Skocz do zawartości
  • 0

3 pytania odnosnie MTB

Gość KaBan

Pytanie

Czesc,

rowerem jezdze od bardzo dawna, ale uzywam go jako srodka komunikacji.

W zeszlym roku kupilem MTB Cube i po pol roku zaczal doskwierac mi bol krzyza po 30-60 min jazdy. Rower kupilem w dobrym sklepie, gdzie niby dobrano mi rozmiar (mam 184cm wzrostu, 83kg wagi) ramy itd.

Moje pierwsze pytanie zatem - jak dokladnie powinna wygladac sylwetka na rowerze gorskim? Zakladam, ze miesnie mam wystarczajaco mocne i nie w nich tkwi problem (uprawiam tez inne sporty) a wlasnie albo w posturze, albo zle dobranym rowerze.

Pytanie drugie - chcialbym zmienic pedaly na takie, w ktore wpina sie buty. Tak z grubsza - czego szukac, czego unikac?

I trzecie - czy pod spodenki z "pielucha" nie wolno zakladac bielizny? Wiem, ze pieluchy czesto sa pokryte powloka antybakteryjna, ale po pierwsze - nie majac bielizny, zle sie czuje jak swoich pewnych czesci ciala nie mam szytwno umocowanych w jednym miejscu i po drugie - w lodowkach tez jest powloka natybakteryjna a mimo, to nikt nie wstawialby do lodowki nieowinietego stolca, prawda? Wiem, ze przyklad troche przekolorowany ale analogia identyczna.

bede wdzieczny za odpowiedzi.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

1. Bóle krzyża na rowerze mogą być spowodowane całą masą szczegółów po pierwsze tak jak mówisz pozycja na rowerze, sylwetka na mtb z reguły jest pochylona i najczęściej trzeba się do tego przyzwyczaić jednakże rowerzyści często mają źle wyregulowane siodło (ustawiając korbę prostopadle do ziemi połóż stopę na niższym pedale, siodełko ustaw tak aby noga była tylko lekko ugięta w kolanie) w internecie jest mnóstwo profesjonalnych poradników w jaki sposób dobrać pozycję, wystarczy poszukać.

2. W tym temacie mogę polecić popularne shimano spd. Niestety koszt kompletu (buty, pedały, bloki) jest nie mały.

3. Przykład co najmniej nie na miejscu. Bielizny pod spodenki rowerowe kategorycznie się nie zakłada! Ginie wtedy cała idea odzieży kolarskiej, która jest przystosowana do bezpośredniego kontaktu z ciałem, a zakładając pod spód bawełniane gacie można się tylko nabawić odparzeń.

• Mod Team

Sylwetka sylwetką...

Ja powiedzmy od roku nie zmieniałem u siebie w MTB ustawień i było dobrze - jazdy po 6-8 godzin i żadnego bólu pleców, teraz mam pracę siedzącą, po 8h przed kompem i niestety, po godzinie jazdy w terenie na wyścigach plecy doskwierają bardzo mocno, sama pozycja na rowerze to nie wszystko. Ewentualnie dodatkowo ćwiczyć mięśnie kręgosłupa, podobno pomaga :D

O pedałach jest multum tematów, artykułów - zależy ile masz kasy i jakie priorytety - Shimano, Cranki, Looki, Time i kilka innych - jedne lekkie, inne tanie a inne wytrzymałe :)

Jeżeli wozisz stolec w spodenkach to faktycznie lepiej coś zakładać pod nie :>

Generalnie spodenki z bielizną pod spodem nie będą spełniały swoich zadań, nie będzie to wchłaniało potu, wszystko będzie się przesuwało i mogą pojawić się obtarcia.

BTW. Powłoki antybakteryjne (jony srebra i inne cuda) nie mają spowodować, że w Twoim stolcu nie będzie bakterii, generalnie hamują one powstawanie nieprzyjemnych zapachów od potu (chociaż prać co jakiś czas i tak wypada)...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...