anthrax84 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam. Mam pytanie odnośnie hamulców. Jestem świeżym posiadaczem hamulców tarczowych i mam małe doświadczenie w tym temacie. Hamulce to Deore M596 F/R - klocki oryginalne dołączone w zestawie Czy to normalne, że klocki osadzone w zaciskach mają delikatny luz? Pytam, ponieważ przy lekkim naciśnięciu klamki (koło zablokowane) z hamulców dobiegają głośne stuki (uderzenia) klocków o zacisk. . Przy mocniejszym dociśnięciu klamki stuki ustają. Podczas jazdy problem w ogóle nie występuje. Czy to normalne, czy ten luz klocków jest zbyt duży? Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Nie wiem czy normalny luz to jest zbyt duży, ale na pewno luz pomiędzy zaciskiem a klockami występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Jakiś tam luz musi być, bo byś klocków pewnie nie wsadził, jakby były na ciasno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nomosz Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Ja mam te hamulce, lekki luz jest ale nie taki żeby było słychać stuki. Wyjmij je obejrzyj czy sa dobrze wsadzone i zmontuj ponownie, moze sie zle ułozyły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anthrax84 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Ja mam te hamulce, lekki luz jest ale nie taki żeby było słychać stuki. Wyjmij je obejrzyj czy sa dobrze wsadzone i zmontuj ponownie, moze sie zle ułozyły Dzięki za radę. Później zobaczę jak to wygląda po wyjęciu klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 luz jest rzeczą normalną. Jeśli masz piasty z mocowaniem centerlock - sprawdź dokręcenie tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Też mam Deorki 596 i też na początku miałem stracha o te luzy, objawiało się to stukaniem przy poruszaniu kołem przód-tył, na szczęście teraz już jest troszkę lepiej Kumpel w nowych hydraulikach ma to samo więc to chyba standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anthrax84 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Wyciągnąłem klocki. Zamontowane były prawidłowo. Po prostu są one mniejsze od otworów w zacisku, więc będzie stukać. P.S. Tarcze mam montowaną pod 6 śrub (sprawdzone - dorkęcone:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.