Skocz do zawartości

[Amortyzator/rama] Dirt

XRK

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz znac 3 wymiary: wysokość sterów do tego dodajesz wysokość głowki ramy plus wysokość mostka i masz oszacowaną minimalną długość rury. W rzeczywistości rura może być 2-3mm krótsza bo kapsel sterów musi mieć tyle miejsca aby dało się sciagnać stery.

Najtrudniej jest zdobyć informację o wysokości sterów bo nie chodzi tu o całkowitą wysokość tylko o to co wystaje z głowki ramy. Przy Sterach A-head ja bym założył jakieś 3cm (po 1,5cm na miskę).

No a mostek będzie lewitował nad rurą? Też trzeba doliczyć i najlepiej dołożyć jakiś zapas 1cm na podkładkę dystansową.

Zawsze lepiej mieć dłuższą sterówkę niż trochę za krótką. Jakie stery zastosujesz w tej ramie?

Mam też kolejne pytanie: szacujesz minimalny wymiar sterówki bo chcesz kupić używany amor czy chcesz dociąć nówkę?

Nie no chce kupić nowke i zastanaiwma sie jaki wymiar bedzie dobry zeby nie za duzo bylo ale tez nie za malo. Mostek jak patrzyłem to ma około 4 cm.

Widelec ma 205 mm dlugos rury sterowej. Od tego odjąć 109 glowki ramy , ok 40 mostka , i 30 sterow i zostaje ok 2,6 cm wystarczy ?

Pozdarwiam XRK

Przy nowym widelcu rura sterowa ma naprawdę spory zapas -  205mm ma pewnie widelec już raz docinany (np zdemontowany z jakiegoś roweru) ale taka sterówka to i tak dużo. Najlepiej nie docinaj jej na styk do ramy tylko uzupełnij ją o 2-3 podkładki dystansowe i w razie odsprzedaży łatwiej będzie Ci znaleźć na niego kupca bo wpasuje się także w większe ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...