Skocz do zawartości

[rower] Rockrider 5.1 wystarczy na początek?

sharomir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :)

To mój pierwszy post - więc witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie roweru Rockrider 5.1

Wiem, że cudem nowoczesnej techniki on nie jest - nie szukam roweru wyczynowego. Coś na miasto i za miasto. Leśne ostępy - ale bez downhillu czy innego szaleństwa oczywiście. Niestety więcej pieniędzy nie dam rady wydać - i tak w budżecie nie było miejsca na taki wydatek... Mam świadomość, że z czasem pewnie warto będzie wymienić w nim to i owo na lepszej jakości sprzęt.

Wyczytałem sporo pozytywnych opinii na temat tej maszyny i jestem już prawie zdecydowany. Ale warto się spytać jeszcze ludzi z doświadczeniem. Raczej nie znajdę nic lepszego w tej cenie.

Wolę unikać rowerów używanych, bo się na tym słabo znam - a nie mam znajomych z odpowiednią wiedzą. 

Z góry dziekuje za pomoc!

Jarek

EDIT: może się przyda - 177 cm wzrostu i waga 81 kg (i spada! :D )

Napisano

Zależy od Twojego budżetu i tego czy chcesz mieć nowy rower czy może jednak używany.

Budżet w okolicach 800zł - i tak jak mówię, więcej uzbierać nie dam rady. Co do używanych - nie znam się na tym (rdza czy pęknięcia są proste do zauważenia, ale rower to calkiem skomplikowane ustrojstwo :P ), więc raczej skłaniam się w stronę nowych.

Napisano

http://www.rowerymerida.pl/produkt627/speed-5-v-rower-merida.html

Cieżko coś znaleźć nowego w tym przedziale cenowym ale wydaje mi się że Merida będzie lepszym rozwiązaniem. 

Wiem, że nei powinienem się sugerować tym - ale wygląda brzydko, naprawdę brzydko :P

Myślę, że może kupić tego Rockridera i na przyszły sezon dokupić przerzutki lepsze - może i koła. Co by było w nim ewentualnie do wymiany, żeby podnieść jego walory?

Może jednak poczekać do końca sezonu i wtedy kupić jakąś używkę lepszą?

Napisano

Ta Merida osprzętem (oprócz amortyzatora) dużo się nie różni, chyba, że komuś zależy na marce. Rockrider za tą cenę oferuje przynajmniej tego XCT(amortyzator), który będzie jako tako działał :)

Napisano

Wiem, że nei powinienem się sugerować tym - ale wygląda brzydko, naprawdę brzydko :P

Myślę, że może kupić tego Rockridera i na przyszły sezon dokupić przerzutki lepsze - może i koła. Co by było w nim ewentualnie do wymiany, żeby podnieść jego walory?

Może jednak poczekać do końca sezonu i wtedy kupić jakąś używkę lepszą?

Powiem tak. Albo poczekasz na używkę (  sumie już teraz coś można wyhaczyć) , albo kupisz tego Rockridera i sobe pojeździsz póki wakacje trwają. W tym Rockriderze ciężko mi powiedzeć co jest do wymiany bo wszystko w nim jest słabiutkie. Ogólnie rower w rozmiarze XS ważący 14 kg to bardzo dużo. Jak kolega wyżej pisał amortyzator jest jako taki. Cały napęd i koła są lipne ale do spokojnej jazdy powinny wystarczyć. Wybór należy do Ciebie . Pamiętaj też że w tej cenie wygląd nie powinien grać w ogóle roli ( skoro kupujesz nowy rower ).  Zastanów się czy na pewno potrzebny Ci jest amortyzator . 

Napisano

Rockrider jest dobrą propozycją.

Nie tak dawno była jeszcze sztuka we Wroclawiu XL za 599zl., więc nawet w sezonie można kupić go taniej.

Rower ma dożywotnią gwarancję na ramę mostek i kierownicę.

Jedyny minus to tylne koła z wolnobiegiem, i nie wystarczająco sztywną osią.

Poza tym rower jak najbardziej godny polecenia.

Napisano

Rockrider jest dobrą propozycją.

Nie tak dawno była jeszcze sztuka we Wroclawiu XL za 599zl., więc nawet w sezonie można kupić go taniej.

Rower ma dożywotnią gwarancję na ramę mostek i kierownicę.

Jedyny minus to tylne koła z wolnobiegiem, i nie wystarczająco sztywną osią.

Poza tym rower jak najbardziej godny polecenia.

Dzięki za informację. :)

Kolega Kporys podrzucił mi bardzo fajny rower - ale używany. Więc mam dylemat - nowy ale słabszy, czy używany ale brak gwarancji.

Z Twojej okolicy możesz wziąć pod uwagę:

http://tablica.pl/oferta/rower-arkus-vip-6-0-ID3azrJ.html#56ff2a9ba7 - pewnie za 650zł by poszedł

lub wyskrobać jakieś 150zł i kupić nowego http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-arkus-vip-6.0-deore.html#fragment-2  ;)

Wow, dzieki! Wyglada świetnie (tym razem chodzi rowniez o wyposażenie!).

Pewnie bym sie skusił na nowego - ale na stronie napisali, że już ich brak :(

Na co uważać w używanych rowerach? Trochę poczytałem i znalazłem:

- pęknięcia na ramie 

- rdza (pewnei drobny rdzawy nalot to nic - kwestia malego zaniedbania)

- geometria - coby nic nie bylo pogiete

- przerzutki wskakiwały elegancko (jak poznać, że przerzutka jest rozregulowana a nie uszkodzona?)

- hamulce hamuja

- koła się kręcą gładko

- koła zębate (pewnie ma to swoją profesjonalną nazwę :P ) nie sa starte.

Czy coś jeszcze przychodzi wam do głowy - a na co ma zwrócić uwagę nowicjusz w czasie oględzin?

Napisano

Nie ma sensu się pakować w nowe za tą cenę, co z tego, że sprzęt będzie nowy jak będzie słaby niesolidny? Rozleci się szybciej niż przyzwoicie trafiona używka.

Sam parę dni temu dorwałem dwuletniego unibike na pełnym deore ( piasty, przerzutki, klamki, manetki, korba, łańcuch, kaseta ), napęd wymieniony niecały rok temu (wcześniej był na alivio).

Drobna regulacja przerzutek, przesmarowanie i mam rower za 950zł, a w sklepie musiałbym dać co najmniej 2,5 klocka.

Szukaj i jeszcze raz szukaj, przeglądaj tablice, allegro, wszelkie możliwe fora, a coś na pewno znajdziesz. Może jednak skusisz się na sztywny widelec? Zawsze trochę taniej i mniej rzeczy do psucia. 

edit. Co do oględzin przy kupnie używki to mniej więcej tak jak napisałeś. Myślę też, że po samym wyglądzie poznasz czy rower był katowany czy szanowany. 

Jeśli nie możesz odebrać osobiście to piszesz do sprzedawcy i prosisz o zdjęcie i ukazanie stanu korby i kasety w całej okazałości. Zawsze też warto zostawić drobny budżet na wymianę chociażby łańcucha + kasety / klocków / "prosty serwis".

Napisano

Pytaj konkretnie mam dwa te rowerki jeden żony drugi dla syna. Opony dobre na asfalt iw błocie się zatykają i ślizgają generalnie u żony została tylko rama reszta wymieniona części zostały dla syna.

Rower warty kupna dla ramy tylko ja kupiłem po 499 za sztukę w styczniu na wyprzedaży cena prawie 800 zł jest trochę wysoka poczekaj lub szukaj używki może ktoś z forum będzie sprzedawać. Jeśli jakieś pytania to pisz odpowiem

Napisano

Nie ma sensu się pakować w nowe za tą cenę, co z tego, że sprzęt będzie nowy jak będzie słaby niesolidny? Rozleci się szybciej niż przyzwoicie trafiona używka.

Sam parę dni temu dorwałem dwuletniego unibike na pełnym deore ( piasty, przerzutki, klamki, manetki, korba, łańcuch, kaseta ), napęd wymieniony niecały rok temu (wcześniej był na alivio).

Drobna regulacja przerzutek, przesmarowanie i mam rower za 950zł, a w sklepie musiałbym dać co najmniej 2,5 klocka.

Szukaj i jeszcze raz szukaj, przeglądaj tablice, allegro, wszelkie możliwe fora, a coś na pewno znajdziesz. Może jednak skusisz się na sztywny widelec? Zawsze trochę taniej i mniej rzeczy do psucia. 

edit. Co do oględzin przy kupnie używki to mniej więcej tak jak napisałeś. Myślę też, że po samym wyglądzie poznasz czy rower był katowany czy szanowany. 

Jeśli nie możesz odebrać osobiście to piszesz do sprzedawcy i prosisz o zdjęcie i ukazanie stanu korby i kasety w całej okazałości. Zawsze też warto zostawić drobny budżet na wymianę chociażby łańcucha + kasety / klocków / "prosty serwis".

Dzięki bardzo! Jeżeli uda mi się kupić tego Arkusa, to myślisz, że warto by coś w nim powymianiać? Słyszałem, że cały system napędowy warto mieć tego samego "poziomu" - bo najlepiej współpracują.

Nie mam nic przeciwko sztywnym widelcom - na takich sie wychowywałem. Ale jakoś mam szczęscie trafiać na widelce z amortyzacją...

Dzięki za rady!

Pytaj konkretnie mam dwa te rowerki jeden żony drugi dla syna. Opony dobre na asfalt iw błocie się zatykają i ślizgają generalnie u żony została tylko rama reszta wymieniona części zostały dla syna.

Rower warty kupna dla ramy tylko ja kupiłem po 499 za sztukę w styczniu na wyprzedaży cena prawie 800 zł jest trochę wysoka poczekaj lub szukaj używki może ktoś z forum będzie sprzedawać. Jeśli jakieś pytania to pisz odpowiem

Rozumiem, że mówisz o Rockriderze 5.1 ? :)
Napisano

Dzięki bardzo! Jeżeli uda mi się kupić tego Arkusa, to myślisz, że warto by coś w nim powymianiać? Słyszałem, że cały system napędowy warto mieć tego samego "poziomu" - bo najlepiej współpracują.

Nie mam nic przeciwko sztywnym widelcom - na takich sie wychowywałem. Ale jakoś mam szczęscie trafiać na widelce z amortyzacją...

Dzięki za rady!Rozumiem, że mówisz o Rockriderze 5.1 ? :)

Tak jest dwie sztuki z kolekcji 2012r

Napisano

Tak jest dwie sztuki z kolekcji 2012r

Dzięki - ten rower wciąż jest dla mnie opcją.

Prawdopodobnie jutro jadę oglądać tego Arkusa. Moje pytanie - jak sprawdzić czy amorek jest ok? Rozumiem, że nie powinien mieć luzów, ale jak jeszcze go sprawdzić - na co zwrócić uwagę w czasie jazdy próbnej?

http://tablica.pl/oferta/rower-kross-hexagon-v3-ID3mYIj.html#e6c12ef052

Znalazłem jeszcze taki - ma podobno wymienione pedały na aluminiowe i nowe opony. Co myślicie?

EDIT: jednak Hexagon odpada - ma za dużą ramę.

Napisano

EDIT2: ok, kupiony ten Arkus. Piekny rower - w końcu kupiony za 600 zł. Całe popołudnie spędziłem na czyszczeniu - jutro rozkręcam ile mogę i czyszczenie dogłębne. Razem z amorkami.

Wielkie dzięki Kporys za znalezienie tego roweru. :)

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...