Skocz do zawartości

[licznik rowerowy, pulsometr] CicloSport CM 4.21 (HR)

dziobolek

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu dotarły zamówione liczniki i po kilku dniach użytkowania mogę powiedzieć jedno - są OK Great.gif

Jako że przed decyzją o zakupie nie mogłem znaleźć żadnej opinii czy recenzji,

to postanowiłem wyklikać kilka zdań na temat tego licznika.

Na recenzję z użytkowania za wcześnie, bo jak pisałem wcześniej, jest ze mną ( i drugi z moją kobiełką) od kilku dni,

ale jeśli wyjdą jakieś dodatkowe spostrzeżenia na plus lub na minus, to postaram się to tutaj opisać. 

Jeśli są jakieś pytania, to zapraszam chętnych.

Do rzeczy...

Wygląd i jakość wykonania były bardzo dużym zaskoczeniem dla mnie, bo fotki w sklepie online

rzadko kiedy oddają rzeczywisty urok, i często są "podpicowane" w "szopie", aby zachęcały do kupna.

Tutaj jest odwrotnie - fotki nie oddają rzeczywistej urody tego urządzenia.

Generalnie w  po wyjęciu z pudełka jest lepiej niż na fotkach.

Nadmienić wypada, że na rynku funkconują starsze modele i nowa linia (2013) tej firmy.

Różnica jak zwykle tkwi w szczegółach. Chodzi o oznaczenie... stary model to 4.2

yths.jpg 

...natomiast nowy 4.21

69od.jpg

Trzeba uważać, bo spotkałem się z tym, że niektórzy sprzedawcy próbują sprzedawać stare modele jako nową linię, np.

2xi5.jpg

http://www.quickshopping.de/Ciclosport-CM-4.21-HR-Drahtloser-Fahrradcomputer?cpkey=b3RCaCD2P_AbZPJqmqMHdIbdWD-BW1OiDYDeoyOSJaA~

gdzie wyraźnie na fotce widać z boku licznika symbol CM 4.2 a nie jak sugeruje opis 4.21.

Wiele tych "staroci' także na ebay pod oznaczeniem CM 4.21 próbuje się sprzedawać...

Nowa linia jest IMHO dużo ładniejsza, no i ma (wedle zapewnień producenta) lepszy,

bardziej czytelnu oraz 10% większy LCD. Ekran jest naprawdę duży, i o ile co do czytelności,

jak i kątów widzenia nie mam  żadnych zastrzerzeń czy wątpliwości, o tyle różnicy wielkości nie miałem okazji porównać.

qihu.jpg

Zmierzona przekątna wyświetlacza LCD to 4,5cm, czyli bez groszy 2 cale.

Licznik ten występuje w dwóch wersjach;

- CicloSport CM 4.21 - to bezprzewodowy licznik z opcją kadencji i pulsometru,

- CicloSport CM 4.21 HR - to ten sam bezprzewodowy licznik tylko z opaska na klatę w zestawie oraz opcją kadencji.

Do pierwszego można dokupić opaskę czyniąc z niego wersję CM 4.21 HR.

Oba modele posiadają opcję kadencji, ale tu wiąże się to z pewnymi "niedogodnościami",

mianowicie... decydując się na czujnik kadencji, z bezprzewodowego licznika powstaje nam hybryda,

gdyż czujnik kadencji występuje tylko w wersji przewodowej dla modeli z rodziny CM4.xx bezradny.gif

Czyli... jeśli chcemy pulsometr i kadencję, to musimy się z tym pogodzić

albo migrować w stronę wyższych modeli, lub innych producentów.

Jeśli pulsometr i bezprzewodowość nie są konieczne, to warto zerknąć na niższe i tańsze modele

z serii CM 2.xx, przy czym w tych modelach kadencja to także opcja, którą trzeba zakupić osobno.

Przynajmniej ja nie trafiłem na zestawy liczników z kadencją tak w jedny, jak i w drugim przypadku.

Co mogę rzec... dobrze wygląda, działa należycie, trzy linie wyświetlacza są świetnym pomysłem.

Wszystko jest bardzo czytelne dzięki wielkości i kontrastowi wyświetlacza.

Funkcje wyświetlacza.

Górna linia (przełączanie między funkcjami prawym przyciskiem):

- aktualny czas (godzina w formacie GG:MM),

- pulsometr (aktualne tętno),

- dzienny czas,

- dienny dydtans.

Środkowa linia jest stała (nie przełącza się) i wyświetla :

- aktualna prędkość (km/h lub m/h)

- cyferka 1 lub 2 oznaczająca wybór roweru,

- strzałka w górę - aktualna prędkość powyżej prędkości średniej,

- strzałka w dół - aktualna prędkość poniżej prędkości średniej.

Dolna linia (przełączanie między funkcjami lewym przyciskiem):

- dzienny dystans,

* dystans całkowity (od ostatniego resetu lub wymiany baterii),

* suma dystansów całkowitych rower1 i rower2,

- średnia predkość,

* maksymalna prędkość,

- aktualny czas (gdzina w formacie gg:mm:ss)

* aktualna data w formacie DD.MM.RR,

- czas dzienny,

* czas całkowity (od ostatniego resetu lub wymiany baterii),

* suma czasów całkowitych rower1 i rower2,

Pozostałe funkcje dolnej linii wyświetlacza są opcjonalne i zależne od posiadanego osprzętu (kadencja i pulsometr).

- aktualna kadencja,

* średnia kadencja,

* maksymalna kadencja,

- aktualny puls (obok watrości aktualnej - strzałka w górę oznacza puls powyżej średniej,

strzałka w dół poniżej, natomiast obie razem - zgodny ze średnią),

* średni puls,

* maksymalny puls,

* czas treningu poniżej najniższej wartości ustawionych limitów,

* czas treningu pomiędzy ustawionymi wartościami limitów,

* czas treningu powyżej najniższej wartości ustawionych limitów,

- aktualna (dzienna) wartość spalonych kalorii (od ostatniego resetu),

* całkowita wartość spalonych kalorii (od ostatniego resetu lub wymiany baterii)

Licznik posiada jeszcze funkcję zwaną CICLO InZone  - w skrócie jest to "trener" 

pomagający w optymalnym i prawidłowym spalaniu tłuszczu/kalorii.

Pogrubioną czcionką zostały wyróżnione funkcje główne.

* - funkcje oznaczone gwiazdką są podfunkcjami funkcji głównej.

Przełączanie podfunkcji następuje przyciskiem środkowym.

Jest jeszcze sporo wartości które wprowadza się w "wewnętrzych" ustawieniach licznika z wagą rowerów włącznie.

Licznik wygasza się po jakimś czasie pozostawiając jedynie w górnej linii aktualną godzinę (GG:MM).

Nazywam to trybem "wygaszacza".

Nie odnotowałem sytuacji w której nawet ten zegarek znika z wyświetlacza.

Auto-start - włącza się i zaczyna pracować 4 sekundy po pierwszym wykrytym impulsie.

Auto-stop - przechodzi do trybu oszczędzania energii po 1 minucie od ostatniego impulsu z czujnika,

lub naciśnięciu któregoś z przycisków.

Natomiast do trybu "wygaszacza" przechodzi po ok. pięciu minutach od ostatniego impulsu lub naciśnięcia przycisku.

Naciśnięcie jakigokolwiek przycisku "budzi" go momentalnie przywołując ostatnio wyświetlane wartości na ekran.

Może pracować jako niezależny pulsometr, który można nosić na ręku w formie zegarka,

po dokupieniu opcjonalnego paska na rękę, lub bez niego można go trzymać w ręce lub schować 

do kieszeni podczas uprawiania innych aktywności bez korzystania z roweru.

Niestety nie dogaduje się z opaską posiadanego przeze mnie pulsometru Crivit (Lidl).

Licznik posiada w opisie na pudełku oraz na stronie producenta adnotację "PC Configurable".

Cokolwiek to oznacza, to nie ma o tym wzmianki w instrukcji obsługi.

Wysłałem pytanie do producenta - jak się dowiem co to oznacza, to dam znać.

Na koniec kilka fotek.

Dla tych co lubią pudełka i rozpakowywanie...

zf89.jpg6s7o.jpg

43cq.jpg

hpji.jpg

Opcjonalny (przewodowy) zestaw do pomiaru kadencji

5wt3.jpg

Bezprzewodowy czujnik prędkości zasilany jest baterią 12V typu 23A

u5fr.jpg

W towarzystwie wysłużonych Trelocków...

aftj.jpg

...i na kierownicach.

ioy6.jpg

Jedyny minus, jaki wyszedł podczas montażu, to magnes na szprychę - delikatnie się rozgiął korpus 

podczas dokręcania śruby mocującej, a wcale nie używałem dużej siły.

Może zobaczycie różnicę na fotce

w98n.jpg

jeden jest nietknięty (przed montażem), natomiast drugi m deczko większą szparę,

przez co stał się bezużyteczny w moim mniemaniu - bo da się go umocować, ale... nie można go dokręcić mocno,

ponieważ przeskakuje śruba i pomimo tego, że "siedzi" niby "pewnie",

to myślę, że długo by nie posłużył.

Po tym fakcie założyłem stary magnes z Trelocka i także samo w drugim rowerze.

Z tymi magnesami nie ma żadnych problemów.

Może tylko ja miałem pecha... jeśli jeszcze ktoś tego doświadczył, to piszcie.

Na razie to by było na tyle hi.gif

Czyli jesli chcemy miec predkosc kadencje i puls to mamy bezprzewodowo predkosc i puls a kadencje ciagniemy kabelkiem do maszyny CM 4.2.1? Tak to zrozumialem i w ten sposob powstaje hybryda licznika bezprzewodowego i przewodowego?

Pytanie jeszcze odnosnie opaski pulsometru - jaki obwod w cm?

I jak pisales ewentualnie mozna dokupic opaske na nadgarstek?

I jesli mozna podpytac: z jakiego zrodla zakupiles licznik?

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Ciekawy test. Tez bym prosił o wyjaśnienie jak to jest jak chcemy mieć 3 funkcje naraz (prędkość, kadencja, puls - to co pisał kolega wyżej). No i z jakiego źródła jeżeli możesz podać kupiłeś?

Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4

Ja juz poszukalem troche.

Rosesbike licznik 49 jurkow kadencja 15 jurkow opaska na reke 10 dostawa 6 razem ok 80 jurkow wiec tylko ok 330 pln. Niezla cena.

Tylko jak to wlasnie jest z laczeniem 3 funkcji.

Podobne urzadzonko to Sigma BC 1909 wszystko bezprzewodowo za ok 370-400 pln mozna kupic.

Na rosesbike 95 jurkow z dostawa.

Czyli jesli chcemy miec predkosc kadencje i puls to mamy bezprzewodowo predkosc i puls a kadencje ciagniemy kabelkiem do maszyny CM 4.2.1? Tak to zrozumialem i w ten sposob powstaje hybryda licznika bezprzewodowego i przewodowego?

Dokładnie tak - prędkość i opaska pulsometru są bezprzewodowe, natomiast opcjonalna kadencja jest po kablu.

Pytanie jeszcze odnosnie opaski pulsometru - jaki obwod w cm?

Nie wiem - ja kupiłem wersję bez opaski HR.

I jak pisales ewentualnie mozna dokupic opaske na nadgarstek?

http://www.rosebikes.com/article/ciclosport-wristband-adapter/aid:636601

I jesli mozna podpytac: z jakiego zrodla zakupiles licznik?

...

Ja juz poszukalem troche.

Rosesbike...

Dobrze szukasz... właśnie tam kupiłem  ;)

http://www.rosebikes.com/products/accessories/electronics/speedometersnavigation/speedometersnavigation/?brand=670&page=1&viewtype=list&count=16&order=topseller#anchor_products

...Tylko jak to wlasnie jest z laczeniem 3 funkcji...

...

Ciekawy test. Tez bym prosił o wyjaśnienie jak to jest jak chcemy mieć 3 funkcje naraz (prędkość, kadencja, puls - to co pisał kolega wyżej).

Wszystko opisane w pierwszym poście - może opisz, czego nie rozumiesz???

Górna linia wyświetla puls, środkowa prędkość, natomiast dolna kadencję i... już.

O to chodziło???

Ciekawostka odnosnie Rosebike - po zapisaniu do newslettera kod promocyjny sie dostaje na 10€ na zakupy powyzej 50€ a wiec licznik CM 4.21 z kadencja i hr mozna miec juz za 60€ z dostawa i po rabacie.

Sorki za OT ale jesli ktos bylby zainteresowany kupnem tego licznika to sie przyda.

Pod warunkiem, że ktoś jest nowy w tym sklepie wink.gif

Ja zakupy robię tam od... lat wielu, i choć już nie mają tak atrakcyjnych cen jak były dawniej,

to jednak wciąż trzymają poziom w stosunku do CRC, pomimo że w Rose płacę za przesyłkę, a w CRC mam ją free.

Chyba to cena wzrostu popularności i mentalności niemieckiej gwizdze.gif

Reszta tutaj - http://www.forumrowerowe.org/topic/124080-sklep-roseversandcom/

Temat zamknięty, ale jeśli masz coś do napisania, to można poprosić administrację o otwarcie.

Fajny test. Z pewnością wielu kolegom się przyda. Napisz jeszcze jak się sprawa ma z zabezpieczeniem transmisji sygnału z czujnika prędkości do bazy. Miałem jakiś czas temu okazję testować wersję 4.2 i nie było z tym najlepiej np. nie działał gdy diodowa lampka (XLC) była zamontowana w odległości mniejszej niż 10cm od bazy lub pokazywał zupełnie bez powodu prędkość rzędu 97km/h.

Ma światełko i pracuje w systemie ANT+?

Nie ma światełka i nie pracuje w systemie ANT+.

Licznik ANT+ to model CicloSport CM 9.3A

Licznik posiada w opisie na pudełku oraz na stronie producenta adnotację "PC Configurable".

Cokolwiek to oznacza, to nie ma o tym wzmianki w instrukcji obsługi.

Wysłałem pytanie do producenta - jak się dowiem co to oznacza, to dam znać.

Dostałem odpowiedź - za około miesiąc mają wprowadzić na rynek interfejs

pozwalający podłączyć ten licznik do kompa. Cena (nieoficjalna jak na razie) ok. €17.

• 2 miesiące temu...

Hejka!

Niedawno zakupiłem sobie dokładnie ten licznik wersję z pulsometrem i jest naprawdę niezły bardzo płynnie pokazuję prędkość nie jak Sigmy DTS czy bezprzewodowe starsze modele CicloSport, gdzie prędkość skakała zamiast płynnie przechodzić w wyższe lub niższe tępo. Bardzo czytelny i duży wyświetlacz, no i jedna z fajniejszych funkcji jak dla mnie to wskaźnik w postaci strzałki (góra, dół) przy aktualnej prędkości, który pokazuję czy jedziemy szybciej czy wolniej od średniej prędkości, bardzo fajny i banalny pomysł. Niestety jest też wiele rzeczy które osobiście mnie wkurzają i będą wymagały przyzwyczajenia, pierwsza z nich to brak możliwości kasowania pojedynczo parametrów np. dystans dzienny, prędkość maksymalna, kalorie, średnia prędkość itd. Gdy coś kasujemy to kasujemy wszystko, pozostaje tylko dystans całkowity, całkowite kalorie i całkowity czas aaa co do całkowitego czasu to nie można go wprowadzić ze starego licznika więc jest to trochę bezsensu gdy wprowadzamy całkowity dystans np. kilka tysięcy km a całkowity czas to kilka minut bo dopiero co kupiliśmy licznik i tym samym obie liczby nie współgrają ze sobą, słabo... Kolejna lipa to wyświetlanie danych z grupy np. pulsometru gdzie mamy: aktualny puls, średni puls,max puls, czas poniżej wyznaczonej strefy, czas w wyznaczonej strefy oraz czas powyżej wyznaczonej strefy więc gdy podczas jazdy chcemy widzieć przez cały czas np. średni puls to widzimy go ale tylko przez 10 sekund i automatycznie wraca do pierwszej danej czyli aktualny puls i tak jest w każdej grupie, trochę wkurzające... Tak niewiele brakowało a miał bym perfekcyjny licznik ;) no nic pozostaję się przyzwyczaić i szukać kolejnych plusów.

Teraz małe pytanko do dziobolka bo mam problem z prędkością maksymalną która czasem pokazuję 141km/h itp. trochę sporo... raczej bym zauważył, że tyle jechałem a jechałem pewnie ze 35km/h. Nie mam żadnej lampki na kierownicy, jest tylko licznik, odległość czujnika od licznika to jakieś 50cm więc mieszczę się w zaleceniach producenta. Czy u Ciebie też bywają takie skoki?

Drugie pytanie mam do posiadaczy pulsometrów czy przy niskim pulsie spoczynkowym normalne są wahania pulsu rzędu 10bpm? Mianowicie gdy nic nie robię albo tylko sobie chodzę z pulsometrem puls na komputerku pokazuję 60 a po sekundzie 74 i tak skaczę w te i wewte o 5, 10 uderzeń góra, dół natomiast przy pedałowaniu gdy puls jest większy np. 145bpm to już takich wielkich skoków nie ma najwyżej o dwa może trzy uderzenia, co może być nie tak?

Pytanie do autora:

1. czy kabel do kadencji był w zestawie?

2. Co z podłącznieniem do PC, to jakiś "specjalny" kabel, bezprzewodowo, USB?

Znalazłem taką wersję: http://www.redcoon.pl/B467929-Ciclosport-CicloMaster-CM-421-HR_Jazda-na-rowerze?refId=zanoxpl&utm_source=zanoxpl&utm_medium=Affiliate&zanpid=1828842897353987073&refId=zanoxpl#databox

tylko coś skąpo opisane jest.

...Teraz małe pytanko do dziobolka... ...Czy u Ciebie też bywają takie skoki?

Nie odnotowałem, ale jeden z liczników ma tendencje do samoistnych resetów.

Sporadycznie, ale jednak - dojrzewam do złożenia reklamacji.

Pytanie do autora:

1. czy kabel do kadencji był w zestawie?

Odpowiedź znajduje się w poście #1

2. Co z podłącznieniem do PC, to jakiś "specjalny" kabel, bezprzewodowo, USB?

Natomiast odpowiedź na to pytanie znajduje się w poście #13 wink.gif

• 3 tygodnie później...

Drugie pytanie mam do posiadaczy pulsometrów czy przy niskim pulsie spoczynkowym normalne są wahania pulsu rzędu 10bpm? Mianowicie gdy nic nie robię albo tylko sobie chodzę z pulsometrem puls na komputerku pokazuję 60 a po sekundzie 74 i tak skaczę w te i wewte o 5, 10 uderzeń góra, dół natomiast przy pedałowaniu gdy puls jest większy np. 145bpm to już takich wielkich skoków nie ma najwyżej o dwa może trzy uderzenia, co może być nie tak?

Mam dokładnie tak samo. Odpowiedź: Testowałem na garminie kumpla i tam takich skoków nie ma, więc to nie serce:)

• 3 tygodnie później...

Co do zakłóceń to ostatnio położyłem swojego CM 4.21 przy kompie gdzie niedaleko chodziła ładowarka do baterii i zauważyłem, że włączył się pomiar pulsu i zliczał puls do póty do puki go stamtąd nie zabrałem... dziwna sprawa... Co do zakłóceń prędkości to po wymianie gwarancyjnej ten problem zniknął.

Druga sprawa to dokładność samego pulsometru. Po kontakcie z producentem dostałem takie informację "On our devices every heartbeat is counted , but displayed is an everage of the last 5 heart beats. This is the standing of our last computer line" W wolnym tłumaczeniu nowe liczniki/pulsometry CS rejestrują każde uderzeni serca i zlicza średnią z 5 ostatnich uderzeń stąd mogą się pojawiać spore przekłamania przy niskim pulsie i gwałtownych ruchach, co osobiście zauważyłem lecz przy wyższym pulsie wszystko działa bardzo płynnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...