Skocz do zawartości

[dętka] Jaka dętka extralight?

boskidym

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zapewne wielu z was używa dętek extralight. Mam pytanko, czy to są dętki latexowe, czy gumowe o cieńszych ściankach?

konkretnie chodzi mi o Schwalbe 19A (do kół 29"), ma ktoś może i podzieli się wiedzą??

A może są inne godne polecenia gumowe  lekkie dętki? Napiszcie.

Latexowych nie polecajcie, nieekonomicznie, bo nie można załatać.

Z góry dzięki

Napisano

Cześć. Mam u siebie Geax Ultralight i Shwalbe xxlight. Obie są ok i mogę je polecić. Mam wrażenie, że geax szybciej traci ciśnienie. Od początku sezonu bez przebicia. 

Napisano

Schwalbe XX-light mogę polecić. Trzeba mneij wiecej co tydzień troszkę dopompowac, ale na razie zero problemów. Z tańszych (nawet sporo tańszych) zdecydowanie polecam dętki marki CYT (ok 130-133g). Nigdy nie miałem z nimi problemów, a ciśnienie trzymają bardzo długo. Na ich tle lekkie maxxisy (ultralight) wypadają gorzej (obie przebiłeb na snakeu, a CYTy jakos wytrzymują). 

aha pytanie było o 29er :P Hmmm... podejrzewam, ze jeśli są odpowiedniki, to sytuacja będzie analogiczna.

Napisano

Mam u siebie Schwalbe XX lite do 26" waga 98g uzywane z opona Geax Saguaro 2.2 29er cisnienie ok 30/35 PSi i brak snejków . Jezeli złapiemy szklo to dętka idzie tak samo jak jakas mega mocna i grupa. 

Wiec nie szukaj dętek do 29er tylko bierz pod 26 i bedzie działać.  

Napisano

Wiec nie szukaj dętek do 29er tylko bierz pod 26 i bedzie działać.  

Jeśli autor ma koła 29", to ma w środku zmieścić dętkę pod 26"?  :woot:

Może ja się nie znam, ale chyba po coś robią większe dętki, do większych kół..

Napisano

No to tak samo jak na korbach shimano jest napisane HGX only:D , czyli ze stosowac tylko Shimanowskie łancuchy

Nadmieniam ze na w/w detkach od 26" stosujac je w kolach 26 zrobilem w tym sezonie ponad 6000 km w tym kilkanascie maratonow w tym Karpacz u Golonki i jakos problemow nie ma . 

Napisano

osobiście wkladanie detek 26" do 29 akceptuje jaka rozwiązanie awaryjne tak rozciagnieta detka nie będzie zbyt trwala w dodatku trzeba się tez nagimnastykowac  przy zakładaniu :)

Napisano

Bzdura i tyle jest tak samo trwala jak ta od 29" . 

Potestuj a później się wypowiadaj.

oczywiscie ze nie bo sie dosc musi rozciagnac, a wtedy grubosc scianek jest mniejsza, nei twierdze ze jest to wartosc odczuwalna :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...