Skocz do zawartości

[hydrauliczne] SHIMAONO ALTUS M395 Ocierająca tarcza w nowym rowerze

Hawker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Tydzień temu kupiłem nowy rower, prawie wszystko do tej pory jest ok. Otóż prawie, ponieważ w tylnym hamulcu w jednym miejscu tarcza ociera mi o klocki :/. Wyregulowałem hamulec ale dalej jest to samo. Niby tylko ociera nie powodując większego zwolnienia koła. Przejechałem do tej pory ok. 40 km, nie szalałem zbytnio. Czy hamulce muszą się dotrzeć ? Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Jak myślicie przyjmą mi rower na gwarancje ? Dodam, że to rower Unibike Fusion 29ers.

jak obciera pulsacyjnie to tarcza krzywa. Jak cały czas to albo zapowietrzony hampel albo źle (krzywo) przykręcony. Jak w tym sklepie co kupiłeś rower jest serwis rowerowy to powinni Ci to od ręki zrobić na miejscu.

myślisz ?, dodam, że oś raczej jest jeszcze prosta :P bo kaseta jeszcze nie pulsuje :), no a tarcza no właśnie ona jakoś tak jakby troszeczkę tak widać to patrząc przy mocowaniu jej do piasty 

Oś nic do sprawy nie wnosi a tym bardziej kaseta. Sam musisz dojść w czym problem. Jeśli sama tarcza jest krzywa to przecież to widać. Większość tarcz ma jednak minimalne odchyły i jako taka nie powinna znacząco ocierać. Z reguły pomaga ponowne ustawienie zacisku i tak też powinno być w tym przypadku.

Oś nic do sprawy nie wnosi a tym bardziej kaseta. Sam musisz dojść w czym problem. Jeśli sama tarcza jest krzywa to przecież to widać. Większość tarcz ma jednak minimalne odchyły i jako taka nie powinna znacząco ocierać. Z reguły pomaga ponowne ustawienie zacisku i tak też powinno być w tym przypadku.

no właśnie ponowne ustawienie zacisku nic nie pomaga ;/ w jednym i tym samym miejscu ociera, tylko tam jest to może jakieś 1-2 cm na tarczy, reszta chodzi ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...