Skocz do zawartości

[oświetlenie] Diody montowane na szprychach

Rafolek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Osobiście nie mam zamiaru tego kupować ale byłem ciekawy co inni ludzie o tym myślą. Jak dla mnie nie wygląda to tak źle ale tak jak napisał kolega wyżej to jest to raczej zbędny bajer dla dzieci. 

Napisano

Widziałem fajne odblaski naklejane na dętkę, dające efekt tęczy.  Było gdzieś na allegro tyle, że już nie widzę albo ponownie znaleźć nie mogę, ale ciekawie to wyglądało.

Napisano

Za tą cenę lepiej kupić zwykłe diody nakręcane na wentyle, wyjdzie znacznie taniej, mnie kabli a efekt będzie praktycznie taki sam.

Czy Ty w ogóle popatrzyłeś co na tej stronie jest? To wyświetla napisy i animacje na kręcącym się kole. Jest to tzw. wyświetlacz widmowy. Nie sądzę, żeby dioda na wentylu dawała "praktycznie taki sam efekt"...

Napisano

Czarną nocą wyświetlacz widmowy z pewnością będzie lepiej widoczny niż dioda na wentylu. Jeżeli film na stronie producenta nie był podrasowany, diodki nieźle spisują się wieczorem. Jednak należy rzecz nazwać po imieniu. Jest to gadżet dla dzieci, a nie osób dorosłych.

Napisano

Może i lepiej widoczny niż dioda na wentylu, ale uważam że nie na tyle lepiej widoczny żeby warto było płacić takie sumy. Lampka przód, lampka tył, koszulka odblaskowa, odblaski przedni, tylni, na sprychach + diody na wentylach i wydaje mi się że jesteśmy dostatecznie widoczni nawet w totalnej ciemnicy. Takiego obrazka na kole, nikt w zasadzie nie zobaczy póki nas nie minie, a nawet jeśli to na miejscu kierowcy i tak wolałbym nie spuszczać z oka jezdni. Efekt jaki miałem na myśli w poście wyżej to widoczność na drodze, więc nie rzucajcie się na mnie :P

Napisano

Medal pod tytułem "oświetlenie roweru" ma wiele stron. Osobiście wolę, żeby młodemu gniewnemu wyświetlała się na szprychach trupia czaszka, niż miałby jeździć bez grama oświetlenia. 

Napisano

Może i lepiej widoczny niż dioda na wentylu, ale uważam że nie na tyle lepiej widoczny żeby warto było płacić takie sumy.

Jak już ktoś tutaj napisał, to nie jest oświetlenie dla bezpieczeństwa czy poprawy widoczności, tylko zabawka - nic więcej. I nie sądzę, żeby sprzedawca/producent twierdził inaczej. Dla widoczności i bezpieczeństwa w zupełności wystarczą lampki na przód i tył plus odblaski.

Napisano

A dla chcących ful bajer - tada! Revolight! Nie wiem, czy już było na forum ale przynajmniej jest biało z przodu i czerwono z tyłu.

Napisano

Polskie PoRD w miarę jasno IMHO określają wyposażenie roweru obowiązkowe jak i dopuszczalne/zalecane.

Tak że samo w przypadku pozostałych pojazdów, jednakże nikogo nie dziwią

samochody/motocykle/ciężarówki "choinki" poruszające się po drogach.

Po pierwsze to takie swiatelka moga zmylic kierowcow jesli chodzi o nasz kierunek jazdy czy pozycje...

Szczerze mówiąc - nie rozumiem... blink.gif

Jeśli masz z tym problem, to może nie powinieneś uczestniczyć w ruchu drogowym gwizdze.gif

Napisano

Polskie PoRD w miarę jasno IMHO określają wyposażenie roweru obowiązkowe jak i dopuszczalne/zalecane.

Dokładnie tak i takie światełka na kołach nie są na teraz dopuszczone jako wyposażenie roweru.

Tzn. mogą one poprawiać widoczność, ale ktoś się do tego może przyczepić.

Napisano

Dokładnie tak i takie światełka na kołach nie są na teraz dopuszczone jako wyposażenie roweru...

Jak sięgam pamięcią, to nigdy nie były oficjalnie dopuszczone ani jawnie zabronione.

Napisano

Akurat katalog oświetlenia pojazdów jest zamknięty, czyli dopuszczalne jest tylko to, co jest wymienione w przepisach. Gdyby było inaczej niepotrzebna byłaby m.in. ostatnia nowelizacja PORD dopuszczająca przednie światła migające, paski odblaskowe na oponach i odblaski na samych szprychach.

Dopóki ten katalog wyposażenia nie będzie rozszerzony o takie nowinki należy uznać, że w świetle przepisów takie oświetlenie jest niedopuszczalne.

Sprawą każdego użytkownika jest, czy sobie takie coś zamontuje czy nie ;)

Napisano

..Gdyby było inaczej niepotrzebna byłaby m.in. ostatnia nowelizacja PORD dopuszczająca... ... paski odblaskowe na oponach i odblaski na samych szprychach...

Paski odblaskowe na oponach jako takie nie były problemem, tylko ich kolor - biały,

podczas gdy dopuszony na powierzchniach bocznych był żółty lub pomarańczowy.

Stąd opony z białymi paskami odblaskowymi uchodziły za "nielegalne",

podczas gdy (paranoja) z białymi boczkami ozdobnymi były OK.

Natomiast jeśli ktoś miał te paski odblaskowe na oponach w kolorze "amber"

(bo takie rarytasy też były na rynku, nie wiem, czy jeszcze są) to nie było najmniejszego problemu.

Dla "myślących inaczej" prawo uściśliło również fakt, że te paski odblaskowe są dopuszczalne nie tylko na oponach, 

ale także na innych powierzchniach niż opona, np. obręcz koła.

Było już przerabiane - http://www.forumrowerowe.org/topic/127574-1000zl-rower-dla-grubasa/?p=1199196

...Dopóki ten katalog wyposażenia nie będzie rozszerzony o takie nowinki należy uznać, że w świetle przepisów takie oświetlenie jest niedopuszczalne...

Równie dobrze można uznać zasadę, że co nie jest zabronione, jest dozwolone.

No bo jak inaczej wytłumaczyć...

...samochody/motocykle/ciężarówki "choinki" poruszające się po drogach...

...które bez problemu przechodzą przeglądy techniczne i kontrole drogowe,

i jakoś nikt się nie czepia, nie robi z tego tragedii i gwizdze.gif

...Sprawą każdego użytkownika jest, czy sobie takie coś zamontuje czy nie  ;)

Tu się zgadzamy jednomyślnie Great.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...