Skocz do zawartości
  • 0

[opony bezdętkowe] Nieszczelność. Alexrims XDlite + Rubena scylla tubeless supra

Gość Staszeq

Pytanie

Gość Staszeq
Napisano

Cześć wszystkim, czytam forum od pewnego czasu i w końcu nadszedł czas zadać pierwsze pytanie.

W moim świeżo kupionym BMC Speedfox SF03 były założone zwykłe opony z dętką, ale zużyte. Dlatego poprosiłem sprzedawcę o założenie opon bęzdętkowych - polecono mi i dobrano rubena scylla tubeless supra. Jeździ się na nich super. Jest tylko jeden problem. Uszczelnienie tylnego koła. Na samym początku było nabite około 50psi jednak po dwóch dniach spadło do 20. Wiem że optymalną wartością jest trzymanie się między 30-40psi (2-2,5bar) i tak też dopompowuję ale po dwóch-trzech dniach znowu spada. Nasmarowałem obręcz mydlinami żeby sprawdzić czy gdzieś jest nieszczelność ale nic nie znalazłem. Co polecacie żeby sprawdzić/zrobić żeby powietrze nie umykało? Dolać mleczka? Zawieźć z powrotem do serwisu żeby się temu przyjrzeli? Jakieś inne pomysły mile widziane.. Przednie koło trzyma dość dobrze.

Za odpowiedzi dzięki!

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Ile mleczka wlano? Teoretycznie przy takim ubytku w oponie TLR powinno być widać nieszczelność. Sprawdź także sam wentyl ( jego wkład) czy jest dobrze dokręcony. Choć zdrugiej strony Moje Rubeny ( Charybdis) też nie trzymają ciśnienia - muszę dopompowywać co 3-4 dni - szczególnie po dłuższym nieużywaniu.

Gość Staszeq
Napisano

Wlano po 60ml do każdej. Wentyl po sprawdzeniu trzyma dość dobrze w feldze, sprawdziłem go tez mydlinami i powietrze nie ucieka. Wczoraj dość mocno rower w górach wytrząsłem we wszystkich możliwych płaszczyznach więc mam nadzieję że to co miało to się uszczelniło :)  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...