kporys Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Witam, szukam solidnego amortyzatora, który będzie "działał" przy mojej wadze 65kg. Co polecacie w tym budżecie? Raidon? Epicon? Dobrze jakby amortyzator był nowy, jednak jeśli będzie używany w dobrym stanie, to również wchodzi w gre. Zależy mi żeby miał te 100mm skoku i wybierał w miarę dobrze jakieś kamienie itp. Na razie patrzyłem właśnie na Raidona, którego można dostać już od 430zł w wersji LOD oraz na Epicona, który nie wiem czemu tak podrożał ostatnio (kiedyś ok. 500zł, a teraz ok. 700zł...) Off: Aktualnie mam XCM'a z przebiegiem 2,1kkm, który ma 3 miesiące i zastanawiam się czy nie wyjąć elastomera w celu zwiększenia zakresu jego pracy. Wpadłem na ten pomysł, ponieważ nie wiem czy nie stracę gwarancji, kiedy zmienię amortyzator na inny. Tak a'propos, wie ktoś jak odkręcić ten korek z regulacją twardości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crissu Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Raidon może być dla ciebie za mało czuły, a spuszczenie dużej ilości powietrza poskutkuje zmianą geometrii. Sam posiadam ten amor tyle że ważę 82kg. i pode mną się ładnie gnie. Można jeszcze spróbować zalać golenie olejem jak ktoś pisał w jednym temacie (powinno to powodować większą czułość i płynność działania dla lżejszych osób. Co do epicona to czytałem, że szybciej reaguje ale nie wiem jak się gnie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noga Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 W tych pieniążkach najlepszy by był Epicon, tylko w tym problem że na allegro już ich nie ma po niecałe pięcet złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Co powiecie na ten amortyzator? http://allegro.pl/spinner-aeris-300-26-czarny-1759g-wyprzedaz-i3452194916.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 regulamin forum 2i - treśc cytatu usunięta przez moderatora Na tym nie jeździłem, ale ktoś tu ma i polecał. Ja natomiast mam Spinner SW7, ważę 60kg i jego praca mnie zadowala w 100%, a zmieniałem z XCR'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 daje radę tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Niby SW7 ciekawy, jednak boję się utraty gwarancji, a w razie pęknięcia ramu (stfu!), mogą nie uznać gwarancji ze względu na mniejszy skok amortyzatora Niby SW7 ciekawy, jednak boję się utraty gwarancji, a w razie pęknięcia ramu (stfu!), mogą nie uznać gwarancji ze względu na mniejszy skok amortyzatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Dajesz wtedy samą ramę bez widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorex Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Co powiecie na ten amortyzator? http://allegro.pl/spinner-aeris-300-26-czarny-1759g-wyprzedaz-i3452194916.html Dziś w miejsce SR XCM zamontowałem dokładnie taki amortyzator i muszę powiedzieć, że jak dla mnie to rewelacja (ważę 80kg). Po przycięciu rury sterowej Spinner waży 1750 gram (vs. 2635 gram XCM) za trochę ponad 400 stówki. Spadek wagi jest wyraźnie odczuwalny - rower rzeczywiście sprawie wrażenie lżejszego i trochę lepiej się rozpędza. Jeśli chodzi o amortyzację, to w porównaniu do XCM to niebo a ziemia. XCM całkowicie nie radził sobie np. z kostką brukową - cały rower wpadał w olbrzymie wibracje. Teraz są to tylko lekkie drgania. XCM na wyboistej polnej drodze solidnie podskakiwał - Spinner łagodnie kołysze rowerem. Nie jeździłem żadnym rowerem z amortyzatorem z wyższej półki, więc nie mam kompletnego porównania, ale z tego Spinnera Aeris po kilkunastu kilometrach jestem bardzo zadowolony . Zobaczymy jak będzie z wytrzymałością. Jednak jak za tą kasę - osobiście polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 A mam pytanie, gdzie kupowałeś ten amortyzator? To wersja z 30mm czy 32mm goleniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorex Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 A mam pytanie, gdzie kupowałeś ten amortyzator? To wersja z 30mm czy 32mm goleniami? Dokładnie od tego sprzedawcy co w poście wyżej. Amorka miałem już 24h po zakupie (kupiłem przed 10 rano). Z tego co było napisane na aukcji, to golenie mają 30mm - osobiście nie mierzyłem. Zastanawiałem się nad Raidonem, ale był 100 zł droższy i 0,5 kg cięższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 10 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Umh, spinner Aeris 300 = golenie 30mm Spinner Aeris 320 = golenie 32mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 http://www.centrumrowerowe.pl/p,amortyzator-raidon-lod-2011-sr-suntour,45846.html?qrtc_slt=slt_last_view_cr&qrtc_tpl=tpl_last_view&qrtc_typ=hst&qrtc_pos=1 Znalazłem też takiego Raidona za chyba przyzwoitą cenę? Czy luzy w tych lepszych amortyzatorach również się pojawiają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noga Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 może poświęć czasu na poszukanie jakiegoś używanego amorka. Gdyby twój budzet się podniusł do 600,650 zł mógł byś nabyć RS Rebe, R7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Nie wiem jak w nowych wersjach ale w starym raidonie po 4kkm luzów brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 @jasinski21444, z tego co widziałem to sprzedawałeś dokładnie tą wersję Raidona ostatnio. Jak oceniasz jego pracę, ile ważysz? Często trzeba go serwisować? Golenie nie rdzewieją jak w XCMie? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 75kg . Mimo że jeżdzony w od stycznia do maja w zimie i soli golenie nie zardzewiały . Prace oceniam na db , liści nie wybiera ale robi dobrą robote . Ja serwis pierwszy po zimie a potem po 3500kkm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 To w sumie za 400zł wydaje się niezły zakup, ale pytanie czy Aeris 300 chodzi lepiej? Bo widziałem, że go teraz używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Aeris 300 pracuje w sumie podobnie do raidona . Aeris bardziej buja od raidona. Po kupnie z ciekawości rozebrałem spinnera i w środku w dolnych lagach miałem grube opiłki metalu więc sam nie wiem . W dodatku naklejki nie są pod lakierem bezbarwnym więc łatwo je uszkodzić Ja bym wybrał poprostu to co tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.