krisprince Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam Mam stara kolarke która trochę męczę. Dostałam w spadku i mam do niej sentyment i nie chce sprzedawac. Rama jest z moich pomiarów 57cm i czuję się na niej rozciagniety jak żaba. Kombinuję aby założyć krótszy mostek o jakieś 3-5cm. Jak myślicie przy moim wzroście 178cm ile skracać?
paulsen Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam Mam stara kolarke która trochę męczę. Dostałam w spadku i mam do niej sentyment i nie chce sprzedawac. Rama jest z moich pomiarów 57cm i czuję się na niej rozciagniety jak żaba. Kombinuję aby założyć krótszy mostek o jakieś 3-5cm. Jak myślicie przy moim wzroście 178cm ile skracać? Myślę, że niewiele Ci da założenie krótszego mostka przy tej wielkości ramy, a na dodatek zmniejszysz zwrotność roweru. Ta rama jest po prostu deczko za duża.
Kecaj10 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 jeżdżę na ramie 52, przy mostku 11 i jest dla mnie idealna a mam 182 cm wzrostu więc u Ciebie jest spory problem bo nie dosyć że jesteś niższy ode mnie to masz dużą większą ramę, a zmiana mostku na mniejszy o te 3-5 cm spowoduje to że rower będzie się gorzej prowadzić
Rulez Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Rama 57 w szosie może i jest trochę za duża, ale jeśli nie ma problemów z przekrokiem to nie jest takie ważne, ważna jest długość tej ramy, mostek dobiera się do długości a nie do podsiodłówki ... mostek krótszy niż 10 cm to w szosie raczej dziwne ... jeżdżę na ramie 52, przy mostku 11 i jest dla mnie idealna a mam 182 cm wzrostu więc u Ciebie jest spory problem bo nie dosyć że jesteś niższy ode mnie to masz dużą większą ramę, a zmiana mostku na mniejszy o te 3-5 cm spowoduje to że rower będzie się gorzej prowadzić Rama 52 do wzrostu 182 to raczej mała, żeby nie powiedzieć bardzo mała ... powinna być 55-58 ... zależnie o długości
Kecaj10 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 z początku też mi się wydawało że będzie mała, dopóki pierwszy raz nie przejechałem się. Sugerowaną miałem 54 jednak ta jest dobra i nie żałuję swojego wyboru.
Rulez Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Jakoś nie wyobrażam sobie siebie na takiej ramie szosowej, a wzrostu mam tyle samo ... że nie wspomnę o niskiej główce sterowej w takiej ramie i wszystkimi wynikającymi z tego konsekwencjami ... mostek 110, to ile ta rama ma długości, jaki rozstaw kół ?
Kecaj10 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 długość od sztycy do sterów 57 cm a podsiodłowej 52 cm.
cienkun Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Ale Panowie, pamiętajmy że są różne ramy. Teraz większość to ramy ze sporym slopingiem, a autor tematu pisze o starej szosie, więc pewnie rama bardziej klasyczna. A tak w ogóle, to ja cały czas myślałem że piszecie o długości górnej rury i byłem nieco zdziwiony tymi rozmiarami, a Wy tu o rozmiarze ramy; gdzie tu sens?
Rulez Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Rozmiar ramy nie jest równoznaczny z jej długością, nie jest nawet równoznaczny z długością podsiodłówki ... ale jeśli ktoś pisze : Rama jest z moich pomiarów 57cm To w większości przypadków nie ma na myśli długości, a jeśli ma, to powinien napisać że chodzi o długość i zaznaczyć horyzontalnie czy po osi. długość od sztycy do sterów 57 cm a podsiodłowej 52 cm. Wątpię, żeby rama określana przez producenta jako rozmiar 52 miała długość horyzontalną 570 mm, może ma podsiodłówkę 52 cm, ale prawie na pewno nie jest to rozmiar 52 ... ponieważ jak wiadomo w szosie długość podsiodłówki wcale nie musi oznaczać rozmiaru ramy, czasem tak jest, a czasem nie.
Kecaj10 Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 http://zapodaj.net/cc6f4d1d35095.jpg.html mam rozmiar M :]
Rulez Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 To rama slopingowa, czyli rama z mocno opadającą górną rurą, w żadnym wypadku nie jest to rozmiar 52, jest to odpowiednik rozmiaru +/- 54-56 zależnie od producenta ... , nawet nie wiesz jaki masz typ ramy ?
Kecaj10 Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 widzę że się nie dogadamy zobacz tutaj: http://www.salon-rowerowy.pl/rower-kellys-urc-50-2013-zadzwon-po-lepsza-cene-537009188-p-1933.html mam rozmiar ramy M czyli jak nawet w tym sklepie pisze 520mm chyba tak się rozmiary ram przedstawia przeważnie
Rulez Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 W różnych sklepach opiszą różne pierdoły, nie jest to dla mnie żadnym wyznacznikiem, długość podsiodłówki nie oznacza automatycznie rozmiaru ramy , warto by było o tym wiedzieć, bo inaczej siejesz zamęt na forum. Rozmiar S, M czy L oznaczają ramy slopingowe, a cała reszta jest taka jak pisałem w poprzednim poście. Np. wystarczy popatrzeć na rozmiarówkę Treka i porównać rozmiar z długością podsiołówki : http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/race_performance/domane_6_series/domane_6_9_compact/#/pl/pl/model/fit_sizing?url=pl/pl/bikes/road/race_performance/domane_6_series/domane_6_9_compact Trzeba było napisać, że masz ramę M i tyle ...
Patryke Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Według mnie po prostu dobrym zwyczajem jest podawanie długości górnej rury najlepiej horyzontalnie i to dotyczy każdej ramy. Długość podsiodłówki praktycznie nic konkretnego nie mówi, zwłaszcza jak wspomniano przy slopingu który zależy od modelu, producenta. Wystarczy też wejść na forum szosowe i przeczytać temat o doborze ram. Nikt tam nie sugeruje się podsiodłówką. Wysłane za pomocą Tapatalk.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.