Skocz do zawartości

[amortyzator] Powietrzny pod 65kg ~ 500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam solidnego amortyzatora, który będzie "działał" przy mojej wadze 65kg. Co polecacie w tym budżecie? Raidon? Epicon? Dobrze jakby amortyzator był nowy, jednak jeśli będzie używany w dobrym stanie, to również wchodzi w gre.

Zależy mi żeby miał te 100mm skoku i wybierał w miarę dobrze jakieś kamienie itp.

Na razie patrzyłem właśnie na Raidona, którego można dostać już od 430zł w wersji LOD oraz na Epicona, który nie wiem czemu tak podrożał ostatnio (kiedyś ok. 500zł, a teraz ok. 700zł...)

Off: Aktualnie mam XCM'a z przebiegiem 2,1kkm, który ma 3 miesiące i zastanawiam się czy nie wyjąć elastomera w celu zwiększenia zakresu jego pracy. Wpadłem na ten pomysł, ponieważ nie wiem czy nie stracę gwarancji, kiedy zmienię amortyzator na inny. Tak a'propos, wie ktoś jak odkręcić ten korek z regulacją twardości?

Raidon może być dla ciebie za mało czuły, a spuszczenie dużej ilości powietrza poskutkuje zmianą geometrii. Sam posiadam ten amor tyle że ważę 82kg. i pode mną się ładnie gnie. Można jeszcze spróbować zalać golenie olejem jak ktoś pisał w jednym temacie (powinno to powodować większą czułość i płynność działania dla lżejszych osób. Co do epicona to czytałem, że szybciej reaguje ale nie wiem jak się gnie. Pozdro

Niby SW7 ciekawy, jednak boję się utraty gwarancji, a w razie pęknięcia ramu (stfu!), mogą nie uznać gwarancji ze względu na mniejszy skok amortyzatora ;)

Niby SW7 ciekawy, jednak boję się utraty gwarancji, a w razie pęknięcia ramu (stfu!), mogą nie uznać gwarancji ze względu na mniejszy skok amortyzatora ;)

Dziś w miejsce SR XCM zamontowałem dokładnie taki amortyzator i muszę powiedzieć, że jak dla mnie to rewelacja (ważę 80kg). Po przycięciu rury sterowej Spinner waży 1750 gram (vs. 2635 gram XCM) za trochę ponad 400 stówki. Spadek wagi jest wyraźnie odczuwalny - rower rzeczywiście sprawie wrażenie lżejszego i trochę lepiej się rozpędza.

Jeśli chodzi o amortyzację, to w porównaniu do XCM to niebo a ziemia. XCM całkowicie nie radził sobie np. z kostką brukową - cały rower wpadał w olbrzymie wibracje. Teraz są to tylko lekkie drgania. XCM na wyboistej polnej drodze solidnie podskakiwał - Spinner łagodnie kołysze rowerem.

Nie jeździłem żadnym rowerem z amortyzatorem z wyższej półki, więc nie mam kompletnego porównania, ale z tego Spinnera Aeris po kilkunastu kilometrach jestem bardzo zadowolony :). Zobaczymy jak będzie z wytrzymałością. Jednak jak za tą kasę - osobiście polecam.

A mam pytanie, gdzie kupowałeś ten amortyzator? To wersja z 30mm czy 32mm goleniami? ;)

Dokładnie od tego sprzedawcy co w poście wyżej. Amorka miałem już 24h po zakupie (kupiłem przed 10 rano). Z tego co było napisane na aukcji, to golenie mają 30mm - osobiście nie mierzyłem.

Zastanawiałem się nad Raidonem, ale był 100 zł droższy i 0,5 kg cięższy.

Aeris 300 pracuje w sumie podobnie do raidona . Aeris bardziej buja od raidona.

Po kupnie z ciekawości rozebrałem spinnera i w środku w dolnych lagach miałem grube opiłki metalu więc sam nie wiem . W dodatku naklejki nie są pod lakierem bezbarwnym więc łatwo je uszkodzić

Ja bym wybrał poprostu to co tańsze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...