Skocz do zawartości

[V-brake] Jakie kupić żeby nie zbiednieć

cybershadows

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zanoszę się z wymianą tylnich hamulców w moim pojeździe typu no name [Horizon Flash !!], obecnie są tam wsadzone jakieś hamulce firmy krzak co oczywiście wiąże się z niemożnością ich regulacji. I tu pytanie co kupić do kwoty powiedzmy 50-60. Najlepiej w jakimś sklepie stacjonarnym, bo wolę sprzęt obmacać i go zobaczyć na oczy niż zamawiać w ciemno w internecie. Co możecie polecić w tej cenie ?

Nie potrzebuje 2szt gdyż z przodu mam nadal amor zoom który niema mocowania na "v-brejka" tylko tarczę, amorek z czasem pójdzie do wymiany ale na chwilę obecną jest jak jest [bez przedniego hamulca] Więc szukam tylko tylniego hamulca który będzie sprawniej działał niż obecny. No SD3 oglądałem to jest jedna z opcji

@rybciasum a jakieś konkretne polecasz ?

@dziobolek waże żeby to się nie rozjechało z czasem i dało się regulować.

Ja bym na twoim miejscu zainteresował się Shimano M590. Bardzo dobre hamulce, ja akurat używałem ich krótko bo sie przesiadłem na tarcze ale opinie ludzi są naprawdę pozytywne (moja też). Jeżeli chcesz na jedno koło to widziałem na jakiejś stronie 42zł + przesyłka. Nie wiem ile kosztują w stacjonarnych.

Jeżeli chcesz wymienne okładziny, co niektórym się przydaje to popatrz na shimano M432, ja używałem ich przez naprawdę długi czas i nic się nie działo, klocki oryginalne są bardzo dobre i jak dla mnie trwałe. 

Ogólnie w tym dziale cenowym celowałbym w shimano no chyba że dostaniesz sd5, to wtedy trzeba się zastanowić.

Główna różnica tkwi w oryginalnie montowanych klockach (M590 - S70T a M422 - S65T), trzeba jednak czytać opisy bo niektórzy sprzedawcy dokładają do deorek klocki S65T jak w Acerze.

Same ramiona w teorii różnią się sztywnością, w praktyce czy to dostrzeżesz? wątpię.

A M422 i M432 to te same ramiona tylko jedna wersja jest ze standardowymi klockami a druga z wymiennymi okładzinami.

Główna różnica tkwi w oryginalnie montowanych klockach (M590 - S70T a M422 - S65T), trzeba jednak czytać opisy bo niektórzy sprzedawcy dokładają do deorek klocki S65T jak w Acerze.

Same ramiona w teorii różnią się sztywnością, w praktyce czy to dostrzeżesz? wątpię.

A M422 i M432 to te same ramiona tylko jedna wersja jest ze standardowymi klockami a druga z wymiennymi okładzinami.

Więc raczej w grę wchodzą te ze standardowymi klockami, nie chcę póki co inwestować nie wiadomo czego w rower bo i tak rama pójdzie do wymiany a wtedy już będę się martwił nowymi klockami ew częściami

Jeżeli zależy ci na mocnych hamulcach, to pamiętaj o klamkach. Poza tym z tego co kojarzę Horizon Flash ma proste widełki z tyłu, więc żylety mieć nie będziesz, jeżeli nie zamontujesz podkowy (boostera)...

jw. szkoda inwestować grubej kasy w tą ramę ...

dobrze ustawiony klocek na obręczy w nowych hamulcach i hamowanie jak z bajki ;-) a jak zależy Ci na pewności to możesz dokupić jeszcze klocki 3-kolorowe.

ja osobiście dużej różnicy między v-brake'ami (poza ceną oczywiście ;-) nie widzę. Przeważnie płaci się za markę, napis i klocki.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...