Marcin123321 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam Mam w swoim rowerku hamulce magura hs 33 ale nie posiadam osłon do hamulców. Gdzie można coś takiego kupić??? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Co to są osłony do Hs 33? Nie mam pojęcia o czym piszesz. Może chodzi o "podkowy" - boostery usztywniające konstrukcję? W Polsce nie ma chyba obecnie dystrybutora tej firmy, pozostaje więc polowanie na allegro lub pisanie do np niemieckich sklepów albo bezpośrednio do producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Dwa tygodnie temu widziałem kilka aukcji w różnych kolorach, a wysyłka była z raichu. Właśnie sprawdziłem i nie ma ani sztuki, więc prawdopodobnie rzeba poczekać aż sprzedawca wystawi ponwnie. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin123321 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Tak chodzi o boostery. Czy to jest koniecznie potrzebne?? Czy można dać zwykły aluminiowy booster??? Jeszcze mam jedno pytanie bo spotkałem się z dwiema nazwami buster i booster czym to się różni?? Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Moim zdaniem bez boosterów hsy hamują słabo - rozginają ramę i widelec. Zwykły aluminiowy? Jeśli będzie pasował to oczywiście - problem w tym że taki firmowy Magury pozwala ściągnąć jedną stronę hamulca przy złapaniu kapcia bez konieczności demontażu i rozkręcania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin123321 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Jest na sprzedaż booster. http://tablica.pl/oferta/boster-magura-mocowania-hamulca-ID30uTl.html#71494c12e8 Niestety ze zdjęć wynika, że ma trochę nadłamany zaczep. Powinny być dwie dziurki oddzielnie a zrobiła się jedna duża. Zastanawiam się czy to nie będzie przeszkadzało?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Nie jest czasem tak ze bez firmowego bustera HS'y zwyczajnie nie działają ? Z tego co pamiętam jak miałem HS11 to zamontowane na piwoty potrzebują być złapane górą aby sie nie rozchylały. Firmowy buster zapewnia w swojej konstrukcji otwory które trzymają szczęki podczas hamowania, ten buster (z kompletu HS 11) konstrukcyjnie nie ma żadnego wpływu na sztywność widelca czy tylnego trójkąta. Dodatkowy buster podobny do tych z oferty owszem usztywnia nam ramę i widelec w okolicy piwotów, ale nie zapewnia poprawnego montażu szczęk Magury na rowerze. Nie widzę tam otworów pod górne zaczepy szczęk. Szybki research po grafikach google http://images.internetstores.de/products/Magura_HS_33_1024x768.jpg Tak wygląda buster montażowy na HS'y, teraz pytanie czego ci potrzeba :-) Pozdro TapaTalknięte z Żelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Szczękowe Magury były też sprzedawane w wersji bez boostera, jednak brak tego akcesorium dość mocno upośledza efektywność hamulca. W zestawie z "tablicy" znajduje się starszy model boostera i spełnia on w 100 procentach przeznaczoną mu funkcję, ma jednak jeden feler - uniemożliwiał montaż opon o większej szerokości niż dawne typowe opony mtb, czyli w rozmiarze maksymalnym 2,1. Nowy model został przesunięty za adaptery (mocowany jest między nimi a podkową widelca) i umożliwia używanie opon szerszych. Nowy booster jest jednak mniej efektywny od starego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin123321 Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Mam jeszcze jedno pytanie. Magury mam pierwszy raz. Do czego służy śrubka przy klamce?? Mam taki problem gdyż w przednim hamulcu jeden klocek się rusza a drugi nie. Co może być tego przyczyną??? Jak to naprawić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Która śrubka? Klocki nie muszą się ruszać tak samo, jeśli jeden wysunie się więcej i dotknie obręczy przy hamowaniu to drugi zrobi to chwilę później. Chyba że jeden nie rusza się wcale, to oznacza problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin123321 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Mam taką czerwoną gwiazdkę przy klamkach?? Mam jeszcze jedno pytanie: Jak poprawić silę hamowania bo przedni hamulec magury hamuje gorzej niż mój v brake. Nie podnosi nawet tylnego koła przy maksymalnym docisku. Przy hamowaniu troche piszczy i słabo hamuje jak to naprawić??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Czerwona "gwiazdka" jest odpowiedzialna za regulacje skoku klamki. Słaba moc może wynikać z braku boostera, brudnej obręczy, zużytych/brudnych klocków, zapowietrzenia hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.