magik2208 Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam. Zastanawiam sie nad zapieciem rowerowym typu u-lock. Zaonteresowala mnie oferta Onguard. Najbardziej onteresuje mnie model 8001. Kosztuje z wysylka 160zl, pałąk jest wykonany z hartowanej stali 16,8mm - o ile są ręczne nożyce do 14mm, to do takiej krowy juz nie Onguard poziom zabezpieczenia ocenił na 97/100, takze bardzo wysoko. Interesuje mnie za co dopłacamy w takim modelu - http://allegro.pl/u-lock-onguard-lock-by-magnum-45005165-kurier-i3404922361.html i opcjonalnie czy warto to zrobic? W tym przypadku jarzmo ma 16mm, sam u-lock wyglada bardziej profesionalnie, jest dluzszy i dopłacamy ok 70zl... Czy warto? Sa jeszcze inne ciekawe oferty? w przypadku tego modelu z linku bedzie to ok 20% tygo co dalem za rower.
rzezniol Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 W 15s znalazłem nożyce ktore ogarniają pręt 19 mm ... http://www.narzedzia.pl/nozyce-do-pretow-42,35259.html Tak więc jeżeli to jest wyznacznikiem to musisz poszukać czegoś jeszcze grubszego :-). Nie ma zabezpieczeń nie do złamania... To tylko kwestia czasu. Nie nożyce to załatwią go szlifierką akumulatorową. Ja jak kupowałem u-locka najpierw rozpoznałem poziom zabezpieczeń rowerów które są zapinane w okolicach gdzie będę "parkował" ... i kupiłem taki sprzęt, ktory skieruje uwagę złodzieja na łatwiejszy łup ... Zabezpieczenia za 200 zeta to rzadkość co czyni je skutecznymi. Mało kto wydaje więcej niż 100 zł na zabezpieczenie. Nic tez nie piszesz o wartości roweru ktory chcesz zapiąć ... W moim przypadku wybór padł na Kryptonite Evo 4 LS + linka 10mm/200cm... Spokojnie leżę na plaży gdzie 2 takie zestawy spinają 6 rowerów wartych po około 1,5-2 kzł. Pozdro TapaTalknięte z Żelka
ugupu Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 Rzeźniol, przecież napisał modelu z linku bedzie to ok 20% tygo co dalem za rower. Czyli rower kosztował około 1150-1200 zł.
rzezniol Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 Aaa dopiero wstałem umknęło mi :-) TapaTalknięte z Żelka
wnoto Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 W decatlonie są Ulocki od 99 zł. Ale nie pamiętam z jakiego pręta zrobione.
koristo Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 wiem że dechatlon ma średniej jakości sprzęt. według mnie warto kupić coś pewniejszego. pozdro :-)
rowerzysta01 Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 @magik2208 droższy waży 2.6 kg. tańszy 1,8 kg. Różnice: rodzaj zastosowanej wkładki, oraz jakość materiału użytego do produkcji
moviss Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 · Ukryte przez Piksel, 12 Sierpnia 2013 - Brak powodu Ukryte przez Piksel, 12 Sierpnia 2013 - Brak powodu Mam do sprzedania taki u -lock http://allegro.pl/zapiecie-kryptonite-evolution-series-4-ls-u-lock-i3451812053.html Jeśli jesteś zainteresowany to daj znać na forum albo na maila moviss1@o2.pl, opcjonalnie 693 555 520 Zapięcie jest w idealnym stanie dołączam komplet kluczyków. Cena około 140 zł + wysyłka.
magik2208 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Napisano 12 Sierpnia 2013 @magik2208 droższy waży 2.6 kg. tańszy 1,8 kg. Różnice: rodzaj zastosowanej wkładki, oraz jakość materiału użytego do produkcji Drozszy jest tez dluzszy o ponad 5cm, dosc sporo, prawda? Swoja droga po prostych obliczeniach mozna dojsc do wyniku, ze ten drozszy ma jarzmo kwadratowe 16mm, a objetosciowo blizniaczo podobne do okraglego 18mm. Czy taka gruba stal bedzie mozna ciachnac tymi nozycami... nie byl bym taki pewny - tam mowa o harowanej stali do 14mm, tak? Umowmy sie... to ogromna roznica... Kryptonite jak dla mnie to dosc przereklamowane zabezpieczenia, gdzie placi sie rowniez za firme... Przyjmijmy jako jednoske porownawcza jarzma jego powierzchnue w przekroju w mm^2... kryptonite ma 153.86, a onguard juz 256! Jak cos to mnie poprawiajcie... ale reklam tu nie chcialem, ew na pw talie rzeczy... rowerzysta01 - tzn ktory jest wykonany z trwalszej stali? Co rozunisz pod pojeciem wkładki?
rowerzysta01 Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 @magik2208 20 cm to trochę mało lepiej przynajmniej 23cm (niestety w Polsce nie ma pełnej gamy produktów tej firmy) u-locki wykonane są z hartowanej stali, natomiast złodzieje racze takich długich nożyc nie używają. Kluczyk 8001 cała seria 8000 ma takie kluczyki
magik2208 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Napisano 12 Sierpnia 2013 Dlatego wlasnie powaznie zastanawiam sie nad drozszym - ma 26cm, wiec juz powinno byc wystarczające. Czyli chodzi Ci o podstawe tych u-lockow? Podsumowujac - jesli jestem w stanie wrzucic te 70zl wiecej do tego co podalem w linku (16mm, kwadrat, 26cm)... to warto to zrobic w stosunku do 8001? Na rower moze ii wydalem te lekko ponad 1000zl, ale jego strata by mnie zabolala bardziej... takiego nigdzie nie dostane. Dodatkowo kupujac dobre zabezpieczenie jest tto chyba zakup na lata?
rzezniol Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 Trzeba sobie zadać pytanie ile żelaza w kg chcemy z sobą wozić ... Jak mocno sprzet bedzie narażony na kradzież ... I tyle ... Niezaprzeczalny jest fakt że pręt 14 mm jest słabszy od pręta 18 mm ale 20 mm jest jeszcze mocniejszy ... Tylko za tym wszystkim idzie waga. Ten zestaw co mam(u-lock + linka) waży jakieś 2,5 kg ... To 20% wagi roweru, do tego 1,5 kg w bidonach , ponad 0,5 kg pod siodełkiem ... Z tego robi sie waga ... Masz kaprys wozić w samym u-locku 2,5 kg proszę bardzo ... Sam u-lock nie zabezpiecza całego roweru ... Bez siodełka pojedziesz bez przedniego koła nie :-). A skoro to co proponuje autor kosztuje tyle co 20% roweru ... To moim zdaniem przerost formy nad treścią. Pozdro TapaTalknięte z Żelka
magik2208 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Napisano 12 Sierpnia 2013 Na przednie koło jest jeszcze jeden dobry, choć niezbyt wygodny patent, który podpatrzyłem - wypięcie go z widelca i przypięcie wraz z tylnym kołem i ramą - są jeszcze zaciski zefala, ale nie widzi mi się tyle wykładać. No tak, rower to szosa, mogę spokojnie zapiąć tylne koło wraz z ramą, a i wypiąc przedniego nie ma żadnego problemu jak to jest w mtb. 20%... tak, tyle wydałem, ile jest warty... może trochę więcej, u mnie zawsze się zaczynało, że na rower dawałem dość małe pieniądze, a kończyło się jak kończyło... Jeszcze pomyślę na co dokładniej padnie wybór. Szkoda, że tych 8001 nie ma trochę dłuższych,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.