Skocz do zawartości

[Opony] Kenda Khan 1.5 vs Maxxis Detonator 1.0

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jako, że jeżdżę głównie po asfalcie, myślę o jeszcze śmielszej zmianie opon.

Obecnie mam Kendy Khan 1.5 i jestem dość zadowolony, ale zobaczyłem opony Maxxis Detonator 1.0 i nabrałem na nie chęci.

Obręcze mam Kands Maxx (wewnętrzna szerokość 17mm) więc wg. tabelki z tego forum, mogę założyć 1" opony.

Tutaj chciałem zapytać, czy na pewno będzie to działać, będzie bezpieczne no i czy zmiana się opłaci?

- Pół cala szerokości mniej

-ok. 280g maxxisa vs ponad 500g kenda

-dętki mam aktualnie jakieś grube, pewnie zmiana na węższe dętki równałaby się ze zmniejszeniem masy dętek.

Co o tym myślicie? Ma ktoś te opony, może robił podobną zmianę i napisze swoje odczucia?

Jeszcze ewentualnie biorę pod uwagę zmianę na Kenda Kwest 1.25, ale raczej mało opłacalna zmiana.

Napisano

1'' na PL drogi ^^

Jeździsz na MTB? Będzie troszkę śmiesznie wyglądać 1'' na takim rowerze, ale co kto lub ;)

Ja do swojego MTB kupiłem Maxxisy 1,5 (obręcze 21mm wew.)

Dzisiaj założę i sprawdzę. Wyniki napiszę jak się ma ta opona w porównaniu do Schwalbe Rocket Ron 2,1

Napisano

Obecne kendy już zabawnie wyglądają, więc co mi tam? :P

O drogi się nie martwie. Ja jestem waga piórkowa, więc koła nie dostają za bardzo po tyłku.

Bardziej chodzi mi o zmniejszenie oporów toczenia oraz przyczepność na asfalcie. Ogólnie co stracę, a co zyskam i czy jest to opłacalne.

Napisano

czy zmiana się opłaci?

Przy zmianie również dętek zbijasz około 300g na każdym kole. To bardzo dużo "straty" na wadze, w dodatku w najważniejszym miejscu w rowerze - na zewnątrz kół. Kendy Khan mają dość niskie opory toczenia, zysk jaki odczujesz przede wszystkim to rower będzie zdecydowanie lepiej przyśpieszał. Mniejszy balon to jednak gorsza amortyzacja. 

Napisano

wchodzą i wejda węższe, jednak dla mnie wkładanie węższy to robienie z roweru szosówki i dla mnie nie tedy droga :) nie wiem jak kojaki ale durano widać ze węższe :) detonator 1,5 bardziej ma do schwale silento 1,75

Napisano

@ktotek waze niewiele, wiec co mi tam. Te kendy mam takze ostro nabite. Ok 4,5bara. 

Decyzja praktycznie podjeta tylko pytanie pozostaje o wersje tych detonatorow za jaka mam sie rozgladac? Wiem ze 27tpi odpada ale sa te wersje czarno szare 265g i czarne 270g, ktora lepsza?

I takie troszke laickie pytanie. Ile moga wazyc detki takie najtansze do 1.95 takie szerokie? 

Czy pompujac preste mozna odczytac cisnienie, czy to tylko na av dziala?

Napisano

ja zakupilem do roweru mtb opony Maxxis Detonator kevlarowe 1" do obozu rowerowego w Hiszpanii w trakcie zimy. Opony rewelacja, utrzymywałem się w grupie z szosowcami. Przyspieszenie i utrzymanie wysokiej predkosci poezja. Kolejnym krokiem jest juz tylko rower szosowy, ktory tez juz zakupilem. W zwiazku z tym chetnie sprzedam te dwa detonatory, przebieg z 800km, zakupione nowe ostatniej zimy, plus dętki do wąskich opon (schrader). W razie "w" - prosze o kontakt ;-)

Napisano

Zakupilem dzisiaj ritcheya dwie detki ultralight 95g sztuka. Jutro napisze ile moje stare detki wazyly.

Napisz mi na priv ile chcesz za te oponki, moze tez byc zdjecie. Moze sie dogadamy. Mi ciezko pisac  priv z telefonu :P

Nie moge edytowac :(

Detki wazyly odpowiednio 185 i 190g, a nowe 95g sztuka :o

Napisano

pól cala to już może być sporo, ale z 2 strony czy to nie jest zbyt ekstremalne? Jak dla mnie góral na calówkach, już bedzie totalnie dziwnie wyglądał.
Ja do swojego, jako komplet opon na asfalt chcę kupić te maxxisy tyle że w wersji 1,25 cala  i myslę że to  będzie optimum, Jednakże gdybym już wcześniej posiadał 1,5 calowe gumcie, to szkoda by mi było kasy na zmienianie by zyskać cwierć cala

Napisano

Powitoł

Mam khany 1,5" i weglug mnie to minimum jakie sobie załaduję do mtb, nawet jeśli jezdzilbym tylko po równym.

Przy dobiciu ich do maks ciśnienia jeździ się prawie jak na szosówkach: asfalt, ubite gruntówki super, ale... Wjedziesz na polną drogę z kamulcami to masz wrażenie jakby ci dobijała gdy faktycznie nie dobija. Jest po prostu twardo. A zapasu balona na upuszczenie powietrza nie ma, bo by zaczęło dobijać :)

Niby przy jeździe po asfalcie to mniejszy problem, ale zawsze się gdzieś na rozjechany chodnik trafi, czy z krawężnika skoczy ;) To już sam musi każdy rozważyć.

A wygląd? Panowie proooszę ;)

Napisano

Wyglad mnie srednio interesuje ;) 

Zmienilem detki, i na razie to tyle. Opony bede zmienial na wiosne. Detonatory nadal kusza mnie waga. Na pewno zmienilbym te kendy na podobne ale lzejsze, tylko ze takich brak, albo ja slepy jestem.

Napisano

Na to Ci nie odpowiem. Zobacz do mojego garazu. Pozycje mam dosc wysoka i dopoki nie zmienie mostka na adapter do ahead to uwazam na zakretach.

Wczesniej na heagonie bylo nizej ale za to bylo mniejsze cisnienie. Nie balem sie zakretow. 

Napisano

ja mam w starym rowerze teraz zestaw 1,75 na tyle, i 1,9 na przodzie i przy dobrej predkosci i zakrecie, to jestem w stanie go przechylic o jakieś 45-50*

to w mniejszych, na bank tak fajnie nie  będzie :D

Napisano

Imho duzo zalezy od pozycji i takze wagi rowerzysty. To jasne ze ja, takie piorko, nie bede mial zbyt dobrej przyczepnosci... 

Z reszta spojrz na ceny tych opon. Khany to mozna kupic nawet do testow a potem w prezencie zamontowac wujkowi/cioci/mamie/szwagrowi do mieszczucha. O ile nie zostana  a dluzej. Moje serce skradly, musze przyznac :P

Napisano

Z moich obserwacji wynika, że największą popularnością cieszą się Detonatory w rozmiarze 26x1.25. Uważam, że jest to najbardziej optymalny wybór pomiędzy komfortem jazdy a niskimi oporami toczenia. Rozsądne dętki do nich to Geaxy 1.1-1.5 presta lub auto do dostania za kilkanaście plnów.

Napisano

Kurcze w sumi pomysl zky nie jest. I tak lzejsza 200g od mojej... ciekaw jestem szerokosci 1.25 jesli chodzi o balon. Chetnie bym to porownal do khanow. 

Bo wiadomo rozmiar rozmiarem a w rzeczywistosci jest troszke inaczej.

Napisano

Ja zakupiłem Maxxis Detonator 1.25 zwijane i dętki właśnie geax około 90g

Jezdzi się super natomiast komfort nie ten. Tylko na płaskie drogi ;) Niemniej opony polecam!

Tak wyglądają u mnie:

Dołączona grafika

Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...