obowiązkową przed udaniem się tam jest film "Wino Truskawkowe" - filmowe Żłobiska to właśnie Jaśliska... Nocleg - hmmm, jakże by inaczej - Schronisko Zaścianek Państwa Lorenc - przy samym rynku, tanio, warunki schroniskowe znaczy wszystko co potrzeba jest, miejsce przyjazne rowerom, kontakt znajdziesz w Googlach. Gdzie by nie pojechać na rowerze jest czad, od samej drogi na Lipowiec można zaaranżować kilka tras. Fajnie jest udać się tamtędy na Słowację, albo skręcić z tej drogi w lewo i niebieskim szlakiem (pieszym) jechać (czasami prowadzić) wzdłuż granicy do Jasiela, przejechać przepiękną doliną i wrócić przez Moszczaniec. Innym razem można udać się w okolice Zyndranowej, przedzierając przez las częściowo szlakiem pieszym, dobra mapa nieodzowna, kompas się przydaje. Na zachętę kilka fot. Jaśliska: Kapliczka nad Jaśliskami: Dolina Jasiela: I trailer wspomnianego filmu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekelga Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Bardzo fajnie to wygląda:) A jeszcze jedno pytanie...czy w Beskidzie Niskim są też takie trasy gdzie jeździ się szczytem góry tak aby popodziwiać widoki? Powiedzmy coś w tym stylu: http://imageshack.us/photo/my-images/853/hmlq.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Zdjęcie jest bliższe połoninom w Bieszczdach. W przypadku Beskidów tak nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekelga Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Zdjęcie jest bliższe połoninom w Bieszczdach. W przypadku Beskidów tak nie ma. Ajjj...szkoda trochę, myślałem, że da się właśnie tak szczytami pośmigać. A w Bieszczadach dużo jest takich tras? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Mało. Dostępnych dla rowerzystów prawie w ogóle. Nie wiem jak po słowackiej stronie ? Ja właśnie piszę z namiotu w Bieszczadach Na ciekawe trasy trzeba by się było ulokować w Cisnej. Szlak w stronę góry Jasło jest momentami bardzo widokowy. Ale to już inny stopień trudności niż w Niskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekelga Napisano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Mało. Dostępnych dla rowerzystów prawie w ogóle. Nie wiem jak po słowackiej stronie ? Ja właśnie piszę z namiotu w Bieszczadach Na ciekawe trasy trzeba by się było ulokować w Cisnej. Szlak w stronę góry Jasło jest momentami bardzo widokowy. Ale to już inny stopień trudności niż w Niskim. Dobra, ostatecznie padło na Beskid Niski! Mamy lokum w miejscowości Królik Polski i z tamtą będziemy robić wypady. Gdzie warto jechać i co jest dostępne dla rowerzystów którzy są pierwszy raz w górach ( chociaż jazda z dużymi przewyższeniami mają za sobą ) Na pewno Piotruś, pewnie Cergowa co jeszcze ? Na mapie widzę dużo tras konnych da się nimi rowerami śmigać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.