Skocz do zawartości

[Opona] Schwalbe Big Apple 2,35 w teren

BudekPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Myślę nad zakupem kompletu opon. Moją uwagę przyciągnęło "jabłko" - ale nie iPhone tym razem :) .

Jeżdżę dużo rowerem - nie da się ukryć. Zazwyczaj więcej szosy i szutrów niż typowo ciężkiego terenu - toć jestem z Wielkopolski...

U braci Banach czytałem "mini" recenzję tych opon.

Ale chciałbym się wam podpytać czy na lekko utwardzone drogi gruntowe i szosy ta guma będzie ok? Na maratonie dam radę?

Początkowo chciałem Geaxy Saguaro 2,2 ale Apple bardziej kusi w specyfikacji w/w + dętki light.

Co o tym sądzicie?

PozdROWER.

To łysa opona, ale jak lubisz ekstremalne wrażenia....

Poza tym ten sam efekt można chyba osiągnąć na każdej zużytej oponie mtb.

Jak będziesz się poruszał jedynie na wprost, bez podjazdów i innych grawitacyjnych wybryków to możesz chyba na wszystkim.

Wszystko przez pewien wpis:

http://banachbrothers.pl/index.php/2-pulpit/212-objetosc-opon-mtb

Ps. Nie chcę robić reklamy...

Ale rzeczywiście podaruję sobie tą gumę bo droga jak smok i kupię sobie Saguarki.

Ostro bym się wkurzył gdybym dał 100 zyla za jedną gumę i by była gorsza od chińskich braci...

A tak w podobnej cenie zwijane Geaxy.

Dzięki za uświadomienie mnie!

PozdROWER.

Wyniki testu potwierdzają jej przeznaczenie. Rower miejsko/podmiejski. Warto zauważyć przy jakich ciśnieniach prowadzony był test... 1.2 bar - to praktycznie flak dla każdej innej opony. Dobre sprawowanie się na szutrach, piaskach i leśnych ścieżkach opona zawdzięcza niskiemu ciśnieniu i przez to dużej powierzchni kontaktu z podłożem... Nie mniej jednak całokształt testu wypadł kiepsko, bo tylko 3+. Oczywiście w pewnych warunkach może się sprawdzić, ale jako opona ogólnego przeznaczenia do roweru MTB to raczej bym się nie zdecydował.

• 1 miesiąc temu...

Jak sobie popatrzyłem na tą oponę, to aż mi się zimno zrobiłona myśl o mocnych zakrętach. Może to i fajne w rpostej jeździe po korzeniach, ale jak tym skutecznie wjechać po niepewnej ściółce pod stromą górkę? Do prawdy dziwna opona. Z jednej strony komfort i trakcja, z drugiej ten kompletny brak klocków... Widziałbym to w jakiejś przełajówce z dużym nastawieniem na suchy las. Do MTB niet.

Do prawdy dziwna opona. Z jednej strony komfort i trakcja, z drugiej ten kompletny brak klocków..

Ta opona nie jest dziwna. Dziwnie jej użyto.

Tester chciał sprawdzić jak ta opona poradzi sobie w takim a takim terenie. Raz poradziła sobie dobrze raz niekoniecznie dobrze. 

Do tego warto mieć na uwadze kto testuje oponę - zapewnie ma niezłą technikę.  

To tak samo jak trial na szosie, (filmy z yt), czy wszelkie inne dziwne rzeczy wykonane sprzętem nieprzeznaczonym do nich. I raczej nikt kto ogląda nie twierdzi że to fake.

Zazwyczaj więcej szosy i szutrów niż typowo ciężkiego terenu - toć jestem z Wielkopolski...

Na maratonie dam radę?

do spokojniejszej jazdy dadzą radę w wszędzie, tak jak większość opon ( :icon_arrow: @tobo) , choć osobiście sparowałbym z czymś agresywniejszym z przodu :icon_cool:

+ http://www.dionridesbikes.com/2010/11/schwalbe-big-apples-on-trails.html  {testował na 30 psi ....= 2 bary?}

na maratonie czy chcąc się ścigać to:

- <patrz przedmówcy>, zwłaszcza IMHO co do przyczepności na mokrym, glinie czy błocie

ponadto:

- to stara wersja big-apple - nowa ma zupełnie inny bieżnik

- zwróć uwagę na schwalbe BIG BEN http://www.rivbike.com/product-p/tben.htm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...