szliri Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Witajcie, znalazłem dosyć rozbudowany kalkulator wyliczający zapotrzebowanie kaloryczne, przeważnie mamy do czynienia z 3-4 rubrykami do wypełnienia, tutaj jest sporo więcej. http://www.exrx.net/Calculators/CalRequire.html - Mam nadzieje, że się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Mam wrażenie że zawyża, przynajmniej BMR mi podał 300 kcal więcej niż inne kalkulatory. A to sporo, bo trzymając się teorii bilansu kalorycznego utyję około 10kg na miesiąc trzymając taką nadwyżkę kalorii. Ale oczywiście teoria, że to nadwyżka kaloryczna ściśle odpowiada za naszą nadwagę to bzdura, i dlatego im więcej zmiennych uwzględnia taki kalkulator, tym bardziej jest oderwany od rzeczywistości. Tego typu narzędzia są wyłącznie orientacyjne, a co za tym idzie, im niby są dokładniejsze, tym bardziej wprowadzają w błąd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkiggy Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Ale 300kcal dziennie to 9000 kcal miesiecznie. Wiec przytylbys niecale 3 kg a nie 10 skoro 1kg=3500 kcal. Co nie zmienia faktu ze lepiej takim kalkulatorom nie ufac w 100% a traktowac je jedynie orientacyjnie. Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Przepraszam, źle policzyłem . Jedno zero mi się omsknęlo, bo kilogram tłuszczu w ciele to 7-9 tys kalorii w zależności od źródła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkiggy Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 No wlasnie ja tez zle policzylem hehe ;-) Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Z tego co wiem to 6000kcal to 1kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 No nie, gram tłuszczu ma 9 kcal. Ale że "tłuszcz" w organiźmie to nie jest czysty tłuszcz, to różnie się to przelicza, zależy jak komu pasuje. Ale ogólnie waha się to w granicach 7-9 tys kcal/kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wxm Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Z tego co wiem to 6000kcal to 1kg A nie 7tys? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Możliwe, że 7 tysięcy wszystko zależy od tego ile mamy tłuszczu w organizmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.