Skocz do zawartości

[dynamo] Jak podłączyć?

Marcin123321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem w rowerze. Posiadam dynamo które ma 2 miejsca do włożenia przewodów. Od każdego światła wychodzą po dwa przewody jeden z białym paskiem drugi czarny. Niestety przewody wyszły z miejsc na nie. Nie wiem jak to podłączyć??? Dziękuje za odpowiedzi

Napisano

Metoda prob i bledow.

Albo na obu wyjsciach jest tzw plus a masa jest na ramie, albo te dwa wyjscia to wlasnie plus i masa. Jesli jest ta druga opcja, to skrecasz kabelki parami i wtykasz w oba wyjscia w dynamie. Jesli masz led, to musisz sprawdzic gdzie jest plus, a gdzie minus. Jesli zwykle zarowki, to nie ma znaczenia jak podlaczysz.

Napisano

Jak wychodzą po dwa no to masz plus i minus ten z białym paskiem to minus.

Dzięki za podpowiedzi

Muszę skręcić minus z jednego przewodu i plus z drugiego czy jak???

Napisano

Nie, jeśli masz dwa światła przód i tył to masz cztery przewody możesz połączyć plus z plusem i tak samo z minusami. I wtedy te dwa podwójne przewody podłączasz pod dynamo. Powinno być zaznaczone, które wyjście to plus, a które minus, a jak nie ma no to trzeba sprawdzać podłączyć raz tak zakręcić kołem jak nie świeci no to zamienić miejscami przewody i będzie ok.

Napisano

Dynamo w rowerze kross tempo andante. Chyba dynamo od krossa. Znalazłem na nim oznaczenia plus i minus i podłączyłem. Działa tylko przednie światło. Może to wina żarówki???

=

Napisano

Musialbys sprawdzic, czy nie ma gdzies przerwy w obwodzie. Moze to byc zerwany przewod albo zasniedziale styki. Musialbys rozebrac swiatelko i sprawdzic to wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...