Skocz do zawartości

[Lampka przednia] Dobre oświetlenie podczas szybszej jazdy rowerem - max 250 zł

elano1000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba miało być 80 lumenów, ile ona niby wytrzymuje na 2 aku przy 800 lumenach ? to na pewno nie jest lampa do poważnej jazdy nocnej w lesie (chyba, że ze stoperem żeby wiedzieć kiedy zmienić akumulator) .

Nie chcę żadnych zdjęć, twoja lampa to wynalazek i żadna sesja zdjęciowa tego nie zmieni ...

Napisano

80? Wez sie chlopie ogarnij. Nie widzales a wprowadzasz innych w blad. Kolejny najmadrzejszy i wszechwiedzacy sie znalazl.

Wiesz jak swieci bocialarka? To ten moj wynalazek swieci lepiej. A dalej mozesz sobie mowic i i pisac co chcesz bo koncze rozmowe z Toba.

Napisano

Widzę, że koledze Rulez troszkę trzeba utrzeć noska. Wygłupiasz się i udajesz najmądrzejszego. Zdecydowanie XM-L na wyjściu potrafi kilkaset lumen osiągnąć, a nie kilkadziesiąt. Rozkład światła typowo latarkowy można jej zarzucić, ale na pewno nie to, że światła jest mało.

A co do jasności, czasu pracy itp to wystarczy skończyć trzy klasy podstawówki aby potrafić sobie policzyć, że dioda biorąca 1A na ogniwie 3Ah podziała nie mniej i nie więcej niż 3 godziny.

Racz więc przestać pisać te swoje prześmiewcze teksty bo pośmiewisko owszem, robisz - ale z siebie.

Napisano

Ja ze swojej strony mogę polecić EDC X1 od grega. Mam kilka miesięcy i nie narzekam, świeci świetnie, po mieście jeżdzę na jakimś 16% chyba i spokojnie mi to wystarcza, w terenie jak włączam 100% to widzę wszystko :) Do 250zl powinieneś się zmieścić z kompletem. Kup a nie pożałujesz.

Napisano

Widzę, że koledze Rulez troszkę trzeba utrzeć noska. Wygłupiasz się i udajesz najmądrzejszego. Zdecydowanie XM-L na wyjściu potrafi kilkaset lumen osiągnąć, a nie kilkadziesiąt. Rozkład światła typowo latarkowy można jej zarzucić, ale na pewno nie to, że światła jest mało.

A co do jasności, czasu pracy itp to wystarczy skończyć trzy klasy podstawówki aby potrafić sobie policzyć, że dioda biorąca 1A na ogniwie 3Ah podziała nie mniej i nie więcej niż 3 godziny.

Racz więc przestać pisać te swoje prześmiewcze teksty bo pośmiewisko owszem, robisz - ale z siebie.

Nie wiem czy głupa palisz ? usiłujesz wcisnąć, że XM-L osiągnie 800 Lumenów przy prądzie 1 A ?

To tyle twojej w naciąganej teorii, bynajmniej utarłeś nosa chyba tylko sobie, jak napisałem, jazda z taką latarką przy 800 lumenach, z jednym, czy dwoma szeregowo połączonymi akumulatorami, jest dobra dla jakiegoś "szybkiego lopeza", który zanim wjedzie do lasu, już z niego wyjedzie .

Ktoś kto poważnie chciał by z tym pojechać w teren, nie był by całkiem rozsądny.

Do tego jeszcze jakiś kulawy rozkład światła.

Napisano
Do tego jeszcze jakiś kulawy rozkład światła.

Kulawy wg Ciebie. W opisie stoi jak byk:

Czy polepszaja zasieg latarki? Nie. W realu swieci to mocniej ale nie potrafilismy tego ujac co sie okazalo w domu. Chetnie wyslucham rad jak to zrobic poprzawnie.

Moge podciagnac foty tak, ze bedzie jasno, ze o k...a a niebo dalej czarne. Ale nie o to chyba chodzi.

Poprosilem Cie o podanie odleglosci. To zamiast to zrobic wolales snuc teorie...bledne.

No i zrob foty rownie szczegolowo jak ja, jak ta Twoja lampka swieci. Jak Greg, Bocian i reszta ludzi. Chce zobaczyc +50m jasnosci jak u mnie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dość długi temat, więc nie czytałem wszystkich odpowiedzi. ;)

Widzę, że często polecana jest Mactronic Bike Pro NOISE 500. I ja przyłączam się do tego. Według wielu testów ta lampka w swojej kategorii cenowej jest bezkonkurencyjna. Ja bez obaw jechałem 30-35 km/h w różnym terenie (drogi lokalne poza miastem, ścieżki leśne i parki) i czułem się bardzo bezpiecznie. Ciężko mi jednak porównać ją z innymi produktami przeznaczonymi do jazdy rowerem. Do tej pory miałem tylko doświadczenie z czołówkami górskimi (Petzl Tikka XP oraz jakiś model Black Diamond).

Najczęściej lampka kosztuje ok. 279-289 zł, ale można trafić na promocję. Ja dostałem na nią rabat przy kupnie roweru, więc kosztowała mnie ok. 250 zł. Dość długo zastanawiałem się czy naprawdę warto wydawać aż tyle pieniędzy na oświetlenie. Po pierwszym użyciu nie miałem już takich wątpliwości. Zdecydowanie WARTO !!!

Lampka zasilana jest dedykowanym akumulatorem, który wymaga ładowania ładowarką, dostarczaną w komplecie z lampką. Można jednak dokupić drugi akumulator. Wydaje się to być rozsądną, choć nieco droższą alternatywą dla baterii AA / AAA.

PS. Przy pierwszym użyciu warto poświęcić chwilę czasu na dokładne wyregulowanie uchwytu i - tym samym - odpowiedni kąt padania wiązki światła. W razie potrzeby konstrukcja zacisku pozwala też na bezproblemową korektę nawet w trakcie wolnej jazdy.

Napisano

Domyślam się, ale odnosiłem się do pierwszego postu, w którym autor chciał mieć zasilanie bateryjne.

Swoją drogą dla mnie jako nowicjusza był to drobny przeskok i zmiana filozofii lampkowej :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Akurat error wywalił jak postowałem  :verymad:

Trochę mnie tu nie było, a nic jeszcze nie kupiłem, bo sezon szybko w tamtym roku skończyłem. Jednak teraz już pasuje coś koniecznie żeby z II zmiany bezpiecznie wracać. Jak te latarki z bateriami AA/AAA są za słabe a za jakąś lepszą pewnie trzeba trochę hajsu wyłożyć, więc latarka mogłaby być jakaś z tym zasilaniem Li-ion 18650. 200 zł chyba byłbym w stanie wyłożyć, w tej kwocie to może i brat by się prędzej dorzucił abym nie musiał pełnej płacić.

http://allegro.pl/latarka-rower-edc-x1-xm-l2-t6-3c-850lm-program-i4075290223.html

lub

http://allegro.pl/latarka-solarforce-l2p-cree-xm-l-programowalna-i4075283941.html

Która z powyższych jest warta kupna? Do tej pierwszej przynajmniej wiadomo jaki uchwyt dodatkowo dokupić.

Odnośnie kwestii EDC - cóż raczej w tej cenie ciężko o coś typowego na rower. Myślę, że jako rowerzysta również jestem narażony na oślepienie, kierowcy nie muszą kto wie ile na liczniku mieć. W dodatku jakbym światło miał skierowane w dół aby oświetlać ciemności żeby do rowu nie wpaść a moc latarki ustawiona poniżej 100% mocy to myślę, że nie stwarzałbym niebezpieczeństwa dla innych. 

Innych opcji niż te powyższe w tym przedziale chyba nie znajdzie, więc proszę jeszcze o ewentualne korekty, bo pasuje szybko zamówić i sprawdzić czy nie będzie latać na kierownicy  :)

Napisano

Ja rozważałem EDC X1 i Convoy S2. Wybrałem tego drugiego, bo w full opcji kosztował mnie 145pln a u Grega musiałbym zapłacić 25pln więcej za EDC X1. Światła tyle samo, emiter ten sam.

Kupuj z emiterem 4C, bardzo przyjemna barwa światła.

Napisano

Wg opisu czas pracy 3h oznacza, że w diodę idzie 1A w trybie max, czyli 1/3 tego, co może iść w diodę w latarce od Dariusza.

A samo ogniwo też nic nie warte, 3000mAh to bujdy na resorach.

Napisano

To wychodzi, że to jakaś podróbka tej twojej? Kurde pasuje jeszcze coś już z akumulatorami, bo tak patrzę na te EDC X1 to ogniw nie dają, a mało one nie kosztują.

Napisano
Trelock

Mam latarkę tej firmy i muszę przyznać, że bardziej zmarnować pieniędzy nie mogłem, bo to nie świeci, ani nie jest wygodne, a  z bateriami jest tylko kłopot. O samym tandetnym wykonaniu mocowania, wypadających bateriach z obudowy razem z diodą nie będę wspominał.

Taktyczna latarka do jazdy po drodze wcale nie musi być ustawiona tak, by walić kierowcom po oczach, a latarka rowerowa z milionem certyfikatów źle ustawione też może być irytująca dla nadjeżdżających z naprzeciwka. Przecież światło można puścić  do dołu i w prawo, a moc zredukować na minimum, wszystko zależy od dobrej woli użytkownika. Takie ustawienie daje nam latarkę, którą można jeździć długimi godzinami bez wymieniania akumulatora, ale jak będzie potrzeba to urządzenie przekręcamy na wprost do góry, włączamy pełną moc i możemy jechać po najczarniejszym lesie. Żadna latarka rowerowa nie daje tyle światła, by jechać po lesie, a w szczególności ciemny Trelock, co niby ma moc, bo na czterech paluszkach świeci.

Osobiście mam jakąś tandetę z dumną nazwą Trustfire za 50 PLN i sobie bardzo chwalę, bo światła daje więcej niż się spodziewałem (coś ponad 500 lm), a jak zgubię, czy zniszczę (obudowa jest prawie niezniszczalna) to nie będę się przejmował, że straciłem kilkaset złoty i kupię następną. Nie dość tego, że światła może dać sporo, to jeszcze przy słabszych trybach świeci naprawdę długo. Jeżeli chodzi o oślepianie to mam świadomość i ustawiłem snop światła w ten sposób, że nikomu się krzywda nie dzieje.

Ps. Przepraszam, ale coś mi się pokićkało, bo czytałem wątek od początku i odpisałem na post sprzed prawie roku. Nie zmienia to jednak mojego podejścia do latarek rowerowych.

Napisano

Przecież światło można puścić do dołu i w prawo, a moc zredukować na minimum

I za przeproszeniem, g.. widzisz (choć to i tak plus ;) ), więc wypasiona latarka robi za pozycyjne.

Jeżeli wspominasz Trelocka, to wypadałoby podać model, bo tak samo można zjechać/zachwalać innych producentów po doświadczeniach z jednym modelem.

Napisano

ja śmigam na mactronic noise 500 mocno daje rade. na maxa ustawiona głównie na mocno wyboistych trasach, tak tk na drugim poziomie ok 280lumenow wg producenta. czas działania zadowalający jeszcze nis bło sytuacji źebym nie dał rady wrócić do domu, zawsze mozna obniźać poziom jak widać ze bateria pada o jeden niźej mviej wdac ale dalej świeci :)

Napisano

Witam,

Ja bym polecił TANK 007 TK737. To latarka ale małe rozmiary idealne na rower. Regulowane skupienie działąjące z dużym oporem - nie mam mowy że samo się przestawi. Zasilanie 3xAAA albo akumulator 18650.

Witam. Mam dylemat latarkowy gdyż nie mam pojęcia którą na przód kupić. Mam Sigmę Eloy, ale ona jest dość słaba jak jadę szybciej ulicą nocą, poza tym nie wiem nawet jaką ma moc, bo nie pisze o tym producent, w każdym razie za dużo światła nie daje. Uchwyt też nie za ciekawy, nieraz muszę trzymać ją jedną ręką aby odpowiednio przyświecić drogę.

Miałem kupić coś do 100 zł albo lekko powyżej no i myślałem nad którymiś Cree, ale skoro to tylko diody to pieron wie jak sprawują się ogólnie takie latarki, a ludzie piszą, że się szybko grzeją. Miałem również upatrzonego MacTronic SCREAM 243 lm BPM170L.

Tylko jedna sprawa - w sumie nie wiem czy będę jeździł tak często nocą, więc nie wiem czy potrzeba mi coś super profesjonalnego czy lepiej coś tańszego, a dobrego. A może po prostu kupić solidną latarkę? (również na AA / AAA). Słyszałem, że dobre latarki ma firma MagLite. Wg mnie ciekawe są również lampki Noise 300/500 oraz Roxim RX5.

Co ważne odnośnie parametrów latarki jaką chciałbym wybrać:

- zasilanie baterie AA / AAA

- stały uchwyt do roweru (a lampka żeby łatwo się zdejmowała, a widzę, że Noise 300/500 chyba są pozbawione tejże opcji szybkiego zdejmowania)

- dobra moc w przystępnej cenie

- wykonanie w miarę solidne, aby lampka się nie przegrzewała.

Budżet - max 250 zł.

Nie znalazłem pomocy jak dotąd konkretnej, więc zakładam swój temat. Proszę o pomoc.

post-172866-0-33984900-1395765376_thumb.jpg

Napisano
elano1000

Convoy'a s2 najbardziej opłaca się kupić bezpośrednio z Chin za około 50zł lub za 120zł kupić już zmodyfikowaną latarkę z forum o tej tematyce.

Z tej aukcji nie opłaca się kupować bo za tą kwotę dostajesz zwykła nie zmodyfikowaną latarkę i nie wiele warte akcesoria. Akumulatory faktyczną pojemność mają dwa czy nawet trzy razy mniejszą niż to co jest napisane na samym akumulatorze. Ładowarka tania i może być ryzykowna. W takiej ładowarce czasem strach ładować bo akumulatory li-ion źle ładowane mogą wybuchnąć czy zapalić się. Dodatkowo ta ładowarka z aukcji ma sterownik który może dać tylko 1050mAh czyli nie będzie tak jasno świecić jak by mogła.

A co do tego co wybrać. To proponował bym latarkę convoy s2/m1 z Chin za 50zł bądź zmodyfikowaną za 120zł, do tego akumulatory z forum o latarkach za 10zł/sztuka (ogniwa sprawdzone i realną pojemnością), jakaś w miarę tania ładowarka i najtańszy uchwyt rowerowy.

ledovo24

Chyba żadna latarka z zoomem nie będzie tak dobra jak zwykła latarka bez zmiany skupienia światła. Szczególnie że w latarkach z zoomem nie będzie tyle światła co w innej bo przez to że część latarki jest ruchoma to chłodzenie diody jest znacznie gorsze niż normalnie. I większości takich latarek te diody nie są też montowane na dobrym podłożu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...