Skocz do zawartości

[Lampka przednia] Dobre oświetlenie podczas szybszej jazdy rowerem - max 250 zł

elano1000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy założeniu, że lampka jest w stanie wyciągnąć z diod wszystko co się da, czyli te 3A/diodę, to do odprowadzenia będzie c.a. 20W mocy w cieple. Podczas jazdy obudowa da radę to rozproszyć. Z postojami będzie smutno. Pal sześć głowa i kask ;) diody się ugotują...

• Mod Team
Napisano

Czyli generalnie te kitajskie 3 diody powinny spokojnie zapokoić potrzeby na dobre doświetlenie w totalnych ciemnościach, przy założeniu - w trybie Low i Medium na postajach i 100% w trakcie jazdy? 3h-4h ciągłego działania w takim trybie to jak rozumiem przynajmniej 2 takie pseudo ogniwa 8.4v 6400mAh, jakie są w zestawie?

@demek - będę wdzięczny za wspomnianego linkacza.

Napisano

Sadze, ze jeden starczy na ponad 2h. Wiec dwa na ponad 4.

Na video lampka jak dales, przynajmniej obudowa. Jesli tak swieci to niech moc bedzie z Toba :D

Napisano

Pava to lampka typowo miejska.

Ma 25 lux.

Ile to lumenów - 120, 150?

Z całym szacunkiem ale lampki tego typu to już jednak przeżytek.

Teraz rządzi generacja Cree i baterii 18650.

Techniczna ewolucja idzie szybko do przodu.

Sam mam XP-G R5 traktowaną 2A i to jest minimum potrzebne żeby pojeździć po lesie.

Daje pewnie ok 450 lm.

Następna będzie na pewno XM-L2.

Natomiast polecam na rower lampki z  "zoomem"

Można ustawiać światło tak jak potrzeba do danego terenu.

Szybka prosta droga - strumień długi.

Kręta leśna - szeroki oświetlający zakręty.

Obowiązkowo też daszek przeciw oślepianiu.

Napisano

Natomiast polecam na rower lampki z "zoomem"

Lampki z zoomem średnio, żeby nie powiedzieć wcale, nadają się na oświetlenie rowerowe.

Napisano

Bo świecą "kuliście",  zoom lubi łapać luzy (puszczają uszczelki) i potem na dziurach zoom sam się przestawia.

Nie we wszystkich przypadkach (np zoom na gwincie nie łapie takich luzów jak ten przesuwany - na uszczelkach gumowych).
Latarki średnio nadają się na rower... ale to temat rzeka.

Napisano

Ma 25 lux. Ile to lumenów - 120, 150?

Może mieć 100 jak i 1000. Tego się nie da przeliczyć tak łatwo, a i sensu nie ma. Jak chcesz więcej to lepiej przenieść się tu: http://www.forumrowerowe.org/topic/152587-oswietlenie-jednostki-jasnosci-swiatla/

Natomiast polecam na rower lampki z "zoomem"

Kręta leśna - szeroki oświetlający zakręty.

W tym sęk, że jest i tak bardzo wąski.

W skrócie lampki typu "zoom" mają kiepski rozkład światła na rower. Mają dobry stosunek ceny do ilości światła, ale nic poza tym.

Napisano

A nie nadaja sie bo?

Bo max szeroki zoom i tak jest za wąski, bo max skupienie jest zbyt skupione, bo nie mają szczątkowej choćby optyki, bo mają soczewę zamiast szkiełka i tracą kupę jasności plus zwykle najpodlejsze diody plus to co napisali Zekker i Comrat plus 1001 innych powodów.

Napisano

Ja mam z zoomem i swieci szeroko, nie jest na najpodlejszej diodzie, soczewke wymienilem na lepsza, zoom sie nie zmienia sam bo dobrze metal ja dociska.

Pewnie znow mialem mega fart i trafilem na super hiper wyjatek.

Albo jest mega wyjatkowy bo na szybkich zjazdach zdala egzamin.

Tak, zdaje sobie sprawe, ze tych z zoomem nadajacych sie do czegos jest niewiele.

Napisano

Nie pisz głupot, zarówno u ciebie jak i u mnie rozkład światła widać na zdjęciach, w dodatku moje jest gorszej jakości, a i tak widać jak wielka jest różnica ...

Napisano

Ja glupot nie pisze. Cenie swoje zeby i nie ryzykowalbym z czyms co swieci slabo albo ciut za slabo. U ciebie jest troche wiecej pustej przestrzeni dlatego zrobie snoop z gory aby rozwiac watpliwosci. Tyle i az tyle.
Uzytkownik Bulbacz widzial jak to daje.

A najistotniejsze jest to, ze gdyby swiecila za slabo to bym jej sie pozbyl i szukal dalej.

Napisano

Pewnie znow mialem mega fart i trafilem na super hiper wyjatek.

Patrząc po zdjęciach, to tak jest to wyjątek. Do tego ingerowałeś w optykę.
Napisano

Ja glupot nie pisze. Cenie swoje zeby i nie ryzykowalbym z czyms co swieci slabo albo ciut za slabo. U ciebie jest troche wiecej pustej przestrzeni dlatego zrobie snoop z gory aby rozwiac watpliwosci. Tyle i az tyle.

Uzytkownik Bulbacz widzial jak to daje.

A najistotniejsze jest to, ze gdyby swiecila za slabo to bym jej sie pozbyl i szukal dalej.

To, "jak daje" zależy od indywidualnej wrażliwości oczu. 

Dla mnie "nie daje" lampa o mocy 2000 lm. 

Napisano

Ale kolega kupil (co jest opisane w minitescie) i swieci tak samo. Na zdjeciach z optyka orginalna bo z tym co dokupilem to jakby testowac dwa auta, jedno nieruszane, drugie po chipie. Badzmy fair.

Ja nie mowie, ze ona jest super, hiper zaista i w ogole najlepsza co mozna kupic. Dobry + mozna spokojnie dac.

Nie mowie, ze jest dobra bo wydalem na nia pieniadze a mowie tak bo spelnila moje oczekiwania.

Kolego Rulez, rzuce beam na na moj blok, z jakiej chcesz odleglosci?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...